REPLICA ONLINE CONSTANTA

36.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
36.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Scandal în turism! Federația Patronatelor vrea taxarea turiștilor care își fac vacanțele în străinătate

Scandal în turism! Federația Patronatelor vrea taxarea turiștilor care își fac vacanțele în străinătate

Victor ROTARU 29 septembrie 2023 | 00:00 2435

E scandal mare în turism, după ce Federația Patronatelor din Turismul Românesc a venit cu o ideea „strălucită“ care nu este pe placul agențiilor de turism și, cu siguranță, nici pe placul turiștilor. Vorbim despre taxarea turiștilor români care își doresc să își facă o vacanță în străinătate, propunere contestată de către toate alianțele din turismul românesc. Corina Martin, președinte de onoare al RESTO, consideră că această idee este o prostie și că nu se poate pune în „cârca” celor care doresc să-și facă vacanța în străinătate promovarea României din punct de vedere turistic.

Scandal in turism! Federatia Patronatelor vrea taxarea turistilor care isi fac vacantele in strainatate

FPTR au venit cu o propunere de a taxa suplimentar românii care își doresc să-și facă vacanțele în străinătate. Propunerea a fost imediat contestată de către toate alianțele din turism, Corina Martin, președintele de onoare al RESTO, a declarat pentru Replica: „Este o prostie! FPTR este o federație, care prin denumire este a patronatelor din turismul românesc. Ei au două asociații patronale și câteva hoteluri. În organizațiile din turismul din România există mai multe alianțe, noi toți în general avem cam aceleași opinii, aceleași puncte de vedere, suntem în general de acord cu ceea ce vorbim. FPTR este în general separat. Ei au gândit o idee, foarte proastă, pe care noi toți am desființat-o. Ni se pare jenant să propunem, sau să ne gândim măcar să amendăm turistul român pentru faptul că alege o altă destinație.

„Nu putem să oprim turiștii români la vamă”

Corina Martin mai susține faptul că nu sunt de vină turiștii români că turismul nu este suficient de promovat: „Acești colegi de la federație ar dori probabil ca turistul român să rămână doar în țară și doar în aceste hoteluri, ceea ce este imposibil. Nu putem să oprim turiștii români la vamă niciodată, și nici să-i amendăm pentru asta. Faptul că turismul românesc nu este suficient promovat sau dezvoltat nu este vina turistului român care alege Bulgaria, Grecia sau Turcia. Dacă ei au avut o idee, noi, toată industria, am desființat-o și am arătat că este imposibil să luăm în calcul așa ceva. Inclusiv ministrul a ieșit cu o reacție în care a spus că nu s-a discutat niciodată așa ceva. Ne-a deranjat faptul că au vorbit în numele tuturor patronatelor. Nu putem face un comunicat de presă în care să vorbim în numele patronatelor din turism, câtă vreme atât de multe patronate și federații sunt în partea cealaltă. Este sarcina ministerului Turismului și a OMD-urilor să facă promovarea turismului, să avem mai mulți turiști în România, să duduie țara de turiști străini, nu să sancționăm turistul român că pleacă într-o altă destinație, unde este liber să călătorească.

Scandal in turism! Federatia Patronatelor vrea taxarea turistilor care isi fac vacantele in strainatateCorina Martin - președintele de onoare al RESTO

Corina Martin a mai precizat faptul că FPTR a mai avut, de-a lungul timpului, idei „strălucite”, precum desființarea magazinelor alimentare din stațiuni. „Ei au mai avut și alte idei, de a desființa magazinele alimentare din stațiuni. Câțiva hotelieri pot gândi că turistul este obligat să stea numai în hoteluri, nu în apartamente de vacanță, să mănânce numai în restaurantele hotelurilor. Nu putem acum să îi punem la zid că au gândit asta, este ceea ce gândesc ei. noi restul industriei din România nu putem împărtăși o asemenea părere. Oriunde în lume, orice turist, vine într-o țară, are de plătit o taxă hotelieră, cât decide primăria că trebuie să colecteze ca să îmbunătățească stațiunea, străzile. Ce legătură are taxa hotelieră cu ce propun cei de la FPTR? Orice turist plătește această taxă indiferent că este străin sau nu. La Sinaia este 15 lei/noapte, la Mangalia este 5 lei/noapte, la Constanța este mai puțin, cât a vrut fiecare primărie. La Viena este 20 de euro. Se confundă taxa hotelieră cu ce propune FPTR. Taxa propusă de ei este în plus, care să meargă la ministerul de Turism al României. Ei vor ca agențiile de turism să încaseze această taxă ca după să o vireze la ministerul Turismului, pentru ca mai apoi ministerul să facă promovarea României. Cum poți să faci promovarea României pe banii turistului care pleacă în Grecia sau Turcia?”, a mai adăugat Corina Marin. 

Propunerea FPTR e în dezbatere

Reamintim că Federația Patronatelor din Turismul Românesc a propus ca românii care merg în vacanță în străinătate să plătească o taxă de un euro. Ar fi o taxă suplimentară față de cea aplicată în unele țări de destinație. Potrivit președintelui Federației Patronatelor din Turismul Românesc, această măsură ar fi fost discutată neoficial cu Ministerul de Finanțe și cu Ministerul Economiei. Dragoș Răducan a recunoscut că agențiile de turism resping propunerea acestei taxări suplimentare. „Nu știm dacă vom propune sub forma de 1 euro la ieșirea din țară sau o taxă de promovare pe care să o plătească cei care organizează sejururi externe. Este totul în discuție. E o informație ieșită pe surse din cadrul federației noastre. Mă bucur că s-a întâmplat, pentru că a ajuns în dezbatere publică. Deja, în România, toți turiștii care se cazează la o pensiune, la un hotel din zonele unde sunt deja înființate organizații de management al destinației plătesc o taxă de promovare, care e în jur de un euro pe zi. În sudul litoralului, de exemplu, toată lumea plătește la recepția hotelului 5 lei. Banii vor fi folosiți pentru a putea plăti o promovare eficientă a României în străinătate, pentru a aduce mai mulți turiști străini în țară”, spune președintele Federației Patronatelor.

Federației Patronatelor din Turismul Românesc, care lansează suma de un euro de persoană.

Citește mai mult la: https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/patronatele-din-turism-cer-ca-romanii-care-merg-in-vacanta-in-strainatate-sa-plateasca-o-taxa-in-plus-2519017

Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Românii care merg în vacanță în străinătate ar putea plăti o taxă de un euro, potrivit propunerii lansate de Federația Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), în afara taxei aplicate de unele țări de destinație.
Citeşte întreaga ştire: Patronatele din turism vor ca românii care fac concediul în străinătate să plătească o taxă în plus

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Alo vreti bani la munca ba iesti p***t ba iesti nebun voi care nu ati mai zugravit hotelurile din timpul lui ceasca voi vreti sa castigati fara sa investiti voi ar trebui sa ne dati bani ptr conditile mizere din servicile pe care le oferiti Hai cu Horea peste voi la control
0
0
Nu vor?
1
0
Mor de foame mahedonii. Vor catoti mukanii sa dea taxe la ei in loc sa mearga unde se face turism si sa invete, au blocat turismul la noi in anul 1980. Ce plm sa stie um chelner si o bucatareasa mahedoni ce e aia turism. Acum vor taxe !
6
0
Magarie mare! Muierea asta nebuna si acolitii ei , chiar au luato razna.
3
2
Ia matale o pozitie categorica si cara-te alegoric dela conducerea acestei Federatii...
4
0
Este monopol al dreptului de a alege al unei persoane .Facetiva voi serviciile turistice la preturi convenabile si primitoare si turistii se vor bucura de frumusetea LITORALULUI ROMANESC
10
0
Idei idoate ale cipanzeilor. Flit, la oi in muntii Pindu ! Ati distrus staiunile cu blocurile voastre, talhariti turistii cu mancare imputita.
20
2
cum lanseaza unii o prostie , cum presa si televiziunile o preiau si o amplifica din lipsa de stiri serioase si reale . faceti promovarea turismului national prin articole si emisiuni adecvate , creati un canal tv de turism national , etc si lasati pomanagii sa si planga singuri de mila
13
2
Foarte bine ar trebuii să fie minim 100 de euro taxa
2
22
Da o m u i e cu c a c a t , nu ar vrea aceasta federatie ? Asa , de la toti care isi doresc o vacanta peste hotare . Sa investeasca , ca atunci vcand vine turistul sa isi doreasca sa revina . Nu mizeriile actuale pe bani multi . Sa nu-si cumpere ei masini de lux si tot felu de placeri .
19
0
Patroni din turismul romanrsc au luato razna,inloc sa creasca raportul pretz caliate ei vorbesc aiurea,vor ca statul sa ii determine pe romani sa isi faca concediul cu fortza in Romania ca dasta s-a facut o revolutzie in 1989 ca romani sa numai iasa din tara decat daca platesc o taxa la stat care sa se duca la patroni din turismul romanlesc,stitzi ceva mai tantalailor lucrul asta nu se poate intro economie de piatza unde concurentza este incurajata nu i se pune frana asha cum vreti voi.
19
1
Vreti promovare pe banii altora? ,,Saracii" astia din turismul romanesc o sa ajunga sa propuna sa nu se mai elibereze pasapoarte celor care vor sa calatoreasca in anumite tari! Tupeu si nesimtire cat cuprinde!
22
0
Nu mai are Cleosparat bani de ruj ? Numai in capetele strimbe ale cippanezilor putea debita asa o idee. Sa crapati si sa falimentati brinzarilor . Nu vreti decat bani dar servicii de tot rahatul . Pe banii mei ma duc unde vreaueu nu in speluncile voastre sa mananc mancare reciclata si sa dorm in mucegai .
25
1
Promovatea se face oferind servicii de calitate. Patronii care isi cumpara masina straina sa plateasca o taxa periodic care se duce la promovarea producatorilor din ro.
19
0
da.sa i taxeze pe bugetarii care iu vouchere de vacanta..pe aia da.
4
12
Vor taxa ca sa poata da statul vouchere de vacanta cu care platesti niste conditii mizerabile la preturi exorbitante in jeguri de pensiuni in tara, riscand toxinfectii si alte boli in restaurantele mioritice cu mancare expirata si pastrata in conditii proaste.
19
3
Ideea de a găsi soluții pentru echilibrarea balanței de plăți a RO prin pârghii la dispoziția statului este binevenita. Toate statele moderne recurg la măsuri de protecție a nivelului de trai a populației autohtone majoritare.
4
16
Ma bucur sa vad ca mai am inca niste prieteni șprițari ramasi in functii de conducere!Socialismul le este adanc intiparit in inima si cuget
22
1
Un weekend la Mamaia,cit un sezon la Varna..,parcarea 100 lei pe zi..! Ioc turisti..
26
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510