REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.7° Constanța Lun., 30 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6868
9.7° Constanța Luni, 30 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6868
 

Scandal între PSD și PNL la Tulcea! Primarul liberal Ștefan Ilie, dat în gât la ANI de viceprimarul PSD

Scandal între PSD și PNL la Tulcea! Primarul liberal Ștefan Ilie, dat în gât la ANI de viceprimarul PSD

Victor ROTARU 26 iunie 2024 | 00:00 2269

Agenția Națională de Integritate (ANI) îl acuză pe primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie, de conflict de interese, după ce edilul ar fi semnat autorizație de construire pentru o firmă de la care ulterior a cumpărat un imobil. În realitate, la mijloc sunt jocuri politice, iar cel care l-a dat în gât pe liberalul Ilie este viceprimarul Dragoș Simion, de la PSD.

Scandal intre PSD si PNL la Tulcea! Primarul liberal stefan Ilie, dat in gat la ANI de viceprimarul PSDȘtefan Ilie

Concret, ANI îl acuză pe Ștefan Ilie că „în perioada exercitării mandatului de primar al Municipiului Tulcea, a participat la luarea unor decizii şi a emis o serie de acte administrative care au avut ca rezultat un avantaj patrimonial pentru sine. Astfel, Ștefan Ilie a emis autorizații de construire și certificate de urbanism pentru societatea comercială de la care, ulterior, a achiziționat un imobil”, după cum se arată într-un comunicat ANI transmis marți.

Ilie: Eu dacă am un credit la o bancă, nu aș putea să semnez vreun act în calitate de primar pentru banca respectivă

Contactat de către reporterii de la Replica de Constanța, primarul municipiului Tulcea a transmis faptul că respectivul apartament a fost achiziționat încă din 2018, în rate, de pe vremea în care era primar al comunei Luncavița, fiind cumpărat la prețul pieței: „ANI consideră că eu mă aflu într-un conflict de interese pentru că eu am semnat autorizația de construire și certificatul de urbanism la societatea de la care am achiziționat apartamentul. Eu m-am achiziționat un apartament în rate, mai am mulți ani până îl voi plăti. Conform prețului pieței, nu am obținut vreo facilitate, un preț mai mic sau alte tipuri de interese materiale care fac evaluarea unui conflict de interese și prin comunicat înțeleg, că eu nu am primit raportul de evaluare. De-a lungul timpului ANI a tot solicitat document, nu doar în speța asta. Dosarul despre care vorbește ANI este din 2018 încă de când eram primarul comunei Luncavița, am avut zeci, sute de reclamații. Este firesc ca evaluatorii de acolo să-mi solicite documente. Am fost acuzat de-a lungul timpului că am imobile pe malul mării, au văzut că nu este așa, că am angajat rude. Aici ei spun că eu sunt într-un conflict de interese că am semnat aceste autorizații, în urma cărora am dobândit foloase materiale, orice folos necuvenit. Eu nu am cumpărat ceva care să fie sub prețul pieței. Prevederile care sunt în lege, într-adevăr, ele sunt ambigue, pot duce la niște situații de-a dreptul penibile. După același temei legal, eu dacă am contract cu Enel, pentru furnizarea de curent electric la mine acasă, însemnă că nu am voie să semnez vreo autorizație sau vreun act față de Enel. Asta e o nebunie, eu am inclusiv contracte de a scoate stâlpii de pe trotuare. Eu dacă am un credit la o bancă, nu aș putea să semnez vreun act în calitate de primar pentru banca respectivă. Legea este atât de permisivă încât nu ai cum să nu ai ceva care să incrimineze acest conflict de interese.

Scandal intre PSD si PNL la Tulcea! Primarul liberal stefan Ilie, dat in gat la ANI de viceprimarul PSDDragoș Simion

Reclamația a fost făcută de către actualul viceprimar

De asemenea, Ștefan Ilie, știe cine se află în spatele reclamației: viceprimarul Dragoș Simion, care i-a și fost contracandidat, la alegerile din 9 iunie. „Eu am avut acces la dosar, știu despre ce este vorba, știu cine a făcut reclamația. Reclamația a făcut-o contracandidatul din timpul alegerilor, cel care încă este viceprimarul municipiului, Dragoș Simion. Eu aștept acum să-mi vină raportul de evaluare, să văd care sunt temeiurile. Uitându-mă pe comunicat, acolo spune că am avut ca rezultat un avantaj patrimonial și că am semnat autorizație de construcție certificat de urbanism cu o societate comercială de la care ulterior am achiziționat un imobil. În lege spune că dacă am încălcat acest articol fapta mea constituie o abatere disciplinară și se sancționează cu diminuarea indemnizației cu 10% pe o perioadă de maximum 6 luni. Teoretic nu poate fi vorba despre suspendarea mea, dar se poate orice la noi.

Scandal intre PSD si PNL la Tulcea! Primarul liberal stefan Ilie, dat in gat la ANI de viceprimarul PSDȘtefan Ilie

„Ar însemna că tot ce am semnat în municipiul Tulcea nu am voie să utilizez“

Eu știu că nu am dobândit un bun ca urmare a faptului că mi-am exercitat prerogativele funcției de primar. Spre deosebire de alte prerogative pe care le pot delega, autorizația de construire este semnată de către arhitect, secretarul general  și de către primar care îi dă autoritate actului. Eu până să semnez acele certificate de urbanism sau autorizații de construire, în spatele lor sunt avize, acorduri, un dosar verificat asupra căruia își pune semnătura arhitectul șef. Eu abia la sfârșit semnez. Ar însemna că tot ce am semnat în municipiul Tulcea, sau vreodată de când sunt eu primar, nu am voie să utilizez. Nu am voie să alimentez de la un Peco care e făcut pe autorizația mea. Nu am voie să mă duc la un market care este făcut cu autorizația mea. Ca să nu zic că putem extrapola și să ajungem la lucruri și mai penibile: dacă eu am semnat reabilitarea  unei străzi ar trebui să nu locuiesc pe strada aia că am dobândit niște foloase materiale ca urmare a semnării lor. Eu consider că rolul ANI și apoi rolul instanțelor este să dovedească dacă eu am dobândit, ca urmare a acestor semnături vreun bun, nu prin achiziția lui, sau chiar dacă este prin achiziția lui, să vedem dacă a fost la prețul pieței, dacă nu am obținut la jumătate de preț sau un preț redus, sau alte bunuri. Voi aștepta să vină raportul de evaluare și dacă își mențin decizia de a fi în conflict de interese o voi contesta.”, a mai adăugat primarul municipiului Tulcea, Ștefan Ilie. 

Reamintim că bătălia pentru fotoliul de primar al orașului Tulcea s-a dat, practic, între PNL și PSD. Ilie Ştefan a câștigat cu 39,6% din voturi, fiind urmat de candidatul PSD, Dragoş Simion, cu 35,11% din voturi.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
PRIMUL SI CEL MAI MARE INCOMPLATIBIL ESTE INSUSI SEFUL ANI, CARE REFUZA SA ISI PUBLICE DECLARATIA DE AVERE. CU ASTA AR TREBUI SA INCEPETI...
1
0
I ar lua apa,durerea de burtă și de dinți, holera,tifosul și alte problematice și pe unii și pe alții. De ce?Uite așa.
1
0
Dragoș e un tantalau notoriu și un mare incompetent. Asta moare ca nu a prins primăria sa aibă access la furat
4
1
securism marca psd asa e la ei se toarna unii pe altii
4
2
Articol degeaba
6
0
Săracul? și-a cumpărat și el un apartament în rate. Nu, nu e șpagă e .....? O țară de c***e se vând pentru ăla care dă mai mult
3
1
este o gluma pproasta a psd si o adevarata jignire la adresa noastra a tuturor nu fac nimic din ce au in fisa postului poti sa le numeri pe degetele de la o singura mana anchetele din ultimii ani ar trebui desfiintati
7
3

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515