REPLICA ONLINE CONSTANTA

21° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
21° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Scandal la dezbaterea privind majorarea taxei pe gunoi, la Constanța. Video

Scandal la dezbaterea privind majorarea taxei pe gunoi, la Constanța. Video

A.V., V.S., R.D. 17 septembrie 2024 | 15:07 2327

Marți, 17 septembrie a.c., are loc dezbaterea publică privind majorările și introducerea de noi taxe pe care Primăria Constanța vrea să le impună începând cu anul 2025. Dezbaterea se desfășoară în sala Remus Opreanu din cadrul Palatului Administrativ.

Scandal la dezbaterea privind majorarea taxei pe gunoi, la Constanta. VideoIonuț Rusu și Vergil Chițac

În cadrul dezbaterii se abordează subiectul proiectului privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului. Modificările includ taxa nouă de 200 de lei pe an dacă deții unul sau mai multe autoturisme înmatriculate pe raza municipiului; majorarea taxei pentru rezervarea unui loc de parcare de la 255 la 600 de lei; o nouă taxă de 5 lei pe zi sau 25 de lei pe lună pentru autoturismele deținute de persoane fizice, care nu sunt înmatriculate pe raza municipiului.

Primarul propune și proiectul privind stabilirea taxei de salubrizare de 20 de lei pe lună de persoană.

Video 1:

 

„Noi am primit nemulțumirile dumneavoastră și am venit să discutăm, pentru a lămuri problemele”, a spus primarul Vergil Chițac.

Scandal la dezbaterea privind majorarea taxei pe gunoi, la Constanta. VideoStelian Ion

Vergil Chițac: „Am făcut un regulament de salubrizare așa cum face toată lumea. Vorbeați de faptul că mărim cu 250 % taxa. Bun. Pun altfel problema. Noi nu vrem să mai subvenționăm taxa. Un primar care chiar crede că e de dreapta, e împotriva subvenției. Subvenția aceasta ne-a adus la un minus de 45 de milioane de lei în buget. Tot din banii constănțenilor s-au plătit aceste subvenții. Ar însemna să luăm bani din investiții, ca să plătim subvenții.

Scandal la dezbaterea privind majorarea taxei pe gunoi, la Constanta. VideoVergic Chițac, primarul orașului Constanța

La dezbatere participă și Stelian Ion, deranjat de majorările ce ar urma să aibă loc anul viitor. Vorbește de creșteri nejustificate, ”ați vorbit de eliminarea subvenției, însă în buzunar constănțenilor  este o creștere. Solicitarea noastră e să vă limitați la indicele de inflație, e o obligație legală, și să creșteți taxa coroborat cu mai multe obligații din partea agentului economic. Vrem străzi mai curate, pubele curate, nu insalubre, le-am văzut cu toții, trebuie asigurate aceste probleme, nu să fie răscolite de oameni acre colectează PET-uri

Video 2:

 

Vergil Chițac: „E o rușine că avem grad de reciclare la Constanța de 1, 26 %. Noi am creat un mecanism dinamic, prin acre prețul poate scădea. Cu cât de angajăm și creștem procesul de reciclare ,cu atât cantitatea de gunoi pe care-l ducem la groapă scade transportul, depozitarea...Atunci, vom duce mai puțin gunoi la groapă și ar putea ca prețul, în anii următori, să scadă. Prețul e pentru că transportăm  mult gunoi, transportăm mult gunoi și plătim amenzi că n-am atins ținta de reciclare

Video 3:

 

Reamintim că Primăria Municipiului Constanța și Serviciul Public de Impozite, Taxe şi alte Venituri ale Bugetului Local Constanța au anunțat, luna trecută, deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectelor de hotărâre cu privire la aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare și stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța în anul 2025.

Prin adoptarea Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 133/2022 pentru modificarea și completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 92/2021 privind regimul deșeurilor, precum şi a Legii serviciului de salubrizare a localităţilor  nr. 101/2006 a fost a fost reconsiderată politica tarifară în domeniul gestionării deşeurilor, inclusiv a responsabilităţilor financiare ce revin autorităţilor administraţiilor publice locale în ceea ce priveşte finanţarea serviciului de salubrizare. Autorităților administrației publice locale le revine obligația de a aproba prin hotărâre următoarele:

- o taxă de salubrizare pentru constituirea fondurilor necesare finanțării activităților specifice serviciului de utilitate publică;
- un Regulament de instituire și administrare a taxei pentru utilizatorii serviciului de utilitate publică.

Cuantumul taxei de salubrizare poate cunoaște o evoluție negativă sau pozitivă oricând pe parcursul anului ca urmare a:

- influenței sumelor încasate de la organizațiile care implementează obligațiile privind răspunderea extinsă a producătorilor de deșeuri, fapt ce determină scăderea cuantumului taxei, propunându-ne o țintă de reciclare de 50%;
- cantitățile efective de deșeuri reziduale eliminate prin depozitare, care determină o creștere a cuantumului taxei; astfel în perioada ianuarie – iulie 2024 media cantităților de deșeuri reciclate a reprezentat 1,26% din totalul cantităților de deșeuri reziduale eliminate;
- valoarea contribuției pentru economia circulară pentru deșeurile municipale, deșeuri din construcții și desființări destinate a fi eliminate prin depozitare, în cuantum de 160 lei/tonă începând cu anul 2024 (majorată de la 80 lei/tonă începând cu data de 01.01.2024), care se facturează separat de tariful practicat pentru deșeurile acceptate pentru depozitare pentru aceeași cantitate;
- veniturile Fondurilor pentru Mediu ce se constituie din contribuția de 50 lei/to datorată de unitățile administrativ teritoriale, în cazul neîndeplinirii obiectivului anual de reducere a cantităților de deșeuri eliminate prin depozitare, plata având un caracter sancționatoriu, ea făcându-se pentru diferența dintre cantitatea corespunzătoare obiectivului anual și cantitatea efectiv încredințată spre reciclare și alte forme de valorificare, în anul 2023, cuantumul acestor venituri fiind de 6.708.117 lei.

Reducerea la 8 lei a cuantumului taxei de salubrizare, prin amendarea HCL nr. 339/2023 privind stabilirea impozitelor și taxelor la nivelul municipiului Constanța pentru anul 2024, adică la mai mult de jumătate din valoarea reală a presupus o alocație bugetară consistentă pentru acoperirea costurilor de operare, de aproximativ 26.000.000 lei pentru primele 7 luni ale anului, cu o predicție de 45.000.000 lei pentru întreg anul 2024. Pe cale de consecință, această măsură a condus la amânarea sau chiar renunțarea la finanțarea altor proiecte publice absolut necesare municipiului Constanța.

În consecință a fost propus proiectul de hotărâre privind aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare, precum și stabilirea taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare, care conține în principal următoarele:
- cuantumul taxei de salubrizare datorată de toți utilizatorii casnici la valoarea de 20 lei/persoană/lună, astfel cum a reieșit din calculul care a respectat prevederile Anexei nr. 7 la Ordinul ANRSC nr. 640/2022.

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Are dreptate gica primaria berlin are 210 angajati la 3 milioane locuitori, la constanta se calculeaza cu abacul si birocratia dosarelor cu sina e maxima
2
0
Am impresia ca va drogati cand vb , oameni buni ce legatura are plata taxelor cu salubritatea orasului , unde in lumea asta platesti de 10 ori gunoiul , acesti mascarici cauta sa mareasca bugetul local aplicand taxe false inventate cum facea chioru de bașescu .Daca sunteti atat de buni de ce nu incercati sa reduceti aceasta taxa , mascarici sunt la putere , toate judetele sau civilizat noi ne intoarcem in timp cu sezonisti si ukrainini fomisti.
4
0
Eu cand sunt de serviciu la locala Cernavoda, verific tomberoanele in vederea colectari si reciclari de peturi cu SGR,pateul este scump! Cernavoda este plina de scuteristi care nu poarta echipament,pusti de 12-14 ani care conduc haotic(mai ales noaptea), fara sa respecte nici o regula rutiera,politia doarme!
1
0
Vom reveni cu un material. Joi, dupa Miercurea-Ciuc.
0
0
Nea vc orice idiot apvist ca tine poate sa mareasca taxe dar nu te-ai gandit sa mai dai afara din putorile din primarie ca sunt peste 1500 din care jumate freaca menta
5
0
E mai ieftin. Pecineaga si Osmancea te vor. La ele-n dormitor.
1
0
Dorim copiilor si parintilor dvs !
2
1
Bravo, amirale! Nu te lasa! Asa le trebuie!
2
1
Ati votat WC, primiti WC! Vreti taxe triple, votati ciumele rosii si galbene!
10
1
Mamaitza , tataitza , c1or0ilir , oierilor va plake ? Las ca mergeti pe Tomis sa betzi kafelutza
12
1
De ce sa plec la tara? Pentru ca au venit niste nenorociti parveniti si s-au imbogatit de 34 de ani doar prin furt? Pentru niste idioti care nu gandesc ca tine? De asta a ajuns acest oras asa. Din cauza idiotilor care au condus si care conduc acest oras. Tembelule du-te tu cu ma-ta si tot neamul tu la tara.p**a prosata daca noi plecam la tara cine pulea spatarul va mai plateste voua taxe si impozite? Au plecat mii in alte comune limitrofe Constantei multi constanteni si vor mai pleca.Astia care muncesc in Constanta si nu au domiciliul in Constanta li se rupe de impozite si taxe.Lasa ca le platesc cei din Ucraina toate taxele.Sau un razboi la noi maine sa ii sature pe toti de taxe .Un Cutremur de peste 7poate 8 si ii linistesca pe toti dracii de taxe si pe aia care nu au loc de saracii din Constanta.Multa m**e ma tie si neamului ma-tii care te-a c***t!
9
0
La tzara e mai ieftin. Nu e obligatoriu sa traiesti in oras daca esti sub pragul saraciei si nu faci venituri.
5
13
In noiembrie si decembrie votez orice nu PSD PNL pentru taxe triplate.Iesim in strada strangem si semnaturi ce o fi si demitem primarul.Primarul trebuie sa fie un om pentru constanteni sa ii ajute nu sa ne ingroape in datorii si foamete.Toti din primarie nu se gandesc decat la taxe marite.In criza asta nenorocita tu primar maresti taxele si impozitele? Avem cele mai mici venituri cele mai mari taxe din UE.Cele mai mari taxe pe munca. Suntem mai rau de mii de ori ca pe vremea lui Ceausescu.Unde in ce tara in lume mai vedeti asa ceva? Sunt pensionari cu 1500 si mai putin venit.Cum sa faci 20 de lei taxa de gunoi? Unele medicamente le platesc,intreg.Nu toti pensionarii din toate categoriile au primit mariri de pensii. Cum sa fiti atat de haini ? Nu ganditi? Aveti familii copii salarii mici stiti ce este saracia? Totul s-a scumpit.Tot.Alimente,utilitati, medicamente.Voi chiar nu ganditi si nu va ganditi la oamenii saraci care traiesc in saracie familii cu 1500 de lei sau mai putin .
12
2
Mulțumim pr0știlor care l-au votat
17
2
In noiembrie si decembrie votez orice nu PSD PNL pentru taxe triplate.Iesim in strada strangem si semnaturi ce o fi si demitem primarul.Primarul trebuie sa fie un om pentru constanteni sa ii ajute nu sa ne ingroape in datorii si foamete.Toti din primarie nu se gandesc decat la taxe marite.In criza asta nenorocita tu primar maresti taxele si impozitele? Avem cele mai mici venituri cele mai mari taxe din UE.Cele mai mari taxe pe munca. Suntem mai rau de mii de ori ca pe vremea lui Ceausescu.Unde in ce tara in lume mai vedeti asa ceva? Sunt pensionari cu 1500 si mai putin venit.Cum sa faci 20 de lei taxa de gunoi? Unele medicamente le platesc,intreg.Nu toti pensionarii din toate categoriile au primit mariri de pensii. Cum sa fiti atat de haini ? Nu ganditi? Aveti familii copii salarii mici stiti ce este saracia? Totul s-a scumpit.Tot.Alimente,utilitati, medicamente.Voi chiar nu ganditi si nu va ganditi la oamenii saraci care traiesc in saracie familii cu 1500 de lei sau mai putin .
13
3
Muuu r*****a
4
2
Si uite asa incepem sa il regretam pe Mazare ....daca maine candideaza Mazare , il alege lumea cu 90% din voturi
12
10
Puteti sa ii ardeti la vot in decembrie ca jigodiile nici nu s-au instalat bine si deja tripleaza taxele
16
2
Va mertati soarta. Daca ati fi votat Stelian Ion, va mantuia de taxe, de facturi, de orice. Si va descanta si de umflatura cu gura aia a lui mare.
5
18
Satul de aberatiile rateului politic Stelian Ion.
14
10
Ce a-ti votat asta aveti, taxe triple!!!
23
6
Da, noi care te am votat vrem sa se tripleze taxele sa distrugi tot orasul
20
4

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166