REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.5° Constanța Mie., 2 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6870
12.5° Constanța Miercuri, 2 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6870
 

Scandal la Școala 29! O învățătoare este acuzată de discriminare, la serbarea de sfârșit de an

Scandal la Școala 29! O învățătoare este acuzată de discriminare, la serbarea de sfârșit de an

Deria ISLEAM 15 iunie 2024 | 00:00 7283

Școala 29 din Constanța este, din nou, în centrul unui scandal de proporții. De data aceasta, problemele sunt la una din clasele a III-a, unde învățătoare este Florentina Enuța. Aceasta este acuzată că face serbarea de final de an cu doar 10 elevi din totalul de 25. Timp de 3 săptămâni, aceasta ar fi făcut repetiții pentru festivitate în timpul orelor, iar pe elevii care nu participă la sceneta pregătită i-a pus să scrie câte o compunere pe care o vor citi la festivitate. Părinții nu au văzut aceste compuneri și nici nu li s-a spus de ce copiii lor nu pot participa la piesa de teatru. Mai mult, evenimentul se va desfășura la Lake View, iar părinții, inclusiv ai acelor copii care n-au fost incluși în scenetă, au plătit o sumă de bani, propusă de câteva mămici.

Scandal la scoala 29! O invatatoare este acuzata de discriminare, la serbarea de sfarsit de an

Declarația părintelui al cărui copil nu va participa la serbare

Un părinte îngrijorat semnalează că la Școala 29 învățătoarea Florentina Enuța face diferențe între copii. Din 25 de elevi, doar 10 au fost incluși într-o scenetă ce va avea loc la Lake View, ceilalți copii având doar rolul de... spectatori. „Mi se pare o situație atât de absurdă! N-am auzit în viața mea ca o clasă întreagă de 25 de copii să fie obligată să meargă la serbare și doar 10 copii să aibă roluri. Toți am fost la școală și toți am avut acolo... 3 rânduri scrise, nu? Este o clasă destul de dificilă, este o clasă de a 3-a, deci nu sunt profesori, este doar o învățătoare. Doamna întotdeauna a avut preferați, întotdeauna au fost discuții, dar am zis că nu mai contează, atât timp cât copilul nu este marginalizat... nu contează, să prefere pe cine vrea! Acum, însă, este vorba de umilință la adresa a 15 copii! Vorbim de Școala 29, o școală bună, nu vorbim despre o școală unde sunt copii cu probleme! Nu am vorbit cu doamna directoare pentru că toți părinții se feresc. Doamna este foarte dificilă”, ne-a declarat un părinte.

Scandal la scoala 29! O invatatoare este acuzata de discriminare, la serbarea de sfarsit de an

„Acum ar fi aberant să mai fie integrați copiii în festivitate!“

Părintele adaugă că este prea târziu să mai încerce să discute cu conducerea școlii în vederea integrării celor mici în propria festivitate de final de an: „Ar fi absolut aberant să-i mai integreze acum, din moment ce de 3 săptămâni fac repetiții. Acum, când să le dea poezii și cine să le învețe? Să pară ăștia mai proști, că n-au reușit să învețe? Mi-e indiferent dacă primește sau nu poezie, ideea e că întotdeauna s-au făcut diferențe și întotdeauna am trecut peste. Doar că, acum, practic, toți stau și se uită la ceilalți. Dacă vorbeam de un curs de teatru, de un cerc literar, înțelegeam, i-a luat pe cei mai buni... dar vorbim de o serbare obișnuită de sfârșit de ani unde ar trebui să fie prezentă toată clasa. I-a pus să facă, acum câteva zile, în clasă, în timp ce ea făcea repetiții cu ceilalți, o compunere despre vară.“

Scandal la scoala 29! O invatatoare este acuzata de discriminare, la serbarea de sfarsit de an

Câțiva dintre părinți iau hotărârile în numele tuturor!

„Părinților le este teamă și nu vorbesc. Au tot venit câte unul, câte unul, încercând să afle de ce copiii lor nu intră în serbare. Ca să scape cumva și să se spele pe mâini, au hotărât să facă fiecare câte o compunere în clasă, compuneri pe care noi nu le-am văzut, nici nu știu dacă are vreo greșeală gramaticală, o cacofonie... habar n-am! Totul se face la poartă de către 4-5 mămici, ca întotdeauna, foarte puțin se discută pe grup! Acele mămici au hotărât că vom face undeva, unde... nu se știe. Au început să vină cu propuneri și au stabilit la Lake View. S-a făcut o ședință în care s-a vorbit exclusiv despre tabără, noi ceilalți care nu mergeam eram pe dinafară. Atunci au spus părinții de la poartă că au hotărât... tot ei... să facem festivitatea de premiere la Lake View“, a  mai subliniat părintele.

Scandal la scoala 29! O invatatoare este acuzata de discriminare, la serbarea de sfarsit de an

Au plătit meniurile și cadoul învățătoarei... ca să-i privească doar pe cei care participă

Indiferent că participă ai lor copii la scenetă sau nu, părinții au pus 100 de lei pentru evenimentul organizat la Lake View: „Noi am zis OK. Ni s-au spus costurile: 70 lei de copil, 30 lei tortul, cadoul pentru doamna. S-a trimis un text foarte frumos pe grup cum că s-au hotărât lucrurile la ședință, dar ele erau hotărâte dinainte. N-a obținut nimeni nimic, decât acele compuneri pe care nu le-am văzut și cică le vor citi la serbare. Și-a făcut orele în astea 3 săptămâni, probabil în ora de muzică făcea aceste repetiții. Nu vor avea roluri decât 10 din 25. Am înțeles că va fi o scenetă din Caragiale... Menționez că doamna a mai avut conflicte în trecut și cu alți părinți și în fiecare an au plecat 2-3 copii din clasa dumneaei. De exemplu, pe 29 mai, la ziua școlii, este o filmare pe site-ul școlii când o fetiță cântă și restul stau degeaba pe lângă ea. Au fost și la Radio Constanța. Doi copii au fost băgați în seamă, ceilalți nu. Mi se pare deja exagerat să fiu obligată să merg, banii i-am dat, deja nu mai contează asta. Nu înțeleg de ce copilul meu și ceilalți copii care nu participă trebuie să meargă. N-am auzit niciodată, la nimeni, să facă serbare de sfârșit de ani cu câțiva copii și cu ceilalți nu.“

Scandal la scoala 29! O invatatoare este acuzata de discriminare, la serbarea de sfarsit de an

Ce spune Sorin Mihai, Inspectorul Școlar General Constanța

Inspectoratul Școlar nu avea cunoștință despre situația de la Școala 29. „La Lake View nu se poate face serbare, nu are ce să caute în afara școlii. O fi vreo petrecere dată de vreun părinte. La Lake View n-are cum să fie o petrecere a școlii. O să aflu. Nici serbările astea nu au ce să caute în școli. Legislativ vorbind, eu n-am ce să-i reproșez cuiva de acolo, să întreb de ce s-a făcut serbarea în școală sau în afară cu 10 inși, că nu se încadrează nicăieri, legislativ. Dar, o să aflu despre ce e vorba. În schimb, n-avem această instituție a serbării de final pe nicăieri. Nu există așa ceva în legislația școlară. Ce fac ei, serbări, treaba lor, problema lor“, a declarat Sorin Mihai, Inspector Școlar General Constanța.

Scandal la scoala 29! O invatatoare este acuzata de discriminare, la serbarea de sfarsit de anSorin Mihai, șeful ISJ

Așadar, deși nu există un temei legislativ care să impună desfășurarea unei serbări, din punct de vedere etic, un cadru didactic nu poate alege care dintre elevi merită sau nu să participe la o activitate comună, întrucât întreg colectivul are dreptul să fie prezent și să participe la activitățile clasei.

Video:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
lauram & alinar Noi, inventivele și creatoare de minciuni am scris fantasmele acestea cu ajutorul prietenei ideria, o ziaristă de nota 3 la limba r*mână, ca și noi, oops, 2, că 1 punct e din oficiu, ne-am aliat, egoiste și invidioase și le transmitem și fetelor noastre astea, să-și depășească prostia și să mintă. Invidia, răutatea și prostia la putere, și proștii sunt buni la ceva! Ce creative suntem, fată!
15
43
Aia e așa sunt toți
86
0
Serbările sunt făcute pt șpăgile învățăturilor și a profesorilor
92
0
Pentru ca am fost doar desteaptă. .(printre primii zece in liceu / facultate )nu si cu scoala vietii cum unii au doar scoala vietii (formata doar sa faca rău la altii ) si doar cu smecheria au reusit peste tot iar mintea le este un dovleac ....fara mustrari de constiintă atunci cand gresesc chiar bolnavi de bucurie mai ales când dau vina pe oricine numai pe ei nu ,batjocoritori ,pusi la punct ....voi fi alături de copiii mei să nu pătească ca mine ,sa aibă bine dezvoltat respectul de sine ,să nu se lase imtimidati de toti dobitocii de colegi fără educație care se cred importanti fară merite
71
5
In clasa a 3-a merg la restaurant ? Obliga cateva inse, sa cotizeze cu sume de bani pentru invataoare,cadouri si ce cer educatoarele invatatoarele parintilor.Cine nu se conformeaza sanctionat de invatatoare.director stie acolo.Hotararile de cateva infractoare sa dea cu subsemnatul la politie.Mita bani in scoli ,rstaurant pt.a fi vazute progeniturile bogatilor cu premii.Restul prostimii fara bani cu copii sa fie asistentii lor.invataoarelor date afra toate din invatamnat.Peste tot in toate scolile este asa.Exact ca pe vremuri.Ce e ma-ta ce e Tac-tu.Nu sunt de conditie materiala si sociala copii vostri cu progeniturile celor cu bani.Veniti din 2 paturi sociale diferite aia cu bani desteptii-bogati si prostii-saracilor copii acelor parinti fara bani.Azi este mai greu si mai rau pentru copii.In ce tara am ajuns sa traim.Cu diferenta ca pe vremuri nu se cera bani mita pentru profesori si nu se mergea din clasa a 3 la restaurant cu meniu.Cand va cer bani la scoli, faceti plangeri penale.
87
8
De ce s******i comentariile care nu va convin?
74
1
Exista grupuri de parinti( nu stiu de cine alesi) si in consiliile de administratie ale scolilor. Care VOTEAZA in numele parintilor, evident fara sa anunte in prealabil prostimea ce se va vota. Ne trezim dupa ca ni se arunca in fata ca am stiut si ca am fost de acord cu deciziile luate.
78
2
La școala generală nr 7 Remus Opreanu, profesoară de geografie ȘTEFAN CAMELIA se uita la sfârșitul catalogului la rubrica părinți și ocupație părinți și de acolo de unde considera dansa ca ar avea ceva de câștigat, începe hărțuirea copilului tocmai pentru a determina părinții respectivi “să se simtă”. Este cunoscută pentru așa ceva, au mai fost plângeri la inspectorat, directoarea o ține în brațe și aparent are pe cineva în spate. Este genul de profesor care poate distruge destine de copii prin astfel de probleme pe care le creează. Prinde pică pe copilul repsectiv, îi creează probleme și tot ca ea iese.
28
10
Sunt un parinte care a avut copilul in alta generatie decat aceasta si nu am decat cuvinte de lauda la adresa doamei. A avut o clasa cu rezultate foarte bune, atat la concursurile scolare cat si ulterior, in evolutia lor. Toti fostii colegi sunt acum studenti, majoritatea in tara, unii in strainatate, a fost o clasa in care s-a invatat carte, dar si multe lucruri utile in viata, un colectiv inchegat, bazat pe prietenie, colegialitate si respect. Ca parinte nu am intalnit astfel de situatii si nici nu pot concepe asa ceva, in cazul dansei. Este foarte usor, sub umbrela anonimatului, sa arunci cu noroi in viata, activitatea si reputatia cuiva. Daca exista frustrari de alta natura, acestea nu pot fi rezolvate niciodata astfel! Respect, Doamna, din partea mea si a atator parinti ai caror copii au pasit in viata cu dreptul sub indrumarea dumneavoastra!
65
66
Sunt foarte multi parinti care fac jocurile invatatorilor... si cer bani de la ceilalti parinti pt tot felul de prostii la clasa. ne meritam soarta ca nu stim sa ne impunem. unii parinti ii considera pe profesori niste dumnezei si fac tot ce spun acestia.
62
10
De ce nu afisati toate comentariile, ci doar pe cele denigratoare?
69
6
Sunteti ceea ce votati adica niste imbecili
19
6
p***t e ăla care da, nu ăla care cere.
31
3
La asta duce pupincurismul.
31
4
Scoala nerenovata arata mai bine ca acum. I-au dat o spoiala oribila, au improvizat gratii din gard bordurat la geamuri, parca e parnaie. Gardul paradit si vopsit n***u. Iti vine sa-ti pui mainile in cap ce jaf si bataie de joc era acolo.
88
1
Toata lumea sa profite sa fure sa incaseze spagi. Fuga dupa bani bani bani
105
8

REPLICA


LOTO

6/49
4721674622
5/49
2412151840
joker
18175371515