REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Scandalul din jurul demolării barăcilor pescarilor ia amploare!

Scandalul din jurul demolării barăcilor pescarilor ia amploare!

Ana Maria LIPAN 23 februarie 2023 | 00:00 6146

Decizia Primăriei Constanța de a demola barăcile pescarilor de pe plaja de la Pescărie, din zona Căminelor studențești, a iscat un întreg scandal. În cadrul acestei dispute s-au evidențiat două tabere distincte, prima fiind formată din pescari și susținătorii lor, care consideră că încetarea activităților pescărești ar reprezenta o mare pierdere, iar cealaltă tabără este formată din autorități, susținute de unii locuitori din zonă. Micul sat pescăresc funcționează în acea zonă de zeci de ani, barăcile ce formează centrul de activitate al împătimiților acestui meșteșug fiind singurele construcții acceptate de prevederile care interzic construirea de amplasamente cu temelie la o distanță de 300 de metri de luciul apei. Unii afirmă că barăcile pescarilor din acea zonă sunt un element definitoriu al Constanței, îngrădit în istoria orașului, în timp ce alții pun la îndoială credibilitatea poveștii acestora, văzând-o doar ca pe un crâmpei de adevăr romanțat, cert este că discuțiile nu se vor opri aici, găsirea unei soluții anunțându-se a fi un proces anevoios pentru Vergil Chițac.

Scandalul din jurul demolarii baracilor pescarilor ia amploare!

Ce spun pescarii

Anunțul că, până la finalul lunii martie, cele 25 de barăci de pe plaja din zona Pescărie trebuie să dispară a iscat un scandal de proporții între pescari și administrația locală. Sursa problemei e lipsa autorizațiilor de construire aferente acestor barăci pentru care s-a solicitat în trecut intrarea în legalitate. Nu e prima dată când autoritățile bagă spaima în pescari, mulți dintre aceștia fiind urmași ai celor ce s-au statornicit în acea zonă cu zeci de ani în urmă. În timpul mandatului lui Radu Mazăre a mai existat o astfel de inițiativă, sursele noastre susținând că și Decebal Făgădău și-ar fi făcut niște planuri cu acea porțiune de plajă.

Scandalul din jurul demolarii baracilor pescarilor ia amploare!
„Am fost notificați, verbal, de Poliția Locală ca, până la sfârșitul lunii martie să demolăm barăcile. Acestea sunt aici din străbuni, sunt din 1943… Sunt în jur de 25. Am tot făcut demersuri la primărie în vederea realizării unui anumit număr de barăci, însă nu am primit nici un răspuns. Am avut probleme și pe timpul lui Mazăre, și atunci au vrut să le demoleze”, a declarat recent pentru Replica Florin Vasilescu, administratorul barăcilor. Acesta a mai precizat faptul că, înainte de alegeri, Vergil Chițac a fost în zonă și le-a făcut promisiuni că se vor amenaja în zonă barăci moderne, proiect finanțat din fonduri europene, însă acestea nu s-au materializat. „Nu știm ce vom face. Domnul primar a fost aici, în campanie, și a promis că va face un proiect pe fonduri europene, dar nu a mai zis nimic”, ne-a declarat recent administratorul pescăriei.

Susținătorii lor consideră că la mijloc sunt interese ale dezvoltatorilor imobiliari

Reprezentanții primăriei spun că s-a cerut demolarea pentru că pescarii nu au autorizații de construire. Gurile rele, însă, spun că s-ar curăța zona pentru un privat, care ar vrea să facă aici o plajă la standarde europene.

Avocatul Eduard Nicolae Niță, un susținător al cauzei pescarilor, pare să fie de acord, argumentând că, pe lângă pierderea unei tradiții specifice litoralului românesc, încetarea activității acestora ar avea și repercusiuni asupra antreprenoriatului local. Acesta nu elimină nici posibilitatea unei acțiuni în instanță.

Scandalul din jurul demolarii baracilor pescarilor ia amploare!
“Sunt niște interese foarte mari în imobiliare, de care începem să aflăm, acum când am început să ne interesăm de această problemă. Este clar că zona s-a ridicat foarte mult din punct de vedere imobiliar. Sunt construcții de mare valoare în jurul Pescăriei și probabil că nu le mai convine să vadă pescari când ies pe balcon. Vor o plajă cu beach bar, cu umbreluțe, cu șezlonguri și vor să îi alunge. Ei sunt aici, am înțeles, din 1943. Unii spun că acest teren a fost chiar o donație a Reginei Maria pentru pescari, dar actele nu se mai găsesc acum. Este modul lor de viață, tradițional, care treptat, treptat dispare. A mai dispărut și de la Tuzla și de la Eforie. În alte țări, în alte zone, asemenea activități tradiționale se protejează pentru că este patrimoniu și material și imaterial, poți să faci și turism în privința aceasta. De când m-am născut sunt în acest oraș toate lumea știe de Pescărie, că nu degeaba se numește zona așa. Dintotdeauna au fost aici pescari. Noi încercăm să îi ajutăm. Este destul de complicat. Mulți au fost somați doar verbal, deci nici măcar nu există un act pe care să poți să-l ataci. Eu încerc să îi ajut, poate oprim demolarea. Au termen până pe 31 martie. Poate încercăm ceva în instanță. Am înțeles că urmează să se facă o plajă acolo. Bineînțeles că activitatea de pescuit și cea de plajă amenajată, cu operator, nu sunt compatibile. Probabil că aceasta este și scopul. Vor să îi alunge astfel încât cineva să poată face o plajă cu operator privat, cum e plin în Mamaia, Năvodari. E păcat. Punctul acesta rămăsese singurul care avea pescari cum erau pe vremuri și încă sperăm să mai rămână. Sunt niște oameni de rând, care muncesc și aduc si în pescăriile din Constanța pește local. Nu vrem să mâncăm doar pește din Grecia. Vrem și pește de la Marea Neagră și ei sunt singurii care mai aduc în piețe.”, a declarat acesta pentru Replica.

Barăcile de pe plaja de la Pescărie, gazda petrecerilor cu grătare

Un fost locatar din această zonă ne-a dezvăluit totuși că în aceste barăci moștenite de la pescarii de demult ar fi acum utilizate doar pentru a găzdui petreceri, acompaniate de manele și grătare. Sunt numeroase cazuri când poliția a intervenit, la solicitările vecinilor, printre care și studenți din căminele din zonă, pentru a pune capăt chefului. Acesta a locuit ani buni în blocul din apropierea barăcilor și a declarat că: “Acolo nu prea se face pescuit. Acele barăci sunt niște moșteniri, unde ei își fac grătare, paranghelii cu manele. A venit Poliția de multe ori în zonă, după ce mai multe persoane i-au reclamat, inclusiv studenții din cămine. Mai mult decât atât, acum 4 ani s-au gândit să se extindă și și-au turnat fundație pe plajă, la jumătatea distanței între construcțiile pe care le au acum și luciul apei. Își făcuseră o baracă imensă. Odată a venit și Polaris-ul și a igienizat zona pentru că era o mizerie cruntă. Adunaseră lemne, scânduri, saci, plus ce gunoi se mai arunca aici. Era destul de stresant să stai acolo, în primul rând din cauza asta. Vreo doi, trei mai ieșeau cu barca și plecau pe la 4 dimineața. Făceau bișniță nefiscalizată. Poate aveau contracte, dar repet, erau doar vreo 2. Dacă îndrăzneai să faci plajă, era jale! Mulți veneau cu mașina la margine și o spălau. Acolo nu se aplică amenda, pentru că nu era zonă amenajată de plajă.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
sa mi bag pl in papu si in tot neamu lor de papuasi care se insoara cu verisoarele. urati oameni..fete de tarani oieri. ati distrus orasu bai jigodiilor cu cotetele voastre in care pute a branza. hashtag AFARA CU CIPANII DIN CTA! sa se duca in bg si albania
1
0
Eseule, nu i răutate ,zice cine zice,never sa fi bun sau rau, fi doar corect.Corectitudinea ,nici n acuza, nici recuza.Ce frumos ar fi.Gandeste o căci merita.
3
0
N am avut timp, căci chiar eream la treaba iar raul de patron, în capitalism fiind ,nu ma plătește de nu muncesc.Scapand de obligație,îmi dau cu părerea.Pescarilor,oricum dispăreți din zona ceea,aleasa de voi.De ce si pierd mulți timpul cu voi,c aveți dreptul p acolo,de ce nu l as avea eu sau altul,tot de p aici?Ca v au lăsat ai voștri pe unde v au lăsat, n ar zice nimic referitor la drept.Fiti mulțumiți ca ati profitat.Unii ar zice mersi.
2
2
Am citit toate comentariile și am concluzionat multă răutate de-o parte și de cealaltă parte pareri pro( dar nu cum arata prezentul)...cred ca cel mai bn era o soluție de comun acord din partea primăriei
2
6
Un loc minunat pentru Stroe să mai trîntească niște blocuri, cum a făcut pe Oborului între case.
9
0
Lasa domnule oamneii in pace. in orasul constanta sa nu ai tu barci cu pescari? In ce tara din UEati vazut voi ma sa nu existe o barca particular.Prigoniti din portul Tomis acum de aici.Nu va mai ajung afacerile cu alte bocuri,hoteluri.care nemernic este de vrea acel teren? lasa domnule oamenii cu barci .Chiar in Constanta sa radeti tot sa nuavem nicio barca ,niciun pescar.Ba cat de nemernic poti fi sa razi tot de pe fata pamantului ? Sa nu mai avem nici pescari nici urma de barca.Dupa PNL Chitac potopul.Mai oameni buni fir-ati ai dracu voi sunteti normali? Doamne abia stept sa plece Chitac duca-se el si toti ai lui din primarie unde a intarcat mutu" iapa.Au mai fost primari dar ce a facut asta cu departamentele lui a intrecut legionarii.Mi-e scarba numai cand aud de primarie,primar si aghiotantii lui.Un cutremur de 8 poate sa ne linisteasca pe toti de bani,taxe ,impozite afaceri..
12
1
Demoleaza osata mizeriile alea primar de doi bani ce esti. Ce naiba este atat de greu, identificare, somatie si desfiintare pe cale administrativa. Nu poti sa spui ca nu ai bani atata timp cat bagi multe milioane in borduri care vor fi platiti tot din buget pentru ca la cum merg lucrarile tale sigur depasesc termenul. Constanta asta parca e blestemata sa sa aiba un primar atat de neprofesionist ca individul asta numit Chitac.
7
8
20000 de pescari zice Chitac ul de mai jos.Nu ești pescar,pescuind pe dig sau pe lângă dig.Permisu i pentru amatori,iar amatorul nu i pescar.E doar un hobby .Licențele de pescuit reprezinta altceva și s pentru pescari.Restul,amatori sau păcălici.
4
6
un proiect european de sat pescaresc in derulare, pentru aceasta zona si alte noua, la mare si la Dunare. Presedintele CJ si chiar primarul Chitac si-a dat acordul, ce le-a schimbat parerea intre timp? Se dau bani gratis de la UE, ii pierdem si pe astia, pentru interesele imobiliare?? Nu le ajunge ca orasul arata ca marginea Sloboziei? Domnul arhitect sef, asta-i planul urbanistic ce l-ai propus??
12
1
Problema este alta. De ce a pus ochii mos teaca pe teren ? Pentru constanteni nu face nimic. Mai apare in zona un Spectrum ?
12
1
Ptr:PESCARUL:NU deranjezi tu ca persoana hombre,fa diferența, deranjează, altceva.N are nimeni nimic cu voi,ca persoane,sau unii p aproape de persoane,dar vine timpul, odată și odată,la un moment dat,când trebuie sa iei viteza,maxima de se poate,sa nu pierzi timp.Caci de pierzi timp,pierzi și bani, de nu ești pensionar sau bugetar,viata va fi ceva mai grea ca nainte.cam ca la un nebugetar.
2
7
Daca tovarasul primar ar dori,ar putea sa ajute pescarii aceia si sa amenajeze spatiul pescaresc astfel incat sa arate si sa fie civilizat,util si sa nu intre in coliziune cu aspectul restului constructilor. Normal ca nu va fi asa si ca acele cocioabe vor fi daramate. Nu prea sunt alternative. Ori civilizatie,ori mai bine barbierirea cocioabelor de pe fata plajei.
5
6
trebuia sa pastram sudul basarabiei oferit de franta si marea britanie dar rumanii fricosi nu vor razboi ,vor numai plocoane ,cine iti mai da azi moaca, ?
2
3
Ai este tiganie acolo, nu e nimic amenajat, pute ca in india ,30 de caini cat casa poporului ce kky e asta. Demolati tot si da ti le in alt loc unde au voie si nu dedanjeaza pe nimeni.
7
8
Aveti cca. 2000 de imobile fara autorizatie de constructie, in Mamaia Nord si cate or mai fi in Constanta. Alea nu le vedeti? Acum ati tabarat si pe bucatica de teren a pescariei? Neica, noi am primit pescaria de la Regina Maria, fauritoarea Romaniei Mari, voi ati venit pe tanchetele lui Iliescu!
16
7
a castigat si cu voturile pescarilor de aici. Nu-i nimic, in judetul Constanta sunt 20 000 de pescari, vor sustine pe cei care vor refacerea pescariilor. In toata Europa sunt pretuite pescariile si traditia pescareasca. La noi doar cotetele de beton?
21
3
comentatorii platiti de mafia imobiliara. Daca terenurile pe care s-a construit, sunt ale Apelor Romane? Daca solul pe care ati construit, nu este stabil? Daca materialele folosite, nu corespund? Turcia este un avertisment!
18
2
Sa va mai zic ceva ,de vor construi ori nu prin zona,de-o r face parc,neparc,păduri,nepaduri,râuri, fluvii,deci ceva frumos ori nu,nimic altceva nu va influenta zona spre minus,comparând cu ce i acum.Boschetul, ca arbust, e de preferat.Mai e ceva,suntem alți mulți constănțeni, orașul și restul nu s doar ale voastre. Trecut au vremurile cu puiu si porcul pe balcon,pe malul portului,etc..Fundurilor.
8
9
intre mizerie si interesele imobiliare. zona ar trebui amenajata. chitac ar fi fost marti si pe lapusneanu, stire fara posibilitatea de a comenta. a concluzionat ca lucrarile merg bine, in grafic, etc. a lipsit fanfara militara a pensionarilor de la eforie. este clara lipsa de experienta in constructii si a primarului si a celor din jurul sau. cred ca in viata lui, amiralul-primar se agita cind suna goarna la popota, sau cind se termina programul-cine ajunge primul la poarta.
17
3
Demolati gunoaiele alea!
16
14
Ce traditie dom'le, vara vin niste desenati indopati, cu masini scumpe, si fac chermeze. Ziua iti e teama sa treci prin zona, darmite seara, numai fete dubioase. Nu mai zic de mizerie. Inteleg, daca era amenajat frumos, ca un satuc pescaresc, dar cand vezi containere si mizerie, iti trece de traditii. Nu mai zicem de noii locatari ai blocurilor nou construite, nunai bashinosi care vor sa aiba viuuuu cool, sa inceapa ziua cu un vibes bun, arde-ia-r soarele ! Puneti mana si amenajati un satuc pescaresc in miniatura, eliminati containerele, lasati-o mai tango cu manele si vedeti-va de treaba. Hai v-am pupat!
23
7
Cine are curaj sa cumpere peste din galetile alea imputite? Au apa potabila sau toalete??? Se duc si se kka in boscheti si apoi iti pun tie cu aceeasi mana, guvidele si sprotul...
20
13
as vrea sa cumpar o barca si sa-mi fac o baraca acolo , pe domeniul public - este posibil , pot primi aprobare...?!? respectivii au acte de mostenitori ptr teren, sau sunt haiduci...?!?
18
11
E plin de makidoni acolo. Numai mizerie.
23
9
m*******i de c***t acolo. Un focar de infectie si numai gunoaie.
20
9
Sa se intre cu buldozerele direct,sat pescaresc auzi la ei.
18
18
Aia,pescarii,numai de pescuit nu se ocupau p acolo.Una i sa fi pescar și alta i sa te crezi pescar.Eu chiar știu despre ce vorbim.Acolo i pura boschetareala,mizerie și nimic tradiție. De treceai prin zona după ora 14 ,16,erai halit.De câini,de pescarii lu' peste,de prietenii pescarilor lu' pește, de ambient,de miros și de scârbă.Fara cuțit la brâu,masca de aia contra periculoaselor din aer ,vesta de kevlar ,etc,n aveai cum sa te apropii.Dinamitati zona și gata.E cea mai ieftina si rapida metoda.De aveți timp anunțați i sa părăsească zona înainte de dinamitare.De nu,anunțați i după.
24
14
Kuibus ala e o puscarie de arhitect
13
9
Dar ce ai muncit tu de mananci si pensie si salariu, in primul rand e conflict de interese sa halesti pensie si salariu… Acolo e spaga Solid House, sa va fereasca sfantul sa cumparati de la turci. Solid House dace un bloc de lux. Cu ce deranjam noi pescarii, mananca si oamenii un peste prospat
23
14
Se foreza de 5 zile digul de la Pescarie, probabil pentru un bloc sau apart hotel, acesta este motivul!
35
5
toate problemele orasului si mai ramasese satul pescaresc. Mwie primariei care distruge cu scopul de a lua spaga. In curand o sa apara constructii de lucs in zona. Mwie primarului cu mult kkt !!!
42
11
Micul sat de boschetati
24
16

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510