REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
22.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Schema noului an școlar: fără semestre și fără teze!

Schema noului an școlar: fără semestre și fără teze!

Replica API 31 martie 2022 | 00:20 1647

Noua structură a anului școlar 2022-2023 este pe placul părinților, dar și al elevilor. Ariana Dudună, președintele Asociației de Elevi Constanța, consideră că implementarea noii scheme reprezintă o oportunitate pentru elevi. Și Dan Cernat, președintele Consiliului Județean al Părinților Constanța, consideră că modificarea reprezintă o adaptare la sistemul de învățământ european. Elevii vor avea parte de vacanțe de 1-2 săptămâni la interval de 7-8 săptămâni de cursuri și... nu vor mai da teze.

Elevii vor intra la cursuri mai devreme decât aceștia erau obișnuiți în anii precedenți. Noul an școlar 2022-2023 va începe de pe data de 5 septembrie și se va încheia pe data de 16 iunie 2023. Anul școlar se va împărți în 5 module. Primul modul începe pe 5 septembrie. După o perioadă de câteva săptămâni, în data de 24 octombrie, elevii vor intra în vacanţă, la finele lunii octombrie, astfel că 24-30 octombrie va fi prima vacanţă, acordată tuturor elevilor şi preşcolarilor.

După această vacanţă, urmează modulul 2 de învăţare, care se va derula până în preajma sărbătorilor de iarnă, după care va fi cea de-a doua vacanţă, 23 decembrie – 8 ianuarie.

Urmează modulul 3, care va începe pe 9 ianuarie. În premieră, acest modul se va derula până în luna februarie, când va fi a treia vacanţă, de o săptămână, care va putea fi acordată în a doua, a treia sau a patra săptămână a lunii februarie, la decizia fiecărui inspectorat judeţean, prin consultare cu cei implicaţi.

Cel de-al 4-lea modul se va derula până în preajma sărbătorilor pascale, atât cele catolice cât şi cele ortodoxe, în perioada 8-23 aprilie. După această vacanţă, urmează modulul 5, şi ultimul care se derulează până în data de 16 iunie. Cea de-a cincea vacanţă este cea de vară, care va începe în data de 17 iunie şi va dura până în prima luni a lui septembrie, când începe anul şcolar 2023-2024.

O altă noutate, pe lângă Şcoala Altfel, este Şcoala Verde

Această săptămână va putea fi introdusă în structura anului şcolar 2022-2023 în modulele 4 şi 5 de învăţare, când şcolile vor avea libertatea să îşi aleagă, în funcţie şi de condiţiile meteo.

Mediile vor fi încheiate la finalul anului şcolar, pentru că cele încheiate până acum la final de semestru nu au avut relevanţă şi nu au fost folosite. Se va renunța la teze și se va da libertatea profesorilor să îşi organizeze evaluările, pe parcurs, în funcţie de calendar, de ritmul de predare a materiei.

Tezele vor deveni istorie pentru elevii români?

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți, a declarat că s-a renunțat la ideea de trimestre pentru noua schemă a școlii românești, datorită faptului că numărul de trei teze într-un an școlar era unul prea mare pentru elevi.

Având în vedere că sunt cinci module, nu avem cum să avem cinci teze pentru că ar fi foarte, foarte mult. De aceea o parte din discuția legată de trimestre a căzut pentru că ar fi însemnat să avem trei teze încercând să echilibrăm modulele de învățare și s-a renunțat la ideea de trimestre”, a declarat Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți.

Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți

Președintele Consiliului Județean al Părinților, Dan Cernat, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța că prin această idee ne adaptăm la sistemul de învățământ european și la 7 – 8 săptămână de școală, elevii să aibă parte de o săptămână, două de vacanță.

Dan Cernat, președintele Consiliului Județean al Părinților Constanța

A fost varianta cu trimestre, s-a renunțat și totodată s-a renunțat și la varianta semestrelor. Așa ne adaptăm la sistemul de învățământ european și la 7 – 8 săptămâni de școală să existe și o săptămână, două de vacanță”, a declarat Dan Cernat, președintele Consiliului Județean al Părinților Constanța.

Ariana Dudună, președintele Asociației de Elevi Constanța

Președintele Asociației de Elevi Constanța, Ariana Dudună, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța că implementarea noii scheme a anului școlar este una oportună pentru elevii români, întrucât semestrele erau o serie de forme fără fond.

Considerăm că, la acest moment, semestrele reprezintă o serie de forme fără fond, în sensul în care la noi nu mai există materii care să se studieze doar un semestru și în al doilea nu. Structura de semestru era una pur formală, neafectând capacitatea elevilor de a învăța. În acest sens, considerăm că este oportună desființarea semestrelor pentru că acestea, pe lângă faptul că nu aveau un rol în afară de cel la nivel formal, în anumite contexte, au și încurcat așezarea anului școlar și evaluarea elevilor într-un ritm corect și oportun. În sensul în care ajungea să fie un semestru mai scurt decât celălalt și elevii ajungeam să fie evaluați în primul semestru într-un timp mult mai scurt decât ar fi fost necesar, fiind evaluați pe repede înainte”, a declarat pentru Replica de Constanța, Ariana Dudună, președintele Asociației de Elevi Constanța.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cei 3 reformatori ai educatiei!Spiru Haret se suceste in mormant
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768