REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.8° Constanța Mie., 24 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6800
23.8° Constanța Miercuri, 24 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6800
 

Scholz şi Zelenski cer prelungirea acordului privind cerealele ucrainene

Scholz şi Zelenski cer prelungirea acordului privind cerealele ucrainene

A.F. 5 iulie 2023 | 00:00 864

Cancelarul german Olaf Scholz şi preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski au cerut luni prelungirea unui acord capital care permite exportul de cereale ucrainene pe piaţa mondială, acord care expiră în curând, relatează AFP.

Scholz si Zelenski cer prelungirea acordului privind cerealele ucraineneOlaf Scholz şi Volodimir Zelenski

Într-o convorbire telefonică, cei doi lideri "au cerut ca acordul privind cerealele încheiat sub egida Naţiunilor Unite să fie prelungit după 17 iulie", a declarat, potrivit unui comunicat, Steffen Hebestreit, purtător de cuvânt al cancelarului german.

Acest acord, negociat de ONU în urmă cu un an şi reînnoit de atunci în mai multe rânduri, "ajută la ameliorarea situaţiei alimentare mondiale", a subliniat el, citează Agerpres.

Luna trecută, preşedintele rus Vladimir Putin, care a ordonat invadarea Ucrainei pe 24 februarie 2022, a declarat că "a luat în considerare" o ieşire a Rusiei din acord, provocând îngrijorare.

Cerând garanţii pentru propriile exporturi de îngrăşăminte, Moscova a ameninţat în mod repetat că va pune capăt acordului, care permite trecerea în siguranţă a cerealelor ucrainene exportate prin Marea Neagră.

Emisarul rus la ONU, în Geneva, Ghenadi Gatilov, a estimat luni că nu există niciun motiv pentru a prelungi acordul.

Invadarea Ucrainei de către Rusia, la sfârşitul lunii februarie 2022, a făcut ca porturile ucrainene de la Marea Neagră să fie blocate de nave de război până când acordul, semnat în iulie 2022, a permis trecerea cerealelor esenţiale.

Înainte de conflict, Ucraina era unul dintre cei mai mari producători de cereale din lume. Acordul din vara anului 2022 a ajutat la atenuarea crizei alimentare globale declanşate de război.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
inainte de misiunea speciala a rusilor ucrainienii erau cei mai corupti din Europa. Erau raketi. Erau proxeneti. Si mai stiu ca cerealele in cauza apartin unor firme americane care au cumparat milioane de hectare de teren arabil in zona formal cumoscuta drept ucraina dupa cel de al doilea razboi mondial. Cautati o harta a Romaniei de prin anii 1920 si veti vedea ca Basarabia romaneasca se invecina la est si nord cu Rusia. Abia dupa razboi rusii au realizat republica sovietica ucraina prin ruperea teritoriilor romanesti Basarabia Bucovina de Nord Maramuresul si Bugeacul.
0
2
Multa mwe cu kkt ucraina
1
2

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699