REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.1° ConstanÈ›a Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
24.1° ConstanÈ›a Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Scrisoare a preşedintelui Iohannis - Forţa de răspuns a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România

Scrisoare a preşedintelui Iohannis - Forţa de răspuns a NATO poate intra, staţiona sau tranzita România

Victor ROTARU 9 februarie 2024 | 00:00 354

Birourile permanente reunite ale Senatului ÅŸi Camerei DeputaÅ£ilor au luat act de scrisoarea preÅŸedintelui Iohannis prin care Parlamentul este informat că forÅ£a de reacÅ£ie a NATO poate intra, staÅ£iona sau tranzita România în scopul pregătirii ÅŸi/sau desfăşurării de operaÅ£ii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024.

Scrisoare a presedintelui Iohannis - Forta de raspuns a NATO poate intra, stationa sau tranzita RomaniaIohannis

"Pe fondul unei serii de crize suprapuse, în anul 2023, mediul internaÅ£ional a devenit tot mai puÅ£in predictibil, instabilitatea fiind principala trăsătură a noii dinamici de securitate. În contextul competiÅ£iei strategice dintre marile puteri ÅŸi a revalorizării abordărilor geopolitice in politica internaÅ£ională, starea de conflictualitate la nivel regional ÅŸi global s-a amplificat. Războiul din Ucraina a devenit pe parcursul anului 2023 unul de uzură, poziÅ£ional, însă evoluÅ£ia sinuoasă a acestuia nu a determinat FederaÅ£ia Rusă să renunÅ£e la obiectivele iniÅ£iale declarate ale invaziei", se arată în scrisoarea preÅŸedintelui Ioahnnis transmisă Parlamentului.

Potrivit documentului citat, "în situaÅ£ia apariÅ£iei intempestive a premiselor pentru declanÅŸarea unei crize majore de securitate, cu posibile implicaÅ£ii asupra independenÅ£ei ÅŸi suveranităţii naÅ£ionale a României, Consiliul Nord-Atlantic poate lua decizia dislocării pe teritoriul României a ForÅ£ei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacÅ£ie foarte ridicată - VJTF, în scopul dezamorsării crizei ÅŸi descurajării escaladării acesteia".

"În funcÅ£ie de prevederile planurilor de răspuns în situaÅ£ii de criză care se pun în aplicare la nivelul AlianÅ£ei, dislocarea pe teritoriul naÅ£ional a ForÅ£ei de Răspuns a NATO cu capacitate de reacÅ£ie foarte ridicată poate să includă această Forţă de Răspuns a NATO în totalitate ori anumite componente ale acesteia, suplimentate cu elemente de comandă-control ÅŸi de sprijin, care se stabilesc Å£inând cont de amploarea, tipul ÅŸi particularităţile operaÅ£iei avute în vedere, îin cadrul procesului de planificare operaÅ£ională de nivel strategic ÅŸi operativ derulat la nivelul comandamentelor responsabile ale AlianÅ£ei", se detaliază în scrisoare.

PreÅŸedintele Iohannis evidenÅ£iază că "pentru punerea în aplicare, în intervalul de timp foarte scurt avut la dispoziÅ£ie - 72 de ore - a măsurilor pregătite la nivel naÅ£ional în scopul recepÅ£iei VJTF, este necesar să preexiste aprobarea pentru dislocarea sau tranzitarea acestei ForÅ£e de Răspuns a NATO pe teritoriul naÅ£ional".

"În acest context, în urma analizei solicitărilor NATO ÅŸi luând în considerare situaÅ£ia de securitate din regiune, (...) informez Parlamentul României că am aprobat intrarea ÅŸi staÅ£ionarea în România a ForÅ£ei de răspuns/de reacÅ£ie a NATO cu capacitate de reacÅ£ie foarte ridicată (VJTF/ARF) sau tranzitarea teritoriului naÅ£ional de către acestea, în scopul pregătirii si/sau desfăşurării de operaÅ£ii militare, dacă va fi cazul, în anul 2024, precum ÅŸi mandatarea ministrului apărării naÅ£ionale pentru a aproba eventualele modificări în structura/compunerea VJTF care vor putea surveni în raport cu datele de planificare transmise de NATO pentru anul 2024", se mai arată în scrisoare.

Documentul va fi inclus pe ordinea de zi a următorului plen comun, pentru informarea Parlamentului, potrivit agerpres.ro. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cei din NATO au rasuflat usurati. A fost multa emotie,pentru ca Werner ar fi putut sa nu dea voie nimanui sa tranziteze Romania. Pur si simplu.
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620