REPLICA ONLINE CONSTANTA

31.8° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
31.8° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Scumpirile materialelor de construcții aruncă în aer prețurile pe piața imobiliară!

Scumpirile materialelor de construcții aruncă în aer prețurile pe piața imobiliară!

Replica API 15 aprilie 2022 | 23:17 2129

Anul 2022 anunță scumpiri în masă în piața imobiliară. Din cauza scumpirilor înregistrate la materialele de construcții, majorări de peste 100% în doar un an, dezvoltatorii au ridicat prețurile considerabil. Irina Forgo, directorul Federației Constructorilor a declarat, pentru Replica de Constanța, care sunt motivele principale pentru care prețurile materialelor de construcții au suferit majorări.

Între 15% şi peste 100% sunt procentele cu care s-au majorat preţurilor principalelor materiale de construcţii din martie 2021 până în aprilie 2022, în condiţiile în care şi în primăvara anului trecut aceleaşi materiale trecuseră deja prin câteva runde de scumpiri.

O cărămidă a ajuns să coste peste 10 lei, faţă de 7,4 lei cu un an în urmă, un metru pătrat de pavaj costă 67,1 lei, de la 41,3 lei în primăvara lui 2021, iar un kilogram de fier-beton este acum 6,95 lei, cu 88% mai scump faţă de martie 2021

Cele mai mari scumpiri se văd la plăcile OSB (plus 103% din martie 2021 până în martie anul acesta), la ţeava rectangulară (plus 118%) şi la panourile sandwich (plus 121%)

Oţelul în mod special, materie primă pentru foarte multe companii cu activitate în construcţii, a trecut prin majorări de preţ considerabile încă de la finalul anului 2020, îngreunând activitatea producătorilor de acoperişuri, hale metalice sau panouri termoizolante.

Directorul Federației Constructorilor, Irina Forgo a declarant pentru reporterii Replica de Constanța care sunt principalele cauze pentru care s-au majorat prețurile materialelor de construcții.

Irina Forgo, directorul Federației Constructorilor

Sunt multiple cauze. Este vorba de pandemie, s-a oprit producția la un moment dat, după când a pornit, cererea a fost foarte mare și producătorii au crescut prețurile. Prețurile la materiile prime au crescut și peste toate au venit acum și creșterile din cauza războiului. Rusia și Ucraina erau țările de unde se aducea materia primă din oțel. Practic, piața trebuie regrupată pe partea de metale, trebuie găsite alte surse. Am înțeles că sunt niște negocieri pentru Brazilia sau alte țări foarte îndepărtate. Odată ce există o lipsă de materii prime și materiale, este evident că toate prețurile cresc. Containerele care se aduceau din China, care aveau prețuri de câteva sute de euro, au ajuns la 2.000 de euro pe container pentru a-l transporta. Ne gândim și la combustibil, numai din transport se observă o creștere.

Potrivit directorului Federației Constructorilor, Irina Forgo, scumpirile în piața imobiliară țin în mare parte de investitori, mai exact, cât sunt ei dispuși să renunțe la profit pentru a nu-și pierde din numărul clienților.

Din păcate creșterile de prețuri nu pot să nu afecteze și piața imobiliară. Aici este un aspect important, și anume, investitorii au un profit destul de mare. Dacă ei își asumă și pot să-și reducă profitul pentru a nu-și piardă din clienți, nu ar trebui să fie o creștere atât de mare cum este pe proiectele cu finanțări europene.”

Irina Forgo, a mai specificat că, există în Guvern o ordonanță de urgență pentru ajustarea prețurilor pe contractele de achiziții publice, fiind foarte așteptată pe piață.

Este pe ordinea de zi, joi 14 aprilie a.c., a Guvernului, aprobarea unei ordonanțe de urgență pentru ajustarea prețurilor pe contractele de achiziții publice, foarte așteptată de piață, pentru că noi avem din țară multe semnale. Constructorii ne anunță că nu mai pot continua contractele, ce se întâmplă, așteptăm această ordonanță. Se pare că va ieși acum, deși nu acoperă și fondurile europene. Înțeleg că Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, are în pregătire o ordonanță similară și pentru proiectele finanțate din fonduri UE. Ideea e să apară cât mai repede pentru că, este evident că, este o mare problemă. Este vorba de creșteri la contracte de 30, 40, chiar 50% și nimeni nu mai poate suporta, chiar dacă renunță la profit”, a declarat pentru reporterii Replica de Constanța, Irina Forgo, directorul Federației Constructorilor.

Maria ONICĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cine le mai cumpara??????
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768