REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
33.4° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Se anunță un nou val de migrație în urma cutremurelor din Turcia

Se anunță un nou val de migrație în urma cutremurelor din Turcia

A.F. 25 februarie 2023 | 00:00 858

Autoritățile grecești se pregătesc să intensifice măsurile de protecție a frontierelor, temându-se de creșterea fluxurilor de migranți în urma cutremurului devastator din 6 februarie din Turcia și Siria. Grecia anunță că va desfășura 250 de noi polițiști de frontieră în Evros, începând de vineri, anticipând un nou val de migranți.

Se anunta un nou val de migratie in urma cutremurelor din Turcia

Tentativele migranților fără documente de a trece în Grecia cu ambarcațiuni din Turcia au crescut de la cutremur, potrivit cifrelor guvernului elen publicate luna trecută.

Guvernul grec se așteaptă ca mai multe persoane să fie încurajate să treacă în Europa datorită debutului primăverii care se apropie, precum și a distrugerilor și mizeriei generalizate provocate de cutremurul din Siria și Turcia.

"Trebuie să ținem cont de faptul că a existat un număr mare de sirieni care au trăit cu restricții, iar acum că aceste restricții geografice au fost ridicate, vom vedea mișcări interne în Turcia, precum și cetățeni turci; dacă nu există un efort din partea comunității internaționale de a sprijini Turcia în interiorul Turciei, atunci va exista un mare efort din partea sirienilor sau turcilor de a veni în Europa", a declarat ministrul grec al migrației, Notis Mitarachi, într-un interviu recent acordat postului de televiziune grec Open, scrie stiripesurse.ro.

„Teama de noi incidente după martie 2020”

Există temeri că s-ar putea repeta incidentele din martie 2020, când Turcia a permis ca mii de migranți să treacă granița terestră cu Grecia, dar autoritățile elene au rămas pe poziții, a precizat ministrul.

El a adăugat: "Din martie 2020, când am avut parte de incidentele din Evros, țara noastră a arătat că își poate proteja frontierele. Există o problemă umanitară în Turcia, sperăm că apropierea celor două țări va fi ajutată, considerăm că este pozitiv faptul că cele două guverne pot discuta din nou. Toate acestea nu înseamnă însă că vom face rabat de la pozițiile noastre în contextul dreptului internațional, suntem deschiși la dialog și fermi pe pozițiile noastre."

Mitarachi a concluzionat: "Rămânem vigilenți, este de la sine înțeles că țara noastră va continua să își păzească frontierele. Suntem supuși unei presiuni enorme acasă, din afara țării, pentru a păzi granița. Vreau să remarc faptul că pentru paza politică a frontierelor primim critici din partea [partidelor politice opuse] SYRIZA și PASOK, precum și în Parlamentul European."

50 de nave noi pentru a intensifica protecția frontierei maritime

Grecia a fost în centrul atenției în ultimele luni în urma unei serii de naufragii tragice care au provocat mai multe pierderi de vieți de migranți, inclusiv copii.

S-a anunțat că paza de coastă va fi consolidată cu o investiție de 105 milioane de euro pentru a intensifica protecția frontierei maritime. Banii vor fi asigurați de Autoritatea administrativă a Ministerului Imigrației și Azilului, cu o cofinanțare din partea Uniunii Europene din fondurile pentru migrație și afaceri interne.

Potrivit unui comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Migrației și Azilului, banii vor fi folosiți pentru achiziționarea a 50 de noi nave pentru paza de coastă.

"Prin această acțiune, capacitatea operațională a Gărzii de Coastă elene va fi consolidată, ceea ce va contribui la controlul și monitorizarea fluxurilor de migrație ilegală, la protecția vieții umane și la lupta împotriva criminalității la frontierele maritime", se arată în comunicatul de presă.

Navele care urmează să fie achiziționate sunt următoarele: două nave de patrulare de coastă de peste 30 de metri, cinci nave de patrulare de mare viteză de peste 17,5 metri, două nave de operațiuni speciale -- patrule ale Unității de Misiuni Submarine, 11 nave de patrulare de mare viteză de până la 13 metri, cu echipamente medicale pentru transportul bolnavilor/ răniților, 10 nave de patrulare de urmărire de peste 18 metri și 20 de nave de patrulare de mare viteză de până la 13 metri.

966.000 de persoane au solicitat azil în Uniunea Europeană anul trecut, în creștere cu peste 50% față de 2021 și cel mai mare număr din 2016 încoace. Cele mai multe naționalități reprezentate au fost sirienii, afganii, turcii, venezuelenii și columbienii.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436