REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Se aplică sau nu Legea „Anastasia“ în cazul lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai?

Se aplică sau nu Legea „Anastasia“ în cazul lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai?

Marieta ȘTEFAN 25 august 2023 | 00:00 4295

În ultimii ani foarte mulți copii și tineri au fost implicați în accidente de mașină și din păcate, unii dintre ei au decedat. Șoferi inconștienți, băuți sau drogați, nu au ținut cont de starea în care se află și s-au urcat la volan. Alții, fără să dețină permis de conducere, au avut  curajul să circule, fără a se gândi la repercusiuni. Chiar dacă aceștia regretă nu-i vor mai întoarce la viață pe cei morți și nici nu vor putea tămădui rănile fizice sau psihice provocate. De curând, mai precis pe data de 19 august, a avut loc un asemenea accident, în localitatea 2 Mai. Tânărul care consumase substanțe psihoactive a intrat în plin cu mașina într-un grup de oameni, accident soldat cu doi morți. Vlad Pascu, autorul accidentului din localitatea 2 Mai, are „norocul” de a fi judecat după legea Anastasia, intrată în vigoare în această vară. El ar putea primi 7 ani de închisoare cu executare.

Se aplica sau nu Legea „Anastasia“ in cazul lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai?

Vlad Pascu

Din ce în ce mai mulți șoferi sunt depistați la volan sub influența consumului de droguri și de alcool

Tânărul care a intrat în plin cu mașina într-un grup de oameni la 2 Mai, accident soldat cu doi morți, se numește Vlad Pascu, este din București și provine dintr-o familie înstărită. Cu puțin timp înainte de accident, șoferul a fost surprins de camerele de supraveghere ale unui magazin. Tânărul a atras atenția vânzătorului și clienților prin comportamentul său. În imagini se vede cum se clatină pe picioare, iar la un moment dat se dezechilibrează și e pe cale să cadă. Această stare era creată de faptul că tânărul consumase droguri. Din păcate, cazul nu este singular. Din ce în ce mai mulți șoferi sunt depistați la volan sub influența consumului de droguri și de alcool. Alții au curajul să șofeze fără să fi luat în prealabil măcar o oră de conducere. Ca o consecință a acestor acțiuni, este și firesc să aibă loc accidente. 

Se aplica sau nu Legea „Anastasia“ in cazul lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai?

Vlad Pascu va fi judecat după legea Anastasia

Unii demnitari au considerat că și legislația nu este tocmai aspră pentru cei ce comit astfel de infracțiuni. Parlamentarii au adoptat o modificare adusă Codului Penal, inspirați de cazurile în care mulţi au scăpat cu suspendare, deşi au făcut victime. Astfel, în vara acestui an a intrat în vigoare o lege denumită „Anastasia” care stabilește că niciun șofer băut, drogat sau fără permis care produce un accident mortal nu mai poate scăpa de închisoare. Acest act normativ a fost denumit după numele unei fetițe de 4 ani, ucisă anul trecut de o șoferiță, care nu avea permis. Vlad Pascu, autorul accidentului din localitatea 2 Mai, va fi judecat după legea Anastasia, intrată în vigoare în această vară, cu puțin mai mult de o lună înainte de producerea accidentului. El ar putea primi 7 ani de închisoare cu executare. Probabil că, în felul acesta, va fi dat un exemplu și din ce în ce mai puțini șoferi aflați sub influența substanțelor psihoactive sau a alcoolului vor mai avea curajul să conducă. În felul acesta se speră la diminuarea numărului de accidente, în special cele soldate cu decese.  

S-ar putea ca șoferii să nu-și primească înapoi permisul timp de cinci ani

Anastasia, fetița după care a fost denumită legea care îi înfundă pe „criminalii” de la volan, era în vârstă de 4 ani, anul trecut, când a fost ucisă de o șoferiță fără permis. Legea care îi poartă numele a intrat în vigoare la 10 iulie 2023 și a fost inițiată de fostul ministru al justiției Robert Cazanciuc. Acum, senatorul PSD vrea ca șoferii care comit accidente soldate cu morți să nu-și poată redobândi permisul de conducere pentru o perioadă de cinci ani, interval de zece ori mai mare faţă de textul legii în vigoare. 

Se aplica sau nu Legea „Anastasia“ in cazul lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai?

Anastasia, omorâtă de Ziua Copilului

Anul trecut, pe data de 1 iunie, chiar de Ziua Copilului, Anastasia se juca împreună cu mai mulți copii în apropierea casei sale din localitatea Sticlăria, județul Iași. Puțin după ora șase seara, Anastasia a alergat să traverseze strada și a luat-o prin spatele unui autoturism taxi care parcase pe sensul opus de mers. Copila a ieșit în stradă în momentul în care mașina condusă de o femeie de 28 de ani se apropia și a lovit-o. Șoferița nu avea permis de conducere pentru nicio categorie, ci făcuse doar niște cursuri auto în Suedia. Ea se îndrepta spre casa unei rude și probabil că era supărată deoarece avusese loc un eveniment dramatic în propria ei familie. Anastasia a murit în urma impactului, un sfârșit tragic pentru o micuță care voia doar să se joace. 

Șoferii ajung direct la închisoare

Legea Anastasia, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 iulie, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor  sau nu dețin permis de conducere și fac accidente mortale, ajung direct la închisoare. Inițiat de senatorul PSD Robert Cazanciuc şi senatorul PNL Daniel Fenechiu, actul normativ a fost denumit astfel în memoria Anastasiei, fetiţa de 4 ani. Cu toate că acea șoferiță nu avea dreptul de a conduce autoturisme pe drumurile publice, magistrații de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău au apreciat atunci că accidentul nu putea fi evitat nici dacă femeia ar fi avut permis auto. Aceștia au condamnat-o pe femeie la trei ani de închisoare cu suspendare, pentru săvârșirea infracțiunii de conducere a unui vehicul fără permis de conducere. De asemenea, instanța a stabilit un termen de supraveghere de 4 ani.

Se aplica sau nu Legea „Anastasia“ in cazul lui Vlad Pascu, criminalul de la 2 Mai?

„Cauza producerii accidentului a constituit-o angajarea minorei în traversare, prin loc nepermis și fără asigurare”, a stabilit instanța, ca argument pentru care a fost clasată cauza pentru ucidere din culpă. „Cu referire la dispoziţia de clasare, din probatoriul administrat rezultă că inculpata nu a încălcat alte dispoziţii legale, în afară de a conduce autoturismul fără permis, şi nu a avut posibilitatea evitării producerii accidentului. În consecinţă, producerea evenimentului rutier nu poate fi imputată acesteia, deoarece între conducerea autoturismului fără a deţine permis de conducere şi moartea victimei nu există legătură de cauzalitate. Şi în situaţia în care inculpata ar fi deţinut permis de conducere, având în vedere împrejurările săvârşirii faptei era în imposibilitate de a evita accidentul rutier”, explica, anul trecut, Parchetul de pe lângă Judecătoria Hârlău.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ar trebui sa primeasca 20 de ani sau inchisoare pe viatà.
2
0
In mod normal si just ar trebui aplicat un glont in cap. Ce plm reeducare la parnaie pt un drogalau asta cand iese mai omoara si alti nevinovati
5
0
Bai IOANE,ori esti p***t,ori esti p***t.Vad ca peste tot nu esti deacort cu Replica.
0
3
saptezeci de ani la puscarie, si acolo sa fie scos la munca la agricultura sau lopata, nu sa stea cu telefon mobil pe fotoliu
7
0
O sa stea la parmaie k BO$$U ! DEJA VALIZELE CU MILIOANE AU PLECAT LA BUCURESTI! PARNAIA r pentru AMARASTENI !! BAGATI ODATA LA TARTACUTA!!
3
0
Presa noastră cea vitează! Are-n viaţă mare rost! Este câinele de pază, care latră...contra cost!!!
6
1
Când mergi beat pe carosabil , mai ales pe drum european in afara localitatii pe inturuneric dupa ce ai cheaunit toata noaptea in Vama iti asumi niste riscuri, printre care si ala de a dat un drigat cu masina peste tine. Asa ca platiti masina omului ca si asa a dat destul pentru ea si gata.
1
10
Urmeaza reteta romaneasca a succesului - termene peste termene, peste termene, expertize si contra contra contra expertize, contestatii peste contestatii peste contestatii, instante care nu au competenta solutionarii cauzei, intoarcerea dosarului la procuratura, tribunal, si tot asa pana la prescrierea faptelor.
7
0
Nu se va aplica nicio lege....stați liniștiți
6
0
3-4 ani si face 1,5. Mai scrie o carte, mai taie iarba lui Hagi, mai pescuieste pe la Cheia... Iar parintii celor doi, ajung la Palazu... La arabi, daca te prind in 24 de ore, parintii victimelor au dreptul sa te judece!!..
15
0
ar trbui cel putin 7ani ptr fiecare.ca la americani SA SE CUMULEZE PEDEPSELE.
10
0
sapte ani, face patru si doi tineri sunt morti de ...mintea lui bolnava care nu se va vindeca niciodata!in puscarie e la ...statiune cu banetul care l au parintii!daca si numai daca avea o educatie dar nu la nivelul lor nu ajungea la parnae!sunt copii buni , inteligenti, muncitori care nu au posibilitati si se zbzt si ajung oameni de nadejde, cinstiti si familisti ,cu un rost solid in viata, altii ...!
9
0
Nu mai este din culpa stia foarte ce se poate intampla daca consuma droguri.
8
0
7ani? Pentru crima? De ce nu se poate presupune ca a vrut sa ii omoare pe saracii copii.Dar asta este tara lui c***t cu oameni de c***t
10
0
Legea este facuta pentru a fi aplicata. Daca cei cu bani,sant mai presus de lege........!!!!!!!
13
0
El o sa fie in vacanta, parintii victimelor vor suferi pana cand vor inchide ochii. Hal de justitie! Ai bani mananci....
17
0
Nu v-a sta inchis nici macar 4 ani. Cu pedepse de genul acesta, nu speriati pe nimeni. Ar trebui judecat pentru crima cu premeditare. Ar trebui judecati si politisti pentru ca nu si-au facut datoria.
18
0
Bai naivilor. Asta o sa fie rege în pușcărie. Banii fac totul.
16
1
Pascule, sa te tunzi bobistule ca abia te asteapta baietii pe camera sa te faca curatenia lor, vezi sa ai pachete mereu la tine ca altfel faci basici de la spalatu chilotilor si sosetelor. Ai luat 2 vieti nevinovate crezand ca banii intotdeauna te scapa, nu doresc nimanui sa ajunga la cusca nici la dusmani, dar indivizilor ca tine le-as face eu bagaju. Bafta multa, o sa ai nevoie
20
0
7 ani pentru viata acelor doi tineri e putin.
23
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510