REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Se complică situația pentru navigatorul român răpit de rebelii din Yemen

Se complică situația pentru navigatorul român răpit de rebelii din Yemen

Virgil STOIAN 21 decembrie 2023 | 00:00 5157

Dacă în urmă cu 10 zile Replica vă relata că toți cei 25 de marinari, de pe nava Galaxy Leader, ținuți ostatici de către rebelii Houthi, nu se mai află pe navă, iată că de această dată veștile nu mai sunt atât de bune. Potrivit declarațiilor lui Dorel Onaca, expert în Salvări Marine, cel care s-a implicat în eliberarea acestora, în colaborare cu Sindicatul Liber al Navigatorilor, lucrurile se complică deoarece Guvernul Ansar Allah din Sanaa nu permite repatrierea marinarilor. Singura soluție pentru repatrierea marinarului român ar fi intervenția autorităților române care, prin ambasadele din Iordania sau Oman, să negocieze cu Guvernul Ansar Allah din Yemen.

Se complica situatia pentru navigatorul roman rapit de rebelii din YemenCiprian Soare

Pe 19 noiembrie a.c., nava Galaxy Leader, sub pavilion Bahamas, care naviga în Marea Roşie, a fost capturată de către miliţiile Houthi şi dusă lângă coasta statului Yemen, iar printre membrii echipajului se afla şi un cetăţean român. Ulterior s-a aflat că marinarul este Ciprian Soare, din Constanța, în vârstă de 29 de ani, de profesie electrician, care a fost contact să meargă pe această navă printr-o firmă din Bulgaria. Pe 11 decembrie, Replica vă relata că toți cei 25 de marinari se află în siguranță, însă se pare că lucrurile se complică. România nu recunoaște Yemenul ca stat astfel că nu se poate negocia repatrierea marinarului român. Singura soluție ar fi ca Iordania sau Oman, țări în care există ambasade ale României, să negocieze repatrierea lui Ciprian Soare. Negociatorul șef al guvernului Ansar Allah se află în Muscat, capitala Omanului, prin el putându-se obține repatrierea marinarului.

Se complica situatia pentru navigatorul roman rapit de rebelii din YemenDorel Onaca

România nu prea are ce să facă deoarece nu există relații diplomatice cu Yemenul. Prin ambasada României din Oman pot să ia legătura cu negociatorul șef al guvernului Ansar Allah. Pot să solicite ambasadei din Oman și să discute ei între ei. Noi avem ambasadă și în Oman și în Iordania. Ca să discute ei în favoarea noastră, nu au nici un interes. Este complicată situația politică. Noi nu putem decât prin intermediari să facem ceva pentru repatrierea marinarului“, a declarat Dorel Onaca, pentru Replica de Constanța.

Se complica situatia pentru navigatorul roman rapit de rebelii din YemenAtacul asupra navei

În concluzie, cu toate că marinarii sunt în acest moment în siguranță, în orice moment acest lucru se poate schimba, ei fiind la mâna guvernului Ansar Allah din Yemen. Poate că autoritățile din România ar trebui să se implice mai mult în acest caz, prin toate căile diplomatice pe care le are.    


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Viața este atât de scurtă că trebuie trăită aici unde v ați nacut
0
3
Asa de tanar sa se duca. Pacat de el.
3
4
Eu nu pot decat sa ii dau spaga inapoi
5
0
Da ma Gabriel rushi au relatzii bune cu tozi dictatori si organizatziile teroriste din lumea asta,se shtie ca ei ii sustzin pe ashtia.
7
5
O sa va ajute RUSIII tampitilor! Rusii pe care ii blamati si ii pupati in c*r pe americani si javrele criminale fasciste de jidani! Rusii au relatii peste tot!!!
2
15
pensie 4200 euro plus indemnizatii de o academie fantoma si administratia prezidentiala sta intr-o vila ultracentrala de 180 mp
5
1
vad ca unii "analisti" ii dau inainte cu rebelii houti detin un teritoriu muntos mai mare decat romania, aici nu vorbim de satul cochirleni unde merg mascatii si sparg nasul la golani, aici e cu totul altceva.
4
0
fara bani probabil ca nu vor negocia repatrierea . acolo e un circuit clar , aia mici ataca pe mare si aia mari impart prada . greu de rezolvat de catre amatori , e nevoie de a treia parte care are influenta in zona .
4
1
au o pozitie foarte puternica in yemen interventia de orice fel e o fantezie nici americanii nu ar fi putut face nimic trebuie negociat si platit cine stie cate milioane daca erau asa de usor de invins o faceau arabia saudita si emiratele arabe unite acum cativa ani cand au luptat contra lor fara succes
6
1
de-a lungul anilor s-au platit sume enorme pt ostatici, de ordinul milioanelor de dolari per capita, s-a creat un precedent oribil, poate acum vor ridica miza, ca nu-i doare gura sa ceara.
4
1
daca se implica dorel ... e ca si rezolvata ...
6
1
Terorristii astia trebuesc rasi de pe fata pamantului,niste salbatici,incredibil in 2023 vorbim despre pirati
21
1
TRIMITETI DRACU DIASUL SI SASUL cum fac si americanii in tarile astea in care nu avem diplomatie, daca era america, erau deja 5 nave din flota si rupeau piratii. Imi vine sa plang, suntem ultimii oameni.
23
4
Zodiacu si evreii nu fac nimic sa-l aduca. Numai la bani tin.
23
1
Că va ard ăștia nevestele
14
19

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510