REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.5° Constanța Mar., 3 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6841
22.5° Constanța Marți, 3 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6841
 

Se încearcă redeschiderea dosarului în care au fost executați soții Ceaușescu

Se încearcă redeschiderea dosarului în care au fost executați soții Ceaușescu

A.F. 5 august 2024 | 17:38 750

Un avocat, aparent „angajat“ de familia Ceaușescu, a introdus o cale ordinară de atac, recursul/apelul, față de decizia din 1989 a Tribunalului Militar Excepțional înființat în regim de urgență de CFSN, încercând astfel să exercite calea de atac ce nu a fost exercitată la acel moment, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Se incearca redeschiderea dosarului in care au fost executati sotii Ceausescu

Concret, Curtea Militară de Apel București a înregistrat dosarul 1/753/1989 în care părți sunt soții Elena și Nicolae Ceaușescu, ambii având calitatea de apelanți inculpați.

Cazul a fost înregistrat de grefa instanței militare în 24 iulie iar obiectul acestuia este „genocidul“.

„Genocidul (art.438 NCP) recursul declarat de apărătorul ales al inculpaţilor, împ. sentinţei 1/25.XII.1989 pronunţ. în dos.1/1989, de Tribunalul Militar Terit., constituit conf. Lg. 58/1968 şi a Hot. din 24.XII.1989 a CFSN”, se menționează în datele fișei de dosar de pe portalul instanței militare.

Potrivit datelor publice dosarul are stabilit prim termen de judecată în 18 septembrie la ora 9.30.

Opinia unui expert jurist

Avocatul penalist Adrian Daniel Briscan, consultat de autorul acestui material, explică faptul că și „fără a cunoaște motivarea apelului declarat în această cauză, este evident că prima chestiune cu care se va confrunta Curtea Militară de Apel constă în problema unei eventuale tardivități a declarării acestui acestei căi ordinare de atac”

Este de subliniat faptul că normele incidente în cauză sunt de strictă și imediată aplicare și interpretare.

Astfel potrivit procedurii penale termenul de declarare a apelului este de 10 zile și curge de la data comunicării hotărârii sau după caz de la data comunicării copiei minutei.

După cum este de notorietate, soluția pronunțată în fond a fost comunicată apelanților cel târziu la data punerii sale în aplicare, respectiv chiar înainte de momentul execuției”, mai explică apărătorul care în trecut a obținut în dublă instanță achitarea presupusului asasin al farmacistelor din Brașov.

Expertul jurist mai arată că este posibil această comunicare să capete valoare juridică chiar dacă a fost la acele momente făcută cu un „pronunțat caracter emfatic”.

„Este de notat faptul că există și instituția repunerii în termen în cadrul căruia apelul declarat după expirarea timpului prevăzut de lege e considerat ca fiind în termen dacă se constată că întârzierea a fost determinată de o cauză temeinică de împiedicare și cererea de apel a fost făcută în cel mult 10 zile de la încetarea acestei cauze”, mai explică apărătorul consultat de autor.

Este de amintit în acest context că actele ce au stat la baza înființării Tribunalului Militar Excepțional care i-a judecat pe soții Elena și Nicolae Ceaușescu au fost Legea nr. 58 din 26 decembrie 1968 pentru organizarea judecătorească și Hotărârea din 24.12.1989 a CFSN, scrisă de mână și semnată de Ion Iliescu.

Hotărârea emanată de fostul lider CFSN indica felul și cadrul juridic în care să fie înființată instanța ce avea să îi execute pe foștii dictatori ai României.

„Consiliul Frontului Salvării Naționale din România, constituit prin voința poporului român de la 22 decembrie 1989, ca organ suprem al puterii de stat, Având în vedere faptele deosebit de grave săvârșite de cetățenii CEAUȘESCU NICOLAE și CEAUȘESCU ELENA, destituiți din funcțiile de stat și politice prin acțiunea revoluționară a maselor populare, Constatând că aceștia au organizat din timp și au dirijat o serie de acțiuni ostile, îndreptate împotriva poporului român, HOTĂRĂȘTE:

Instituirea unui Tribunal Militar Excepțional, care să procedeze de urgență la judecarea faptelor comise de CEAUȘESCU NICOLAE și CEAUȘESCU ELENA. Urgența este impusă de dorința, în acest (sens – n.r.) a tuturor cetățenilor cinstiți ai României.

Tribunalul Militar Excepțional va judeca această cauză în conformitate cu prevederile legale rămase în vigoare în ceea ce privește procedura și dreptul material penal.

Acest tribunal va fi alcătuit în componența stabilită de legea pentru organizarea judecătorească în vigoare, urmând a se asigura întocmai dreptul de apărare al făptuitorilor.

Președintele Consiliului Frontului Salvării Naționale, ION ILIESCU România, București, 24 decembrie 1989”, se arăta în actul scris de mână și semnat de Ion Iliescu, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Se încearcă aducerea lui nea Nicu și tanti Leana să vadă r*mânia sclavia ce stat parazit a ajuns
5
0
Pt.Paul,nu shtiu catzi ani ai tu dar sa shtii ca pana pe 21 decembrie 1989 a fost revolutzie, la intreprinderea unde lucram a venit secretarul de partid impreuna cu cei de la Dobrogea noua si mi-a cerut sa condamn"golani" adica revolutzionari de la Timishoara la care eu i-am spus:"ce sa condamn ma pentru ca eu nu shtiu nimic,nu am vazut nimic la televizor nici la radio nu s-a spus nimic si eu pe zvonuri nu dau declaratzii"bineintzeles ca shtiam foarte bine cum sta treaba de la Europa Libera dar am facuto pe prostul si nici secretarul de partid nu a insistat pentru ca eram prieteni cu toate ca nu eram membru P.C.R.,intro unitate oameni se cunoshteau intre ei.
2
3
Nu a fost revolutie. Indivizii si-au asasinat seful,au pus labele pe putere si au incropit un sistem pe care l-au botezat democratie. S-a vazut ce a urmat. Milioane de romani au plecat de saracie,alti saraci supravietuiesc in tara,bandele cu gulere albe si alte bande fac praf tara din toate punctele de vedere,generatiile tinere sunt debusolate si cu un grav regres moral si fizic.
13
0
Bani cheltuitzi aiurea,in 30 de ani ei nu au reushit sa inchida dosarul revolutziei"pentru ca nu se vrea nu ca nu se shtiu vinovatzi"si acum incep cu abureala asta,Ceaushecu impreuna cu odioasa lui sotzie meritau sa moara pentru totzi romani omoratzi de oameni sistemului din ordinul lui dar nu trebuia sa moara doar cei doi Ceausheshti ci si multzi oameni de-ai lor tocmai dasta la ordinul lui Ion Iliescu nea Nicu si sotzia lui au fost ucishi pentru ca sa se arunce toate crimele comunismului in spatele astora si restul sa scape nevinovatzi ca doar nu era sa se toarna ei intre ei dupa ce ei le-au confiscat revolutzia romanilor in ziua de 21--12--1989 cand Ceaushescu a fugit cu elicopterul de pe sediul C.C.al P.C.R.
5
1
Ce fraiereala am luat în 89, da ce p****i suntem acum, numai cei care nu au trăit acele vremuri pot spune ca javrele astea de 34 de ani de la conducere sunt mai patrioți decat Ceasca ! Sunt contra comunismului dar nici democrația asta mascata nu e bună de nimic
16
0

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516