REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.6° Constanța Vin., 27 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6865
18.6° Constanța Vineri, 27 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6865
 

Se înmulțesc vizele de flotant pentru a prinde un loc în școlile de fițe din Constanța! Video

Se înmulțesc vizele de flotant pentru a prinde un loc în școlile de fițe din Constanța! Video

Mirela PASCAL, C.C. 27 septembrie 2024 | 00:00 618

Nu mai este o noutate faptul că mulți părinți și-au schimbat domiciliul în buletin, doar pentru a obține loc pentru ai lor copii la o școală de fițe din Constanța. Metoda se practică de ani buni, însă nimeni nu a luat nicio măsură. Până acum! Procedeul e simplu. Părinții roagă o rudă sau un prieten să îi ia în reședință și astfel ajung să „locuiască“ în zonele arondate școlilor de renume. Poliția a început să facă verificări cu privire la veridicitatea vizelor de flotant... puse la dispoziție de Primăria Constanța, iar dacă se va constata că acestea au fost obținute abuziv, atunci pot avea grave probleme. La fel și proprietarii apartamentului care și-au pus pielea la saramură pentru părinții dornici să-și ducă copiii la școli de renume din oraș.

Se inmultesc vizele de flotant pentru a prinde un loc in scolile de fite din Constanta! Videoanul trecut, părinții de la Școala 39 au protestat, după ce copiii lor au rămas fără loc, în detrimentul celor cu vize de flotant

La Constanța, de câțiva ani a devenit o modă ca părinții să își schimbă reședința, doar în buletin, prin viză de flotant, pentru a-și putea înscrie copiii la școli de fițe. Proprietarii care își dau acordul pentru astfel de inginerii nu știu că ceea ce fac ei este ilegal și că s-ar putea alege inclusiv cu dosar penal, pentru fals în declarații. Legea spune că ai dreptul legal să soliciți o viză de flotant, dar nu ai dreptul să o folosești în mod abuziv pentru a obține un drept suplimentar.

La fiecare început de an școlar, la Constanța au existat discuții în rândul părinților, după ce ai lor copii nu au fost înscriși la școala din cartier, pentru că nu mai avut loc de cei cu vize de flotant. Au fost făcute sesizări la Inspectoratul Școlar, dar și la Primăria Constanța, iar primarul Vergil Chițac l-a băgat în ședință pe inspectorul Sorin Mihai. În final, edilul a luat taurul de coarne și a sesizat poliția, iar oamenii legii urmează să ia la puricat toate vizele de flotant puse la dispoziție de ISJ și Primăria Constanța. „E o problemă pe care acum trebuie s-o gestionez, nu îmi place că se întâmplă treaba asta, dar trebuie să o spun, oricât de nepopulară ar fi. Și facem legătura și cu aglomerația de dimineață. Spre exemplu, la Școala 39... Există în oraș așa-consideratele școli bune, unde părinții vor să-și ducă copiii, și pot înțelege dorința asta, dar sunt prea multe cereri care depășesc capacitatea școlară. În cazul Școlii 39, trei clase de pregătitoare au trebuit mutate în altă parte, undeva alături, din cauza aceasta. Situația e absolut anapoda. Mulți cetățeni își fac mutație, viză fictivă de flotant în perimetrul respectiv, pentru a ajunge la acea școală. Și ajungem la următoarea situație: copilul vine din Tomis Nord la Școala 39 (pe lângă faptul că se deplasează cu mașina zi de zi și se produce aglomerația), iar copilul care este acolo, lângă școală, se duce în partea cealaltă. Și se întreabă de ce. Normal că este frustrat. De ce copilul care vine din altă parte este la școala lui? Pentru cei ce stau în zona respectivă, în cartier, este frustrant. Aberant, total aberant“, a declarat, pentru Replica, Vergil Chițac.

Chițac: am vorbit cu comandatul IPJ, i-am dat lista cu vizele de flotant

Totodată, Chițac susține că a luat măsuri în ceea ce privește acest lucru, nefiind de acord cu falsificarea reședinței: „Am vorbit cu inspectorul general și l-am întrebat: cum faceți de îi înscrieți? Dar, conform noii legi, prin viza de flotant, li se permite să meargă la acea școală. Am întrebat ce este de făcut, pentru că acest lucru e total anapoda Am făcut raport, vorbit cu chestorul Dumitru Bâltag, comandantul IPJ Constanța, și i-am dat toată lista, pentru a-i verifica pe toți cei care sunt flotanți. Trebuie să facem odată acest lucru. Dacă nu locuiesc acolo, într-adevăr avem o problemă și poliția trebuie să ia măsuri. Am făcut și eu școala. Pe vremea mea, fiecare era repartizat la școala de cartier. Îmi aduc aminte că eu și copiii din blocul meu eram în subordinea școlii 29. Nu exista ca cineva să meargă la altă școală. Eu vreau să se revină la școlile de cartier. Astfel, evităm și problema cu aglomerația de dimineață, de pe străzi și bulevarde.“

Video 1:

Și anul trecut au fost probleme: copiii din cartier nu au mai avut loc la școală, fiind mutați la altă unitate de învățământ

Precizăm faptul că Școala 39 s-a aflat în centrul unui scandal monstru și la începutul anului școlar trecut. Mai mulți copii admiși în cele 8 clase pregătitoare au fost mutați la Școala Gimnazială nr. 31 din cauza faptului că în prima unitate de învățământ menționată ar fi loc doar pentru 3 clase. Elevii din celelalte cinci clase au fost relocați Școala Gimnazială nr. 31, din cartierul Palas, prin tragere la sorți... fără a se ține cont de proximitatea unității de învățământ față de domiciliu sau de puținul timp rămas până la începerea anului școlar. ,,Locuim la 300 de metri de școală și suntem relocați la o școală din Palas. Vrem dreptate! Noi vrem să rămânem la Școala nr. 39”, se plângea un părinte.

Video 2:

,,Locuim la 300 de metri de școală și suntem relocați la o școală din Palas. Vrem dreptate! Noi vrem să rămânem la Școala nr.39. Plus de asta, ne-am supune și copiii la un chin. Ne dorim dreptate pentru cei care locuim în zonă”, a transmis un alt părinte.

Video 3:

Am doi copii. Fetița mai mare, care este clasa a doua, a rămas în Școala 39, iar cea mai mică, care începe clasa pregătitoare, a fost trimisă la o Școala 31, din Palas. Stăm chiar pe stradă cu școala. Din balcon văd școala și totuși am fost trimisă acolo, în timp ce cei cu viză de flotant au fost favorizați. Nu mi se pare corect. La alte școli nu putem să mai mergem acum, pentru că ne spun să mergem la școala unde am fost admiși, aceeași școală care ne-a trimis în Palas, la 5 km de casă, fără să țină cont de nicio condiție. Nu au luat în calcul de distanța față de domiciliu, de faptul că au un frate sau o soră înscriși în școală. Ne-au anunțat pe 29 august. Când s-au afișat listele am văzut școala unde vor desfășura cursurile. Nu ni s-a spus nimic nici pe timpul verii, nu ni s-a comunicat nimic în mod oficial, nici măcar faptul că se ia în calcul școala respectivă. Toate zvonurile au fost că se vor găsi o soluție la școlile din apropierea domiciliului. Au fost în total peste 170 de dosare acceptate, dintre care 65, 68 maxim, cu domiciliu real în proximitatea școlii. Restul erau cu viză de flotant. Nu știu cum au făcut relocarea. Procedura trebuia să fie transparentă, vizibilă tuturor“, ne declara un alt părinte.

Revenind în prezent, precizăm că tot de la Școala 39 vin plângeri din partea părinților cu privire la transportul elevilor care au fost mutați la Școala 31, structură a Liceului Tehnologic Gheorghe Duca din Constanța... mutați tocmai pentru că nu li s-a găsit loc la școala din cartier, respectiv Școala 39. Municipalitatea nu are o soluție pentru ei, părinții fiind nevoiți să se descurce cu transportul în comun... existent.

Vom reveni!

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Scoli de fite in constanta ce gluma sinistra
0
0
Nu stiti pe cineva care sta in Eforie si distruge Constanta ?
5
2
Fratilor incepe sa fie ridicol , nici copiii nu au liniste , si de cand scoala 39 e buna .
2
1

REPLICA


LOTO

6/49
32151394140
5/49
30224321027
joker
29202731364