REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.4° Constanța Lun., 5 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6812
19.4° Constanța Luni, 5 August 2024 Anul XX Nr. 6812
 

Se judecă apelul în dosarul Tel Drum, pentru un drum neterminat!

Se judecă apelul în dosarul Tel Drum, pentru un drum neterminat!

Replica API 21 februarie 2022 | 22:42 1315

În 2010, Consiliului Județean Constanţa a atribuit contractul de reabilitare și modernizare de drumuri județene, tronsonul DJ 228: DN22C (Nazarcea) - DN 2A (Ovidiu). Firma norocoasă a fost controversata Tel Drum, despre care s-a tot scris că a avut legături cu Liviu Dragnea. După 11 ani de la semnarea contractului realizat cu fonduri europene, nu a fost realizată recepția finală, întrucât au fost constatate degradări ce nu au fost remediate de executant. Tel Drum solicită să se constate intervenită recepţia finală şi obligarea CJ la plata a 521.096 lei, reprezentând 30 % din valoarea garanţiei de bună execuţie ca urmare a constatării intervenirii recepţiei finale a lucrărilor executate. Prin sentința din 13 mai a Tribunalului Constanța, acțiunea Tel Drum a fost respinsă ca neîntemeiată, pe 13 aprilie 2022 urmând să se judece apelul.

Ce reclamă Tel Drum

Contractul a fost semnat în 27 iulie 2010. Durata de executare și finalizare a lucrărilor a fost de 17 luni, adică un an și 5 luni, de la ordinul de începere al lucrărilor și o perioada de garanție acordată lucrărilor de 74 luni de la data la data recepției la terminarea lucrărilor și până la recepția finală a lucrărilor. Lucrările au fost terminate cu 5 luni înainte de termen. Tel Drum solicită suma de 521.096 lei, reprezentând 30 % din valoarea garanţiei de bună execuţie ca urmare a constatării intervenirii recepţiei finale a lucrărilor executate.

Ce spune Consiliul Județean

Valoarea contractului stabilită potrivit a fost în cuantum de 30 751 686,81 lei fără TVA. Reclamanta a constituit garanția de bună execuție a contractului în cuantum de 10 % din prețul contractului, prin rețineri succesive din sumele datorate pentru facturile parțiale. Consiliul Județean Constanța a sesizat reclamanta cu privire la existența unor deficiențe la obiectivul de investiții, solicitând remedierea acestora. Cu ocazia desfășurării procedurii de recepție finală a lucrărilor, luând în calcul atât constatările comisiei de recepție finală desemnată de Consiliul Județean Constanța, cât și concluziile expertizei tehnice având drept obiectiv stabilirea cauzelor ce au condus la apariția deficiențelor constatate, prin mai multe adrese CJ a solicitat SC Tel Drum să adopte de urgență soluțiile de remediere a stării tehnice a drumului. Având în vedere faptul că solicitările de remediere neconformități au rămas fără răspuns, cu notificarea nr.19290/16.07.2020 Consiliul Județean Constanța a învederat executantului SC Tel Drum că sunt îndeplinite condițiile legale si contractuale pentru reținerea garanției de bună execuție în cuantum de 521.096,23 lei. Suma va fi utilizată pentru executarea lucrărilor de remediere a deficiențelor apărute în perioada de garanție a lucrării.

Instanța a respins cererea

Instanța a constatat că garanția de bună execuție este instrumentul de garantare solicitat oricărei companii care semnează un contract de achiziție publică, beneficiarul contractului având astfel la dispoziție o garanție certă care îl protejează față de riscul neîndeplinirii sau îndeplinirii necorespunzătoare a obligațiilor contractuale asumate de către executant prin contract. Având în vedere faptul că, în raport de concluzia expertizei tehnice, comisia de recepție finală a notificat reclamantul să remedieze starea drumului DJ228, garanția de bună execuție nu poate fi eliberată reclamantului atâta timp cât pârâta a reclamat producerea anumitor prejudicii prin executarea necorespunzătoare a contractului și necesitatea remedierii deficiențelor.

Liviu Dragnea

Firma Tel Drum are o istorie veche şi încâlcită

Fondată în urmă cu 20 de ani, drept compania de construcţii a Consiliului Judeţean Teleorman, Tel Drum a fost privatizată la începutul anilor 2000, când şef al instituţiei era Liviu Dragnea. Anchetatorii spun că, de fapt, fostul preşedinte social-democrat nu ar fi încetat să controleze - prin intermediari - societatea. Aceasta ar fi înghiţit zeci de milioane de euro, bani de la bugetul de stat sau de la cel al Uniunii Europene, fiind favorită în majoritatea licitaţiilor la care a participat.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Tot aceasi firma a macut si drumul Mamaia Navodari. Aceleasi probleme
1
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303