REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Dum., 1 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6839
20.9° Constanța Duminică, 1 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6839
 

Se organizează Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia”

Se organizează Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia”

Deria ISLEAM 26 august 2024 | 16:26 919

Festivalul Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia” 2024 se pregătește să își deschidă porțile, în Piațeta Perla din stațiunea Mamaia, în perioada 28-30 august 2024, cu începere la ora 19.00, pentru o experiență cultural-artistică de neuitat! Publicul iubitor de folclor de pe litoral este invitat la un eveniment de excepție, în organizarea Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, alături de partenerii săi, Consiliul Județean Constanța și Primăria Municipiului Constanța. 

Se organizeaza Festivalul National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc „Mamaia”
Organizatorii și-au propus ca Festivalul de Folclor de la Mamaia să fie o reuniune artistică memorabilă, o adevărată sărbătoare prin cântec, a tuturor românilor. 

PROGRAM ȘI BILETE/ ABONAMENTE 

Ediția din 2024 a Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia” va avea două părți: Concurs și Recitaluri. Competiția propriu-zisă, care se adresează tinerilor interpreți ai cântecului popular românesc, soliști vocali și instrumentiști, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani (împliniți până la data de 28 august 2024), se va desfășura în zilele de 28 și 29 august 2024 și va avea două secțiuni: Soliști vocali și Soliști instrumentiști. Pe scena concursului vor evolua, în cele două seri, 10 soliști vocali și 10 soliști instrumentiști (din fiecare secțiune). Cei 20 de concurenți au fost selectați în urma etapei de preselecție, dintre înscrișii la acest festival-concurs. Cea de-a treia seară de festival, 30 august 2024, este rezervată Galei Laureaților.  

Se organizeaza Festivalul National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc „Mamaia”
Menționăm că accesul în spațiul destinat desfășurării festivalului este permis, în fiecare seară de festival, începând cu ora 18:00. După începerea programului artistic, biletele își pierd valabilitatea, iar accesul va fi interzis!

PROGRAMUL FESTIVALULUI NAȚIONAL AL CÂNTECULUI ȘI DANSULUI POPULAR ROMÂNESC „MAMAIA”

Prima seară de festival – 28 august 2024 va debuta cu Concursul de interpretare – 10 concurenți, care va fi urmat de recitaluri. 
Tema primei seri de festival - „Emoții la Mamaia” – va aduce pe scena din Piațeta Perla vedete ale cântecului popular din toate zonele etnofolclorice ale țării: Ionuț Fulea, Niculina Stoican, Mariana Deac, Dinu Iancu Sălăjanu, Mariana Ionescu-Căpitănescu, Viorica Macovei, Gelu Voicu, Alexandru Pugna și Liliana Laichici. 
Acompaniamentul va fi asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă de maestrul Cristian Obrejan. 

Se organizeaza Festivalul National al Cantecului si Dansului Popular Romanesc „Mamaia”
Va urma un recital extraordinar cu Nicolae Furdui Iancu și Tudor Furdui Iancu.
În cea de-a doua seară de festival – 29 august 2024, iubitorii de folclor vor avea din nou prilejul să-i urmărească evoluând pe ceilalți 10 concurenți, în cadrul Concursului de interpretare, apoi recitalurile.  

Paul Surugiu - Fuego va prezenta un spectacol extraordinar intitulat „Drag de România noastră”, împreună cu Ansamblul Profesionist „Brâulețul” al Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada” și tineri laureați ai Festivalului de Folclor „Mamaia”: Ovidiu Homorodean, Olguta Berbec și Remus Novac, Angelica Flutur, Valentin Sanfira, Andreea Haisan, Paul Ananie, Oana Tomoiagă, Alexandru Brădățan, Gabriel Dumitru, Fetele din Botoșani, Gabriela Tuță, Beatrice Băndoiu, Iulia Mihai, Surorile Sînziana și Ioana Ștefan, Soții Roxana Reche și Alexandru Pal, Loredana Streche. 

Acompaniamentul va fi, de asemenea, asigurat de Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, condusă de maestrul dirijor Cristian Obrejan.

A treia seară de festival – 30 august 2024 este dedicată Galei laureaților, precum și altor recitaluri extraordinare. De altfel, ultima seară de festival, având ca temă „Cântecul nemuritor”, va aduce în fața publicului mari nume din muzica populară românească, care vor intona adevărate bijuterii folclorice, spre bucuria și satisfacția publicului: Aneta Stan, Constantin Enceanu, Ion Ghițulescu, Ionuț Dolănescu, Maria Dragomiroiu, Matilda Pascal Cojocărița cu soțul și fiul (Ștefan Cigu și Horațiu Cigu), Mioara Velicu, Sava-Negrean Brudașcu, Steliana Sima, Veta Biriș.

Acompaniamentul - Orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist „Brâulețul” a Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”. 
În încheierea serii, publicul va putea urmări un spectacol susținut de Elena Gheorghe și invitații săi.

Biletele se pot achiziționa online, de pe site-urile www.festivaluldelamamaia.ro, www.centruljeanconstantin.ro și de la casieria de la lângă scena festivalului, din Piațeta Perla, interval orar: 15:00 – 20:00. 

JURIUL CONCURSULUI ȘI AL PRESELECȚIEI este format din: Elise Stan – prof. dr. etnomuzicolog, realizator/producător emisiuni folclorice TV (președinte), Doina Ișfănoni - doctor, istoric de artă, cercetător, etnolog la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din Bucureşti, Valentin Marin - etnomuzicolog, manager al Radio România Antena Satelor, Daniela Gibescu - doctor etnomuzicolog, specialist Casa de Discuri ELECTRECORD România, Șerban Cezar Gheorghiu – șeful Secției Cercetare, Conservare și Promovare Cultură Tradițională/ Ansamblul Folcloric „Brâulețul” din cadrul Centrului Cultural Județean Constanța „Teodor T. Burada”, Cristina Caterinici – reprezentantul Consiliului Județean Constanța-directorul executiv al Direcției de Turism și Coordonarea Instituțiilor de Cultură Subordonate, Tatiana Hilca – conf. univ. dr. la Universitatea Națională de Muzică din București. 
Iată și concurenții care vor evolua pe scena Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia”, 2024, câștigători ai etapei de preselecție: 

SECȚIUNEA SOLIȘTI VOCALI

Pitu Alexandra - Georgiana
Cochirleanu Flavia - Maria
Chelba Andrei - Nicolae
Din Alexandra Ilinca
Mihalache Florin
Betej Andrada
Popescu Simina Maria
Dumitrascu Nicole - Cristinne
Popa Petronela
Bordianu Marinela
Madalina Avadanei
Cojocariu Didi - Ionut
Rus Dorin
SECȚIUNEA SOLIȘTI INSTRUMENTIȘTI
Cioiu Alexandru - Costin
Gaciu Cosmin - Nicusor
Romanescu Emma - Stefania
Cozaciuc Alexandru - Marian
Papuc Viorel
Sarbusca Alexandru Cristian
Ciuntu Daniel

PREMII

În cadrul ediției din 2024 a Festivalului Național al Cântecului și Dansului Popular Românesc „Mamaia”, 2024, se vor acorda următoarele premii, la fiecare dintre cele două secțiuni:
•    Trofeul „Mamaia”, în valoare de 40.000 lei;
•    Premiul I – 25.000 lei;
•    Premiul II – 15.000 lei;
•    Premiul III – 10.000 lei;

IDEEA FESTIVALULUI

Folclorul trece, de ani buni, prin schimbări și preschimbări considerabile și începe să își piardă, din ce în ce mai mult, caracterul ritual şi funcţiile pe care le avea în comunitatea sătească. Mai mult, vechile zone folclorice, bine conturate odinioară, încep să-şi piardă individualitatea şi caracterele particulare. Tocmai de aceea, este necesară organizarea unui festival-concurs de folclor pentru tineri interpreți, având ca obiect principal conservarea şi promovarea patrimoniului cultural tradiţional românesc.
La Mamaia s-a înființat în anul 2001 un festival de folclor. Lângă deja celebrul festival de muzică ușoară, era necesar să apară și un festival al muzicii populare românești ca expresie a împlinirii unei datorii sacre pentru valorificarea unui gen artistic peren, păstrat la loc de cinste în cultura şi sufletul tuturor românilor. Ediția din acest an marchează, cumva, o reînnodare a unei tradiții, care se înfiripase cu succes la Mamaia.
Acest eveniment cultural, prin particularitățile sale care-l definesc, mobilizează numeroși tineri interpreți, reprezentând, pentru mare parte dintre aceștia, o rampă de lansare într-o carieră artistică de succes. În același timp, Festivalul contribuie într-o mare măsură la educarea şi influenţarea în mod pozitiv a gustului publicului larg, consumator de muzică de calitate.
Pentru a fi la curent cu toate noutățile, organizatorii vă invită să urmăriți pagina de facebook a instituției https://www.facebook.com/CentrulCulturalJudeteanConstantaTeodorTBurada/

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
19621262040
5/49
9302172127
joker
137928365