REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Se vând tot mai multe terenuri agricole în România. O treime din suprafața arabilă e deținută de străini

Se vând tot mai multe terenuri agricole în România. O treime din suprafața arabilă e deținută de străini

Andreea VLAICU 12 iulie 2024 | 00:00 324

Încep să se înmulţească tranzacțiile cu terenuri agricole. Numai în primele șase luni ale acestui an au fost peste 10.000, în doar opt județe ale țării - cele mai multe în sudul și vestul țării.

Se vand tot mai multe terenuri agricole in Romania. O treime din suprafata arabila e detinuta de straini

Potrivit specialiştilor, acolo încă se găsesc pământuri bune pentru agricultură, la prețuri accesibile. Tot în aceste zone, de un deceniu, cei mai mari investitori sunt străinii, care ar deține peste o treime din suprafața arabilă a țării.

Județul Ilfov, cel mai mic din țară, era până la mijlocul anilor '90 numit Sectorul Agricol Ilfov și hrănea tot Bucureștiul. De atunci și până acum, multe dintre câmpurile pe care se cultivau legume și cereale s-au transformat în terenuri pe care s-au construit case, depozite, centre logistice și birouri. Acum, terenurile agricole de vânzare, de aici, din Ilfov, au cel mai mare preț din țară. Prețul mediu pentru un hectar de teren arabil trece de 12.000 euro.

Timișul are un areal agricol foarte mare. Există aici suprafețe de teren disponibile, suprafețe mari pe care se poate face agricultură în mod profesionist. Suntem la câmpie, condițiile meteo de asemenea sunt prielnice, sistemele de irigații pot fi implementate destul de ușor pe relieful nostru

Aceleaşi județe sunt şi în topul tranzacțiilor, dar nu şi la capitolul prețuri. Terenurile agricole din zona București-Ilfov sunt de departe cele mai scumpe, pe când în regiunea de nord-est le găsim pe cele mai ieftine, cu o medie de preț de 7.000 de euro pe hectar, arată datele Institutului de Statistică.

Pământul nostru a fost mulți ani ținta investitorilor străini. Legislația a fost schimbată de câteva ori după ce estimările din domeniu arătau că peste o treime din totalul de 9 milioane de hectare de terenuri arabile au fost cumpărate de persoane fizice și juridice de peste hotare. În general, arabi, italieni și turci.

Chiar dacă ar fi avut prioritate la achiziție, statul nu a cumpărat în ultimii 10 ani niciun teren agricol. Pe de altă parte, accesul străinilor la cumpărare a fost restricționat, dar cei care sunt deja arendași și-au păstrat drept de preempțiune asupra terenurilor vecine, conform știrileprotv.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016