REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Seceta face prăpăd în Dobrogea! „Nu vom avea ce recolta!“ Video

Seceta face prăpăd în Dobrogea! „Nu vom avea ce recolta!“ Video

Victor ROTARU 17 august 2023 | 00:00 3421

Seceta a afectat grav culturile agricole din mai multe zone ale Dobrogei. De exemplu, în zona Adamclisi, culturile de porumb și floarea soarelui sunt complet distruse. Răzvan Filipescu, vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, a declarat pentru Replica faptul că vor fi zone în județul Constanța unde nu se va recolta mai nimic, dar populația nu trebuie să-și facă griji de acest lucru, în schimb nu se știe câți dintre fermieri vor mai putea să o ducă în modul acesta, aproape an de an, ieșind în pierdere.  

Seceta face prapad in Dobrogea! „Nu vom avea ce recolta!“ Video

De câțiva ani buni România se confruntă cu seceta. Nici anul acesta situația nu s-a schimbat, cu toate că au mai fost câteva ploi, acest lucru nu a fost îndeajuns pentru a putea salva culturile fermierilor constănțeni. Cele mai afectate recolte sunt cele din zona Adamclisi, Amzacea, 23 August, Deleni. „Seceta își pune amprenta și anul acesta, pe zona Dobrogei, în special pe zona centrală și costieră. Sunt foarte mulți fermieri care au trimis deja înștiințări pentru culturile de primăvară afectate de secetă, din zona Amzacea, Adamclisi, 23 August, Mihai Viteazu, Chirnogeni, Deleni. Deși au fost niște ploi, acestea nu au fost suficiente, au venit târziu, iar așa cum spun, de câțiva ani, Constanța se confruntă cu o secetă pedologică, o rezervă scăzută de apă în sol iar ploile care au venit nu au fost îndeajuns pentru a acoperi acest deficit din sol.

Seceta face prapad in Dobrogea! „Nu vom avea ce recolta!“ Video

Ne așteptăm, din discuțiile pe care le avem, la floarea-soarelui se preconizează o producție medie înjumătățită față de anul trecut. La porumb sunt zone mari în județul Constanța în care nu se va recolta absolut nimic. Încă de la începutul verii porumbul nu a legat, situația este dramatică. Noi am încurajat fermierii să trimită înștiințări către primării, pentru ca ulterior primăria să trimită rapoartele către Direcția Agricolă, astfel încât să vină și să constate pagubele Comisia de Evaluare și Constatare. Județul nostru are nevoie de apă, de reabilitarea sistemului de irigații. Avem a doua cea mai mare suprafață agricolă amenajată pentru irigații și devine foarte clar că este nevoie de realizarea unui sistem de asigurări eficient.” a declarat vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea, Răzvan Filipescu.  

Seceta face prapad in Dobrogea! „Nu vom avea ce recolta!“ Video

Filipescu: Sunt foarte mulți fermieri care nu au cui să vândă marfa

Cu toate că mai mulți fermieri vor avea probleme, culturile fiind afectate de secetă, oamenii nu trebuie să-și facă griji, întrucât țara noastră produce mai multe cereale decât poate consuma, iar în momentul de față sunt foarte mulți fermieri care nu au cui să vândă marfa: „Niciodată nu ne-am făcut griji, pentru că România este un net producător de cereale, la floarea-soarelui și la grâu suntem în topul exportatorilor la nivel Europei. România a produs întotdeauna mai mult decât a consumat. Trebuie să ne facem griji pentru situația în care se află mare parte din fermieri, dacă ei mai au puterea financiară de a-și relua activitatea și de a-și înființa un nou ciclu de producție. Anul trecut au fost costuri de înființare duble, chiar triple, prețurile sunt în scădere la ora actuală. Sunt foarte mulți fermieri care nu au cui să vândă marfa din cauza aglomerației din port, magaziile sunt pline, automat prețuirile la transport au crescut și toate acestea se reflectă într-un preț foarte mic oferit producătorului român. Seceta, lipsa producțiilor, vor influența extrem de mult modul în care se va asigura rotația culturilor în anul următor.” a adăugat Răzvan Filipescu.  

Seceta face prapad in Dobrogea! „Nu vom avea ce recolta!“ VideoRăzvan Filipescu - Vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea

Referitor la irigații, au fost puse în dezbatere 4 noi sectoare care să fie reabilitate. Au fost puse în dezbatere două ghiduri noi de finanțare pentru reabilitarea sistemului de irigații de către organizațiile utilizatorilor de apă, unde va fi o sumă de 400 de milioane de euro, cu o valoare a proiectului maxim de 1,5 milioane de euro. Undeva în toamna anului 2023 așteptam să se deschidă sesiunile. Va mai exista o sesiune pentru realizarea de sisteme de irigații în fermă, în valoare de 100 de milioane de euro, cu o valoare a proiectului de maxim 500 de milioane de euro.” a încheiat vicepreședintele Asociației Producătorilor Agricoli din Dobrogea.

Video: 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ai dreacu papuasii numa s uri si 7 are si a8 uri au. De unde baaa analfabetilor ba de unde? Yananayanane
4
1
dobrogea e inconjurata de trei parti de apa, a fost 80/100 irigata! sa distrus 70 / din ele tevile dealuminiu s a facut... oale si ceaoane , fierul s a...pus in vagoane si dus a fost pe mare, Dunarea nici peste numai are, Canalul plimba barjele cu cereale si raceste ...banii din ...centale iar culturile se usuca la soare dar pe noi nici unde nu ne doar luam la nesfarsit pensii ...speciale!
11
2
Deocamdata pe sefii tarisoarei ii intereseaza cum sa se faca mai presulete si covorase in fata altora. La naiba cu fermierii romani,cu populatia distrusa. Important este sa dam ucrainenilor totul,ca doar nu or sa ia de la oligarhii lor ceva ! Ce atata zarva? Si pe urma,romanii nici nu fac scandal,adica probabil le place asa. Cativa jurnalisti inca mai arata chestii insa nu conteaza. Cainii latra,ursul merge. Romanii probabil cred ca va veni cineva din stele sa ne rezolve treburile,sa le puna la punct. Nu e asa .
7
1
Sa-si ia stropitoare si sa-i puna pe "re-bulu-tionarii" care au stricat sistemul de irigatii (ca totu din tara asta, dar mai puțin "buricada") sa ude câmpurile!!!!
14
0
Dacă agricultura nu mai este rentabila renunțați,rentabilitatea lor înseamnă milionul de euro pe an plus alte beneficii.
12
1
Ca și cei din turism vorba lor de 30 ani (p***t ca anul ăsta na fost niciodată) dar bani de vile și mașini sa adunat
14
1
Saracii nu au irigatii dar au mertzane si bemveuri.Trebuie sa le dam....... nu ajutoare ptr benzina.
18
2
Culturile de toamnă nu se vor mai face in Dobrogea niciodată fără irigații,fermierii așteaptă despăgubirile că sunt foarte bune ,nu ii mai interesează producția
21
2
Noi rulam granele ukrainei ce ne doare de ai nostri ukrainienii sa faca buzunarul gros
13
4
vrajeala ca in fiecare an :) cresc preturile la granele din ucraiana
18
1

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016