REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Lun., 2 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6840
20.9° Constanța Luni, 2 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6840
 

Șefii Colegiului Medicilor și Societății de ATI, un nou atac la medicii legiști în cazul Pantelimon

Șefii Colegiului Medicilor și Societății de ATI, un nou atac la medicii legiști în cazul Pantelimon

Mirela PASCAL 19 august 2024 | 14:53 1048

Colegiul Medicilor lansează, luni, printr-un comunicat de presă semnat de Daniel Coriu, președintele instituției, și Șerban Bubenek, președintele Societății Române de ATI, un nou atac la adresa medicilor legiști în legătură cu ancheta de la Spitalul Sf. Pantelimon. Colegiul Medicilor consideră că medicii legiști care au trimis punctul lor de vedere procurorilor care instrumentează acest caz au „încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție”.

sefii Colegiului Medicilor si Societatii de ATI, un nou atac la medicii legisti in cazul Pantelimon

Amintim că Parchetul Tribunalului București a prezentat în referatul de arestare a celor două doctorițe și concluziile specialiștilor INML, care susțin că ”apreciem că între aceste deficiențe în acordarea îngrijirilor medicale (scădere bruscă a dozei de noradrenalinei) și deces există legătură de cauzalitate”.

Punctul de vedere al acestora a fost contestat atât de către Colegiu Medicilor, cât și de Societatea Română de Anestezie-Terapie Intensivă, care au afirmat că medicii legiști nu au competențele de a se pronunța asupra tuturor actelor medicale pentru evaluarea unui malpraxis.
Consiliul Superior de Medicină Legală, acuzat de Colegiul Medicilor că s-a antepronunțat în cazul Pantelimon

Luni, Colegiul Medicilor a transmis un nou comunicat de presă, care este semnat și de președintele Societății Române de ATI, Șerban Bubenek, și în care Consiliul Superior de Medicină Legală este acuzat că a încălcat dreptul la un proces echitabil al celor două doctorițe arestate în acest caz.

    „Prin modul în care conducerea Consiliului Superior de Medicină Legală a prezentat în spațiul public concluziile unui raport medico-legal efectuat într-o anchetă în curs, fără a respecta dreptul celor doi medici de a face obiecțiuni la concluziile raportului medico-legal, și expunând public procentul de vinovăție de 99%, a încălcat în mod grav drepturile medicilor inculpați la un proces echitabil, cu nerespectarea prezumției de nevinovăție, atât timp cât cauza este nefinalizată, la acest moment, cu un rechizitoriu de trimitere în judecată, și a realizat o nepermisă hotărâre de condamnare în spațiul public a medicilor anchetați, în contradicție cu normele deontologice profesionale, antepronunțându-se în dosar”, se arată în comunicatul de presă semnat de medicii Daniel Coriu și Șerban Bubenek.

De asemenea, Colegiul Medicilor din România „își exprimă îngrijorarea cu privire la caracterul disproporționat al măsurii privative de libertate, considerând că există şi alte măsuri care pot elimina orice stare de pericol pentru ordinea publică”, se mai arată în comunicat.
„Doar într-un context strict reglementat, un medic specializat ar putea emite o opinie care să fie sau nu luată în considerare, în contextul unui raport medico-legal”

Colegiul Medicilor din România cere, din nou, modificarea Legii malpraxisului și includerea în realizarea expertizelor medicale a opiniilor unor experți, medici, pe lângă medicii legiști.

Unul dintre argumente este că „CEDO a criticat modalitatea în care sunt reglementate expertizele medicale în România”, și că „CEDO a criticat aspecte precum imposibilitatea obținerii unei noi expertize medicale atunci când există deja un aviz al Comisiei superioare medico-legală”.

„Pornind de la această constatare a Curții Europene, care nu face altceva decât să reflecte starea de fapt și de drept cu privire la cauzele în care este necesară o opinie medico-legală, dorim să atragem atenția că orice altă opinie medicală, aviz științific emis în prezent de o societate profesională, nu are valoare juridică obligatorie în fața autorităților judiciare naționale, dacă aceasta nu este în conformitate cu Codul de procedură penală român și cu reglementările specifice medico-legale. (…) Prin urmare, doar într-un context strict reglementat, un medic specializat ar putea emite o opinie care să fie sau nu luată în considerare, în contextul unui raport medico-legal. În aceste condiții, chiar dacă Colegiul Medicilor din România sau o societate profesională ar emite opinii științifice, raportat la toate detaliile unui caz specific, acestea nu ar putea fi obligatorii pentru niciun procuror sau judecător, în conformitate cu legislația prezentă”, se mai arată în comunicatul Colegiului Medicilor.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Fratia eroilor asasini functioneaza, ieri au aparut niste jigodii care au emigrat in franta azi alti nesimtiti, s-a ajuns la dictatura imbecililor care se cred cei mai destepti si sunt atat de importanti ca nu se mai invarte pamantul fara ei
4
0
esti o rusine in societate o mizerie cu msj idioate
7
0
Betivanii de la legala ar trebui sa isi vada de spagi si de ciopartirea mortilor. Ca altceva nu sunt in stare. Faca intra dna in ei, dispare specializare pt ca nu mai are cine sa o faca. Isi dau ei cu parerea de noradrenalina? Dar despre aspirina au auzit? Cum au putut sa dea publice date dintr-o ancheta in curs?
2
9
Neamuri proaste.Ce cuib de viespi. Ce stat în stat.Ce liniștiți stăteau ei până acum,netragindu-i nimeni la răspundere.Toti sunt proști, doar ei deștepți. Nu pot fi judecați decât de ai lor.Oare ei nu realizează că își dau din ce în ce mai mult cu stângul în dreptul?Prin toate manevrele astea de acoperire a unor fapte penale.De ce nu au trecut în acte cucoanele exact ce făceau, nu ce ar fi trebuit să facă. Iar clanul lor ne tot zice că așa se face.Da,unii medici sunt buni si corecti în meseria lor,dar mulți alții,nu.
13
2

REPLICA


LOTO

6/49
3841593934
5/49
23163718935
joker
173541444516