REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Șeful ANRE, George Niculescu, ne liniștește: nu se elimină subvenția la energie

Șeful ANRE, George Niculescu, ne liniștește: nu se elimină subvenția la energie

Virgil STOIAN 2 septembrie 2023 | 00:00 1581

Românii ar putea plăti mai mult decât dublul facturilor la energie și gaze începând din această toamnă. Anunțul a fost făcut de Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, în eventualitatea eliminării subvențiilor la energie. Reporterii Replica au vorbit despre acest aspect cu George Niculescu, președintele ANRE (Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energie) care a ținut să liniștească românii în această privință. Schema de sprijin se termină la 31 martie 2025, până atunci românii putând să stea liniștiți, spune Niculescu.

seful ANRE, George Niculescu, ne linisteste: nu se elimina subventia la energie George Niculescu

După ce au apărut diferite zvonuri privind eliminarea subvențiilor la energie, George Niculescu, președintele ANRE, a ținut să liniștească românii în această privință și să îi asigure că subvenția la energie nu va fi eliminată până la 31 martie 2025.    

Nu se ridică nici o subvenție. Ordonanța de urgență prevede ca schema de sprijin instituită prin acea ordonanță să se termine la 31 martie 2025. În momentul de față, pentru iarna 2023-2024, tot anul 2024 și începutul anului 2025, schema de plafonare este în vigoare.”, a declarat George Niculescu pentru Replica.

seful ANRE, George Niculescu, ne linisteste: nu se elimina subventia la energie
În privința proiectului pentru exploatarea energiei eoliene offshore, George Niculescu a declarat că proiectul este în fază finală: „Proiectul cu eoliene offshore este în dezbatere publică. Ministerul Energiei a organizat o consultare publică, luni, 28 august, și este în curs de promovare. Proiectul este în fază finală.”, a încheiat acesta.

Reamintim că, recent, Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, a spus că românii ar putea plăti facturi mult mai mari începând din această toamnă, dublu la energie și mai mult decât dublu la gaze. Potrivit acestuia, eliminarea subvențiilor la energie ar putea duce instant la dublarea facturilor pentru consumatori şi creșterea profiturilor cu cel puțin 25% pentru furnizori.  

seful ANRE, George Niculescu, ne linisteste: nu se elimina subventia la energie Dumitru Chisăliță

Astfel, potrivit specialiștilor de la România Inteligentă, întregul proces de eliminare a ajutorului de la stat va fi mult mai dificil de implementat decât introducerea acestor subvenții. 

Dumitru Chisăliță: Vom avea cel puțin o dublare la energia electrică și mai mult decât o dublare la gaze

Fiecare client are un contract semnat cu un furnizor de energie și gaze, la un preț pe care l-a stabilit la un moment dat, în 2022, 2021, preț care astăzi este unul foarte ridicat. În situația în care, de exemplu, mâine s-ar abroga legislația de plafonare, automat s-ar reveni la prețurile din contract, adică la niște prețuri mult mai ridicate. Din analiza pe care am făcut-o în raport cu două facturi din București, una la energie electrică și una la gaze naturale, a rezultat că vom avea cel puțin o dublare la energia electrică și mai mult decât o dublare la gaze. Un astfel de proces trebuie atent analizat și atent implementat, de așa natură încât să nu se ajungă în situația în care să avem o explozie a prețurilor facturilor românilor", a declarat Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, la Antena 3 CNN.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677