REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.4° Constanța Sâm., 3 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6810
26.4° Constanța Sâmbătă, 3 August 2024 Anul XX Nr. 6810
 

Șeful ISJ, Sorin Mihai: Examenele Naționale nu vor fi diferite față de anul trecut! Video

Șeful ISJ, Sorin Mihai: Examenele Naționale nu vor fi diferite față de anul trecut! Video

Replica API 2 aprilie 2022 | 00:43 2067

Șeful Inspectoratului Școlar Județean Constanța, Sorin Mihai, a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri, 1 aprilie, în cadrul emisiunii Replica Zilei. Au fost abordate subiecte de actualitate, precum mita luată de un inspector școlar pentru a facilita un transfer, despre noua programă a anului școlar, despre legalitatea de a se percepe fondul clasei, școlii, dar și despre dorințele părinților de a-și da copiii la școli cât mai bune și ce impact au asupra lor aceste aspecte.

Despre mita percepută de inspectorul școlar

”Informația am primit-o din comunicatul de presă respectiv, am fost proactivi în acest sens, din momentul în care a apărut această știre ne-a interesat cu precădere să nu existe un prejudiciu de imagine puternic adus instituției. De aceea am și încetat detașarea în interesul învățământului a inspectorului școlar. Așteptăm informații suplimentare să vedem ce anume avem de făcut pe mai departe. Din ce am înțeles, dumneaei nu i s-au interzis anumite drepturi, urmează să apară în instanță, de aceea vrem să aflăm instituțional și administrativ care sunt demersurile pe care urmează să le facem. Citeam în presă faptul că va veni la Constanța și Corpul de Control al Ministerului Educației, ceea ce ne bucură pentru că vrem să arătăm tot ceea ce am făcut noi în orice speță și să dovedim că ne asumăm tot ceea ce facem. Acolo unde ni se vor pune în vedere că există derapaje vom acționa prompt, cu celeritate, astfel încât să acoperim orice prejudiciu”, a spus șeful ISJ, Sorin Mihai.

Clase pentru copii refugiaților ucraineni

”La nivelul Inspectoratului Școlar Județean Constanța s-a organizat și s-a creat o comisie de evaluare a celor sosiți din zona de conflict. Această comisie se ocupă cu precădere de situațiile în care elevii vor să vină în sistemul învățământ românesc. În acest sens, în unitățile de învățământ din județul Constanța sunt înscriși 120 de copii ucraineni, copiii sunt înscriși în baza unor cereri pe care le fac părinții, reprezentanții legali sau chiar elevii, dacă sunt majori. În egală măsură, aceste cereri pot fi înainte și de către instituțiile statului dacă există elevi care nu sunt însoțiți și trebuie să găsim soluții și pentru aceștia. Ieri (joi – n.r.) am avut o întâlnire cu câțiva dintre părinții ucraineni pentru a răspunde unei solicitări pe care nu o avem precizată foarte clar pentru a o rezolva, în sensul că dumnealor nu și-au dorit să intre în învățământul românesc în clasele care sunt deja formate, ci și-au dorit să le punem la dispoziție spații pe care le pot folosi alături de voluntari. Ei vor să se organizeze identitar, separat de învățământul românesc, pentru că în Ucraina le permite să facă activitate de învățământ în online și să-și încheie situația școlară. Le-am creat această oportunitate pentru că doleanțele părinților trebuie avute în vedere, iar fiecare copil trebuie să-și găsească rolul și locul în învățământ. M-a bucurat foarte mult că au fost prezente foarte multe ONG-uri, administrația locală, avem foarte multe resurse la dispoziție. Vom găsi cele mai bune soluții pentru fiecare în parte și încercăm să fim proactivi chiar dacă nu avem atât de bine specificat în legislație, găsim soluții și suntem în comunicare permanentă cu Ministerul Educației”, potrivit generalului ISJ.

Evaluarea Națională și Bacalaureatul

”Mult diferit față de anul trecut nu o să fie pentru că și anul trecut am avut tot o situație pandemică. Spre exemplu, acum este o situație mult mai fericită pentru că am depășit acea etapă în care aveam fel și fel de clase, care s-a dovedit a nu se ridica la nivelul activităților față-n față. Oricâte eforturi au fost făcute și de fiecare dată le mulțumesc în orice postură și orice situație colegilor mei de la catedră, le mulțumesc părinților, le mulțumesc elevilor că cel puțin la nivelul județului Constanța, nivelul de adaptare a fost unul rapid, ne-am integrat ușor pe acest făgaș. Au fost și primării care s-au implicat puternic, au fost și ONG-uri, s-a dovedit puterea comunității, ceea ce este îmbucurător”, a spus inspectorul școlar general.

Noua structură a anului școlar 2022 – 2023

”O să fie ceva diferit în acest an școlar în sensul bun pentru că județul Constanța este singurul județ care pe lângă simulările care s-au organizat la nivel național, a organizat deja în lunile ianuarie-februarie, alte două simulări la nivel județean, atât pentru bacalaureat, cât și pentru examenul de capacitate. Ne dorim, de asemenea, să organizăm și în luna mai. Eu zic că este un lucru foarte bun și vă pot explica și de ce. Se creează posibilitatea ca la o anumită perioadă de timp, cu cele 4 vacanțe școlare care vor fi în anul școlar viitor, elevii să nu mai simtă oboseala atât de puternic, la fel și cadrele didactice. La anul va reintra și săptămâna altfel, se dorește, de asemenea, implementarea săptămânii verzi, care va fi o modalitate prin care să ne apropiem din ce în ce mai mult către o educație ecologică și să înțelegem cât de important este să ne protejăm mediul în care trăim”, a explicat Sorin Mihai.

Despre introducerea în programa școlară a materiilor precum educație financiară, nutriție, educație sexuală…

”Pot fi introduse numeroase astfel de informații care vin pe un anumit tip de educație. Cred că știți că noi facem în parteneriat cu Baroul Constanța un proiect modular prin care avocați din județul Constanța s-au oferit să intre în școlile constănțene și să ofere informații legate de aspectele judiciare, noțiunile de bază. Avem foarte multe astfel de informații. Chiar și educația financiară se realizează într-un parteneriat cu Banca Națională. Nu este un teritoriu arid în școlile românești, poate este doar nevoie de mai mult. Prin parteneriate și programe se pot transmite numeroase informații. Este în lucru avansat o nouă lege a educației naționale și trebuie găsită o soluție pentru a destinde programul fiecărui elev”, a spus Sorin Mihai.

Programa prea aglomerată, multe teme…

”Nu ar trebui să fie un motiv al unui eventual eșec școlar în cazul în care părinții nu pot să intervină și să facă temele cu copilul. Lucrurile trebuie văzute altfel și trebuie să avem încredere în copiii noștri. Teama de eșec este mai mare la părinte și nu la elev. Este important, de multe ori, să ținem cont și de părerile copiilor noștri și de ritmul pe care și-l impun ei pentru că avem nevoie și de copii care să facă sport, să iasă afară, să socializeze. Trebuie să găsim cea mai bună variantă și soluție pentru programul zilnic al copilului și să-i oferim acel timp liber al copilului de care avem nevoie chiar și noi, părinții”, a spus Sorin Mihai.

Obsesia părinților pentru note și școli bune

”Nu trebuie să facem o tragedie din faptul că un copil nu reușește să aibă note foarte mari la toate materiile. Este o notă, iar notarea începe de la 1 și se termină la 10, important este să avem situații de corigență. Este un standard pe care îl asumăm și vedem ce putem să facem pentru a corecta situația. În momentul în care ne alegem un liceu cu o anumită specializare, știm exact care sunt resursele pe care le are la dispoziție liceul respectiv. Pot să spun și eu că avem deficiențe în ceea ce privește profesorii de fizică sau de chimie. Dacă discutăm de limbă germană înseamnă că trebuie să avem în vedere atunci când ne alegem un liceu să caut în primul rând acele licee care se predă și limba germană. Fiecare elev se orientează către un liceu pe care-l vede dezirabil”, a spus Sorin Mihai.

Violența în școli

”Sunt sesizări, dar nu este un fenomen care să se ducă într-o zonă agravantă sau pe care să nu-l putem gestiona. Avem și acțiuni preventive, avem și acțiuni de intervenție atunci când vedem că deja s-a întâmplat un fenomen și trebuie să acționăm ca atare. Suntem pregătiți și intervenim prompt atunci când există astfel de situații. Nu este un fenomen care să fi devenit atât de agravant încât să nu poate fi controlat. Important este să vedem care sunt cazurile și în ce constau acestea, vom analiza fără discuție, vom actualiza procedurile privind transferurile care se realizează la nivelul unităților de învățământ și vom verifica, dar sunt foarte multe astfel de transferuri care se întâmplă, noi ne ocupăm de situațiile speciale. Inclusiv această speță în momentul în care avem mai multe informații. Vom avea și acțiuni preventive, dar una este să intrăm în zona de prevenție și alta e să știm foarte clar ce s-a întâmplat. Nu este chiar atât de complicat să ne interesăm și de cazurile mai vechi”, potrivit inspectorului școlar general.

Reabilitarea școlii Gala Galaction din Mangalia

”Este vorba despre un corp de clădire. Știu foarte bine situația de acolo pentru că înainte să fiu inspector școlar am fost consilier local la Mangalia și am militat pentru o nouă clădire pentru școala gimnazială pentru că este școala cu cea mai mare problemă cu privire la spațiile pe care le are. Este o clădire care a fost câștigată în instanță de către fostul proprietar, nu e vorba despre întreaga unitate, acea clădire fiind câștigată de proprietar, în mod evident, administrația locală nu se poate implica financiar. În continuare se încearcă identificarea unei axe de fonduri europene, este deja realizat un proiect pentru școală nouă, mai durează până proiectul va deveni eligibil. Este un proiect nemaipomenit pentru o școală verde, singurul din județ. Este un deficit de asemenea locații care să corespundă anului 2022 pentru că aceste clădiri au rămas în anii 70. Cred că de cel puțin 20 de ani nu s-a mai construit o clădire nouă de școală sau liceu, s-au făcut grădinițe și creșe”, a spus șeful ISJ.

Fondul școlii

”Nu trebuie să existe astfel de situații și eu consider că lucrurile au fost stopate și nu mai avem situații în care se strânge fondul clasei sau fondul școlii, iar acolo unde se solicită mereu am intervenit cu promptitudine. Ceea ce trebuie să se înțeleagă foarte clar că nu vom admite ca elevii să fie implicați în asemenea strângeri de fonduri și nici personalul angajat al unităților de învățământ”, a spus Sorin Mihai.

Mai multe detalii despre subiectele abordate puteți citi în materialul video de mai jos:

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768