REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Șeful Șantierului Naval Mangalia n-are bani...nici de un apartament ANL?!

Șeful Șantierului Naval Mangalia n-are bani...nici de un apartament ANL?!

Mirela PASCAL, Ana Maria LIPAN 18 februarie 2023 | 00:00 2651

Mihail Bănceanu, fost consilier local al Primăriei Mangalia și directorul Șantierului Naval Mangalia, este poate unul dintre cei mai săraci politicieni de la malul mării, nepermițându-și nici măcar achiziționarea unei locuințe ANL... pe bani mulți. Politicianul locuiește cu chirie, însă intenționează să cumpere de la stat imobilul... cu prețul redus. Nu e prima dată când locuințele ANL le dau bătăi de cap funcționarilor publici, situații precum cea de față alimentând discuțiile prin care se sugerează faptul că atribuirea imobilelor s-ar realiza în mod necorespunzător, prioritate având cei ce au relații cu persoane influente, sau sunt ei înșiși într-o poziție de conducere. Subiectul ANL-urilor din Mangalia a mai fost dezbătut în trecut, devenind cunoscut cazul Luminiței Smău, o femeie imobilizată în scaunul cu rotile, care s-a chinuit ani buni să primească o locuință. Întâietate însă au avut cei „de-ai casei“.

seful santierului Naval Mangalia n-are bani...nici de un apartament ANL?!Mihail Bănceanu

Directorul general al Șantierului Naval Mangalia, Mihail Bănceanu, este atât de sărac încât nu-și permite să achiziționeze o locuință ANL. Sau, își permite, dar nu pe bani mulți. Bănceanu a chemat în instanță primăria și Consiliul Local, autoritate al cărei membru a fost până în 2022 când a demisionat pentru a prelua frâiele Șantierului Naval Mangalia, în speranța că instanța le va obliga la încheierea contractului de vânzare a unei locuințe ANL, cu prețul redus. Acesta, în calitate de chiriaș al imobilului, dorește să îl achiziționeze la prețul de 173.826 lei, sumă redusă față de cea stabilită ulterior adoptării HCL nr. 160/2020. Cererea sa a fost însă respinsă de instanță prin hotărârea din 21 decembrie 2022. „Admite excepţia tardivităţii formulării cererii de chemare în judecată, invocată din oficiu. Respinge cererea de chemare în judecată, formulată de reclamantul Bănceanu Mihail, în contradictoriu cu pârâţii UAT Mangalia prin primar şi Consiliul Local Mangalia, ca tardiv formulată”, se arată în minuta instanței. Cum era de așteptat, Mihail Bănceanu a formulat recurs luna aceasta.

Fostul consilier ne amintește și de cazul altor cetățeni ce doreau să achiziționeze imobile ANL și au fost nevoiți să contracteze credite bancare, noile valori, mult mai mari, fiindu-le inaccesibile. Desigur, în acest caz vorbim despre persoane care nu ocupă poziții similare lui Bănceanu, ce activează în prezent în cadrul Consiliul de Administrație al Șantierului Naval Mangalia.

În locuințele ANL, intră doar cine are „pile“

Înfiinţată în anul 1998, Agenţia Naţională pentru Locuinţe a avut ca scop dezvoltarea construcției de locuințe la nivel național. Conform prevederilor legii, Agenția are printre obiective promovarea și dezvoltarea unor programe de investiții publice în construcția de apartamente pentru tineri, destinate închirierii, aceștia putând opta, după o perioadă, pentru achitarea acestuia. În ciuda acestor caracteristici, mai multe locuințele ANL au fost ocupate de-a lungul timpului de funcționari publici, apropiați ai acestora, sau persoane cu posibilități financiare ce le-ar permite achiziționarea unui imobil din mediul privat. Mai multe situații, ce au avut loc în trecut, au condus la apariția unor discuții prin care se sugerează faptul că pentru a obține o astfel de locuință, trebuie să fii în primul rând influent, persoanele care ar fi trebuit să beneficieze de această oportunitate luptând uneori ani buni să primească un apartament.

seful santierului Naval Mangalia n-are bani...nici de un apartament ANL?! Luminița Smău

În acest context reamintim cazul Luminiței Smău, o femeie imobilizată în scaunul cu rotile, care s-a chinuit ani întregi să primească un apartament. Dosarele depuse de aceasta pentru o locuință de tip ANL au întâmpinat diverse obstacole precum lipsa vechimii, lipsa unei familii întemeiate, sau a copiilor. Mai mult, aceasta a cunoscut și atitudinea ignorantă a angajaților de la Asistența Socială, în ciuda promisiunilor primite de la primarul Cristian Radu. Ajunsă la capătul răbdării femeia s-a adresat în 2021 ziarului Replica, în speranța că povestea ei va deveni cunoscută, iar problema soluționată.

Funcțiile publice vin la pachet cu locuința ANL

Creșterea prețurilor pe piața imobiliară reprezintă o problemă pentru marea majoritate a populației. În aceste condiții dificile, obținerea unei locuințe ANL este o opțiune la care mulți cetățeni speră, dar la care au întâietate totuși “săracii” oameni bogați, printre ei se regăsindu-se și funcționari publici. O anchetă amplă ar scoate la iveală numeroase astfel de cazuri, printre cele mai cunoscute însă, cu siguranță vor rămâne următoarele:

seful santierului Naval Mangalia n-are bani...nici de un apartament ANL?!Marian Râșnoveanu

O situație care a cauzat nemulțumirea publicului larg a avut loc în anul 2019, implicat fiind chiar fostul director al Gărzii de Mediu Constanța, Marian Râșnoveanu, care n-a vrut să se dezlipească de locuința ANL nici după ce a fost somat să o predea. Acesta ar fi subînchiriat locuința, sursele noastre precizând faptul că RAEDPP a atașat dosarului de evacuare şi un proces verbal al Poliţiei Locale. Desigur, zvonurile au fost negate apoi de Râșnoveanu.

seful santierului Naval Mangalia n-are bani...nici de un apartament ANL?!Stelian Ion

Vâlvă a produs și Stelian Ion, deputat USR, care a depus un dosar pentru obținerea unei locuințe ANL în 2004, un an mai târziu mutându-se în ea. Complicațiile au apărut însă mai târziu, când garsoniera din Poarta 6 a fost schimbată cu una mai mare, plasată într-o zonă mai avantajoasă, în zona Faleză Nord.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Va retrimit cele 2 linkuri despre care va spuneam in comentariul de mai jos
0
0
Nu vreau sa comentez nimic despre sefimea din sectorul naval din mangalia. Mi-e scarba,la fel ca tuturor mangaliotilor. Stim adevarul,stim ca ticalosii cunosc ca noi stim,e o mizerie perpetua. Nu avem ce face. Nu sunt locuri de munca si de asta ei,scarbosii,continua sa faca ce stiu si restul sa suporte vomitand la propriu si la figurat.
5
0
Când eram tineri eram așa de “frumoși “ acum cu fiecare zi ce trece , devenim din ce in ce mai “ urâți “ Mihai , ai reușit sa te afunzi in mizerie !? Dar nu e timpul pierdut sa îți revii , și sa stai deoparte de mizerii ! Bineînțeles dacă mai poți !? Sa ne văităm in presa ca nu putem achiziționa un apartament !? Mâine o sa ne spunem la ziar ca nu avem ce pune pe masa !? Oare nu e ridicol ? Oare valoarea unui om de succes înainte de a ajunge in aceasta poziție !? Și cu o valoare scrisă in CV nu a avut puterea sa își achiziționeze o casa pentru familie sau este o lecție din analele PSD - Mătușa Tamara !? Totul pe numele altora !? Oricum !? Trist !? Oare ne mai revenim ? Succes in continuare si multă sănăt**e !!!
6
1
Verificați și veți vedea ca angajații primăriei sunt premianți la ANL primite!
10
0

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510