REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.7° Constanța Mie., 7 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6814
16.7° Constanța Miercuri, 7 August 2024 Anul XX Nr. 6814
 

ȘEFUL secției de CHIRURGIE de la Spitalul din MEDGIDIA plătește DAUNE de 70.000 de EURO unei PACIENTE!

ȘEFUL secției de CHIRURGIE de la Spitalul din MEDGIDIA plătește DAUNE de 70.000 de EURO unei PACIENTE!

Replica API 14 decembrie 2021 | 00:30 15054

Șeful secției chirurgie generală a Spitalului din Medgidia, Nicolae Caraiane, a fost acuzat de malpraxis. O fostă pacientă, Elena L., care a fost supusă unei intervenţii de colecistectomie, susţine că viaţa sa a fost pusă în pericol, pentru că medicul chirurg nu ar fi tratat-o în mod corespunzător. Femeia a solicitat instanței ca, prin hotărârea ce o va pronunța, să dispună obligarea pârâților Nicolae Caraiane și Spitalul Medgidia, la plata sumei de 500.000 euro reprezentând daune morale morale și a cheltuielilor procesuale. Magistrații din cadrul Judecătoriei Medgidia au decis admiterea în parte a chemării în judecată și obligarea, în solidar, a celor doi pârâți la plata sumei de 70.000 euro echivalent în lei la cursul BNR la data plății, reprezentând daune morale. Sentința a fost dată pe 7 decembrie 2021 și nu este definitivă.

În motivare, reclamanta a arătat că a fost internată la Spitalul din Medgidia, Secția Chirurgie, cu diagnostic principal la internare:”colecistită cu litiază” și diagnostic la externare: ”sindrom icteric postcolecistectomie”. S-a internat pentru grețuri, vărsături și durere în hipocondrul drept, fără semne de abdomen acut. Se consemnează faptul că pacienta afirmă că este diagnosticată în antecedente cu litiază veziculară. S-a internat pentru tratament chirurgical. Ținând cont de gravitatea cazului și de imposibilitatea efectuării unor investigații mai complexe, pacienta a fost transferată către Secția Chirurgie a Spitalului de Urgență Floreasca, București, cu diagnostic de peritonită acută.

Elena L. consideră că intervențiile chirurgicale ulterioare externării din Spitalul Medgidia dar și starea ei actuală este din cauza medicului Nicolae Caraiane. Conduita ilicită a medicului i-a provocat reclamantei o traumă cumulativă întrucât a fost supusă multiplelor evenimente chirurgicale (traume politraumatizante), fiind victima unor evenimente politraumatice majore în care viața sa a fost în pericol de moarte. Se menționează, de asemenea, că starea de sănătate a reclamantei este încă afectată având stări de oboseală frecvente, dureri, disconfort permanent și crize hepatice (colangite) care apar la fiecare două luni urmând tratament cu antibiotic.

Ce a spus medicul

Nicolae Caraiane a depus întâmpinare, prin care a solicitat respingerea acțiunii ca prescrisă și, în subsidiar, ca nefondată, deoarece actele de malpraxis în cadrul activității medicale de prevenție, diagnostic și tratament se prescriu în termen de 3 ani de la producerea prejudiciului.

Ce a spus instanța

Instanța a reținut că în cauză sunt întrunite toate cele patru condiții ale angajării răspunderii civile delictuale ale medicului Nicolae Caraiane: existența faptei ilicite, culpa pârâtului, prejudiciul și legătura de cauzalitate dintre prejudiciu și fapta ilicită. Culpa pârâtului rezultă din cele două expertize medico-legale efectuate în cauză. Urmare a intervenției chirurgicale necorespunzătoare, reclamanta și-a pierdut lobul hepatic drept (care a trebuit extirpat pentru salvarea vieții acesteia), a fost internată 94 zile, a suferit alte trei intervenții chirurgicale menite să corecteze intervenția chirurgicală efectuată de medicul pârât și a suferit dureri fizice și psihice, precum și diminuarea capacității de muncă. La stabilirea cuantumului despăgubirilor morale, instanța a avut în vedere suferința suportată de reclamantă ca urmare a tuturor intervențiilor chirurgicale efectuate, necesare corectării intervenției necorespunzătoare de la Spitalul Medgidia, a perioadei îndelungate în care a fost internată în spital, a reducerii capacității de muncă, a complicațiilor de sănătate survenite, pierderii lobului hepatic drept, chiar dacă această pierdere nu este permanentă, a faptului că în ciuda celor zece ani care au trecut de la data intervenției incorecte a medicului pârât, reclamanta nu și-a mai redobândit sănătatea fizică și psihică de atunci, ci dimpotrivă, starea sa de sănătate, odată și cu vârsta, se deteriorează permanent.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Eu am avortat copilul lu Pismis in acest spital .
0
0
La cata spaga se ia si nimeni nu se sesiseaza, o sa faca imesiat aia 70 mii
14
2
Sistemul sanitar e la pamant. Daca nu ai bani, e jale! Pur si simplu isi bat joc de tine doctorii, te examineaza in scarba, iti pun diagnostice mult mai grave fata de boala pe care o ai, sa te sperie, apoi te cheama la vreun un spital particular si te opereaza pe sute de milioane! Nu ar mai trebui retinuta cotizatia pe statul de plata, ca daca mergi la spital platesti tot, plus ca trebuie sa fii si atent cu personalul medical
24
1
O familie de hoti si amalfabeti functionali, cei doi frati, plus sora iau spaga la greu. Profesional cei trei sunt nulitati.
27
8

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303