REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.4° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Semnul timpuriu care anunță problemele la ficat. Apare la nivelul pielii

Semnul timpuriu care anunță problemele la ficat. Apare la nivelul pielii

A.F. 2 martie 2024 | 00:00 433

Semnul timpuriu care anunță problemele la ficat apare la nivelul pielii, în special noaptea. Acesta include erupții cutanate și mâncărimi. Problema este legată de efectul iritant al bilirubinei asupra pielii.

Semnul timpuriu care anunta problemele la ficat. Apare la nivelul pielii

Iată ce spune prezentatorul de televiziune rus, medicul de reabilitare, terapeutul de yoga certificat Serghei Agapkin.

Semnul timpuriu care anunță problemele la ficat

Potrivit specialistului, aceste simptome pot apărea cu câțiva ani înainte de alte semne. „Foarte des, oamenii urmează un tratament lung și fără succes la un dermatolog înainte de a fi trimiși la un gastroenterolog și la un hepatolog. De regulă, mâncărimile încep de la mâini și palme. Apoi se răspândește treptat în tot corpul. Mâncărimea crește la căldură și noaptea, astfel încât persoanele cu boli hepatice suferă adesea de insomnie”, a declarat doctorul Serghei Agapkin, potrivit actualno.com.

Alte simptome ale bolii hepatice

Durere sau greutate în partea inferioară dreaptă a abdomenului – organul comentat este înconjurat de o membrană, așa-numita capsulă, care este sensibilă la schimbările de dimensiune a organului.

Inflamația cauzată de alcool sau de consumul excesiv de grăsimi duce la mărirea glandei. Ca răspuns, capsula hepatică se întinde, provocând durere, greutate și disconfort.

Ficatul este implicat în metabolismul grăsimilor și al carbohidraților. Activitatea fizică insuficientă și alimentele prea bogate în calorii fac ca ficatul să nu aibă timp să proceseze grăsimile și carbohidrații. Excesul se depune sub formă de grăsime în ficat (apare hepatoza grasă) și în țesutul adipos subcutanat, în special în abdomen și coapse.

Îngălbenirea pielii

Îngălbenirea pielii și a ochilor – schimbarea culorii normale a ochilor, a pielii și a membranelor mucoase în galben se numește icter. Această afecțiune se explică prin intrarea în sânge a excesului de bilirubină – un pigment galben care se formează ca urmare a distrugerii hemoglobinei.

De exemplu, hemoglobina poate fi eliberată atunci când celulele roșii din sânge (eritrocitele) mor în ficat. Icterul poate indica o funcționare defectuoasă a hepatocitelor și poate fi un simptom al patologiei cauzate de alcool. În plus, icterul poate apărea în hepatita virală și în leziunile hepatice induse de medicamente.

Alterarea culorii urinei și a scaunului -Bilirubina, un pigment galben și unul dintre principalii componenți ai bilei, este prezentă nu numai în sânge, ci și în urină și scaun. Bilirubina este secretată în duoden împreună cu bila și, sub influența bacteriilor intestinale, își schimbă culoarea în maro. Acest pigment brun dă culoarea caracteristică scaunelor. Un alt produs al metabolismului bilirubinei este prezent în urină, dându-i o culoare galben deschis, citează exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016