REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.6° Constanța Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
11.6° Constanța Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Senat: Incendierea intenționată și necontrolată a terenurilor, faptă penală

Senat: Incendierea intenționată și necontrolată a terenurilor, faptă penală

Replica API 14 septembrie 2022 | 00:00 898

Senatul României a decis azi cu o largă majoritate că incendierea intenționată și necontrolată a terenurilor devine faptă penală. Inițiativa este a doi parlamentari PNL, senatorul Vlad Pufu și deputatul Gabriel Avramescu. Decizională va fi Camera Deputaților, scrie stiripesurse.ro.

Senatorul Vlad Pufu a explicat de ce a fost nevoie să vină cu acest proiect de lege și de ce este obligatoriu ca acest obicei ai incendierii terenurilor agricole să înceteze:

”A trecut de Senat și este deja în dezbatere la comisiile din Camera Deputaților! Cu 99 de voturi pentru și 7 împotrivă, proiectul de lege inițiat de mine împreună cu colegul meu deputat Gabriel Avramescu prin care propunem pedepse mai mari pentru cei care incendiază intenționat dealurile și câmpiile țării își urmează cursul.

Nu sunt în general de principiul extinderii și aplicării sancțiunilor penale cu orice preț. Am considerat întotdeauna că acolo unde bunul mers al lucrurilor se poate face prin educație, e foarte bine și e un câștig pentru societate, în general. Dar primăvara și toamna am ajuns să privim ca la un tablou din vremea năvălirilor barbare, în care se cosesc terenurile cu bricheta. Costurile acestui gest sunt uriașe - pagube materiale, victime umane, floră și faună distruse.

Iar acolo unde omul nu înțelege de cuvânt, e cazul să înțeleagă măcar că pot fi consecințe grele. Am propus înăsprirea pedepselor pentru cei ce se fac responsabili de astfel de fapte. Am pus sub incidența pedepsei cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani, fără posibilitatea aplicării amenzii, fapte care acum sunt pedepsite cu închisoarea de la 3 luni la 1 an și am extins aplicarea acestor sancțiuni indiferent dacă sunt comise în arii protejate sau nu. În plus, prin această inițiativă am extins sfera personalului din instituțiile care pot constata săvârșirea infracțiunilor și care trebuie să aducă faptele la cunoștința organului de urmărire penală competent.

Poate că doar prin coerciție acest obicei barbar, care s-a dovedit că duce la multe pagube materiale și victime umane, nu va dispărea în totalitate, dar crește capacitatea de descurajare și creează contextul unor anchete care să identifice făptașii.

Votul final va fi dat în Camera Deputaților, care este cameră decizională.”

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ba prostilor,daca va uitati pe discovery vedeata ca dupa incendiere pamintul este mai roditor!mai ard si larvele daunatorilor ca voi,bouarilor!
0
0

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677