REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.4° Constanța Dum., 18 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6825
22.4° Constanța Duminică, 18 August 2024 Anul XX Nr. 6825
 

Senat: Proiectul Guvernului privind modificarea legislaţiei în domeniul asistenţei sociale, adoptat tacit

Senat: Proiectul Guvernului privind modificarea legislaţiei în domeniul asistenţei sociale, adoptat tacit

Victor ROTARU 7 februarie 2024 | 00:00 249

Senatul a aprobat tacit proiectul de lege al Guvernului privind reforma sistemului de asistenţă socială, care permite retragerea "mult mai rapidă" a licenţei în cazul centrelor care nu respectă normele în vigoare, simplifică multe proceduri şi întăreşte funcţia de control efectiv în teren pe care o au inspectorii sociali.

Senat: Proiectul Guvernului privind modificarea legislatiei in domeniul asistentei sociale, adoptat tacitSenat

Nota de adoptare tacită a propunerii legislative, pentru care termenul de dezbatere şi vot s-a împlinit pe 2 februarie, a fost citită de vicepreşedintele Senatului Sorin Cîmpeanu, care a condus şedinţa de luni a plenului.

Proiectul adoptat pe 9 noiembrie 2023 de Guvern prevede ca centrele de asistenţă socială să nu poată funcţiona înainte de controlul temeinic în teren al inspectorilor, în cel mult 15 zile de la transmiterea cererii de licenţiere.

"Durata licenţei provizorii se reduce de la 12 luni la 3 luni, respectiv 6 luni pentru centrele fără cazare, iar licenţa provizorie se acordă o singură dată. Cei care doresc acreditarea vor fi consiliaţi gratuit de către reprezentanţii Agenţiei Naţionale de Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), astfel încât să cunoască toate obligaţiile pe care le au potrivit legislaţiei", prevede proiectul legislativ.

În cazul în care se constată încălcări ale condiţiilor din noua legislaţie, licenţa va fi suspendată şi retrasă "mult mai rapid". Totodată, se introduc controalele inopinate, astfel încât furnizorii de servicii sociale "să ştie că trebuie să respecte în permanenţă drepturile beneficiarilor, nu doar când se licenţiază".

"Întreg sistemul de asistenţă socială va fi digitizat şi vor fi înfiinţate registre cu toţi beneficiarii şi furnizorii astfel încât datele să fie disponibile în timp real. Informaţiile din documentaţia electronică vor putea fi confruntate în mod operativ cu situaţia din teren în timpul controalelor: numărul de beneficiari, provenienţa lor, condiţiile pentru care a fost acordată licenţa etc.", mai stipulează proiectul.

Actul normativ pune accentul pe parteneriatul cu societatea civilă, cultele religioase, instituţiile de învăţământ, Avocatul Poporului, Consiliul de Monitorizare şi celelalte instituţii.

Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul asistenţei sociale, precum şi pentru completarea Legii 78/2014 privind reglementarea activităţii de voluntariat în România va intra în dezbaterea Camerei Deputaţilor cu rol decizional în acest caz, potrivit agerpres.ro

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620