REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.3° ConstanÈ›a Joi, 25 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6801
22.3° ConstanÈ›a Joi, 25 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6801
 

Serbia: O nouă manifestaţie, televiziunea naţională ţinta protestelor

Serbia: O nouă manifestaţie, televiziunea naţională ţinta protestelor

A.F. 29 mai 2023 | 00:00 222

Zeci de mii de persoane au manifestat din nou sâmbătă la Belgrad împotriva violenÅ£ei, o miÅŸcare născută în urma a două atacuri armate mortale care s-a transformat într-o manifestaÅ£ie de furie împotriva guvernului, notează AFP.

Serbia: O noua manifestatie, televiziunea nationala tinta protestelor

În ciuda ploii torenÅ£iale, protestatarii purtând flori s-au adunat în faÅ£a parlamentului înainte de a se îndrepta către sediul televiziunii naÅ£ionale (RTS) pe care l-au înconjurat, potrivit corespondenÅ£ilor AFP aflaÅ£i la faÅ£a locului.

Ei au cerut demisia conducerii ÅŸi redactorilor-ÅŸefi ai televiziunii, acuzaÅ£i că sunt "purtătorii de cuvânt" ai puterii.

Sub sloganul "Serbia împotriva violenÅ£ei", manifestanÅ£ii ies în număr mare pe străzile capitalei sârbe în fiecare săptămână de la atacurile armate în masă care au avut loc la începutul lui mai în Å£ara balcanică, la mai puÅ£in de 48 de ore distanţă.

Ultima dată când sârbii au mărşăluit atât de masiv a fost în 2000, în timpul manifestaÅ£iilor care au dus la căderea omului forte al Belgradului, Slobodan Milosevic.

"Sunt aici pentru că m-am săturat de minciuni ÅŸi corupÅ£ie. Nimic nu se va schimba aici până când oamenii nu îÅŸi vor da seama că este posibil ÅŸi au de ales", a declarat pentru AFP Dusan Valent, 40 de ani.

La 3 mai, un adolescent de 13 ani a ucis nouă elevi ÅŸi un agent de securitate într-o ÅŸcoală din Belgrad. La mai puÅ£in de 48 de ore mai târziu, un tânăr de 21 de ani a ucis opt persoane ÅŸi a rănit alte 14 într-o localitate din centrul Serbiei.

Oamenii au manifestat mai întâi în semn de doliu, dar protestul pare să se fi transformat într-o vastă miÅŸcare de furie împotriva puterii preÅŸedintelui Aleksandar Vucic.

ManifestanÅ£ii cer revocarea licenÅ£elor posturilor de televiziune apropiate guvernului care publică conÅ£inut violent ÅŸi acuză guvernul că a instaurat sau tolerat un "climat de violenţă" în Serbia.

De asemenea, cer demisiile ministrului de interne şi a şefului serviciilor de informaţii.

În replică, însuÅŸi preÅŸedintele Aleksandar Vucic a organizat vineri un mare miting al partizanilor săi care au venit la Belgrad din toată Serbia cu autobuzele, ceea ce i-a determinat pe apărătorii drepturilor omului să spună că unii manifestanÅ£i au fost presaÅ£i să participe la eveniment.

Åžeful statului a acuzat din nou partidele de opoziÅ£ie că au "încercat să abuzeze de tragedie" în scopuri politice, arătându-se mult mai conciliant în ultima vreme faţă de participanÅ£ii la proteste.

"Cei care au mărşăluit în ultimele săptămâni sunt în majoritatea cazurilor oameni de bine, decenÅ£i ÅŸi normali, care doresc binele pentru Serbia", a recunoscut ÅŸeful statului. "Cei pe care nu îi pot aprecia sunt, însă, politicienii care vor să facă istorie abuzând de tragedie", a mai afirmat Aleksandar Vucic, potrivit AFP, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699