REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.8° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
22.8° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Serviciul militar obligatoriu, tot mai aproape de realitate în Uniunea Europeană

Serviciul militar obligatoriu, tot mai aproape de realitate în Uniunea Europeană

Virgil STOIAN 4 septembrie 2023 | 00:00 1253

Autoritățile din Comisia Europeană se gândesc să reintroducă serviciul militar obligatoriu, în condițiile în care oamenii fug de armată în prezent.

Serviciul militar obligatoriu, tot mai aproape de realitate in Uniunea Europeana

Războiul declanșat de Rusia în Ucraina a șocat Europa și i-a determinat pe politicieni să analizeze cu atenție orice scenariu posibil prin care Europa să devină mai puternică din punct de vedere militar. Acum, mai mulți decidenți europeni ar lua în considerare varianta serviciului militar obligatoriu.
Serviciul militar obligatoriu, tot mai aproape de realitate în Uniunea Europeană

Asta, în condițiile în care tinerii nu sunt dispuși să intre în armată pentru că nu ar împărtăși ”obiectivele și scopurile generale ale armatei”. Practic, tinerilor le lipsește motivația, în timp ce salariile sunt mici și condițiile de muncă dificile și periculoase. Printre statele care discută deja de reintroducerea armatei se numără Marea Britanie și Germania.

Alte țări, precum Danemarca și Lituania și-au propus să facă și mai multe și să îmbunătățească legislația în acest sens. Cu toate acestea, recrutarea unor tineri slab pregătiți, care nu doresc să meargă pe front, ar putea fi o mare problemă pentru țările din Uniunea Europeană. Potrivit profesorului de Științe Politice la Universitatea Warwick, Vicenzo Bonze, stagiul militar obligatoriu ar fi o idee bună.

“Forțele armate ale Europei, în special cele de la granița cu Rusia, realizează acum că nu au destui oameni”, a declarat Vincenzo Bove, conform Digi 24. “Ei văd în mod clar înrolarea ca pe o soluție. Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, mai spune acesta.

“Nu suntem siguri că este o idee bună în ceea ce privește descurajarea unei eventuale invazii a rușilor”, a completat expertul, cu mențiunea că nu există dovezi că armatele formate din recruți ar fi mai eficiente comparate cu trupele regulate. Cu toate acestea, rămâne de văzut cât de eficientă și rapidă ar putea fi posibila recrutare a tinerilor.

“Uitați-vă doar la ce se întâmplă acum în Rusia cu recruții… Nu sunt foarte motivați. Tinerii sunt forțați să se înroleze, iar majoritatea dintre ei ar prefera să facă altceva”, a completat profesorul. Între timp, un fost mercenar Wagner a dezvăluit că principala grijă a Rusiei a fost ca recruții ruși, mulți dintre ei de 21 de ani, nu vor fugi de pe front.

“Trei ani nu sunt suficienți pentru a însuși elementele de bază ale războiului. Chiar și folosirea armamentului simplu necesită multă pregătire”, spune profesorul italian, cel care a servit în Marină timp de 15 ani. “Unele state aduc în discuție ideea unor programe de trei luni, dar asta este nimic. Nu vor învăța nici măcar cum să salute”, a completat Bove în glumă.

“Armata îi primește pe cei mai buni și mai străluciți și, în plus, serviciul militar este un atu în CV-ul unui recrut. Să menții o țară în siguranță presupune mai mult decât forțe armate. Este vorba de diversitate. Este vorba despre sănătatea publică, protecția infrastructurii și asistența medicală. Tinerii pot fi chemați atunci când este nevoie de ei pentru a ajuta la protejarea țării de crize sau dezastre care ar putea apărea. Există atât de multe probleme societale pe care guvernul nu le poate rezolva singur“, a transmis expertul.

În concluzie, trebuie reținut că experții nu cred că Rusia se poate speria dacă sistemul de recrutare nu va fi cu adevărat eficient, chiar dacă e adevărat. ”Trupele trebuie să dețină aptitudini importante, care să fie utile. Timpul petrecut în armată trebuie să fie un timp bine folosit. Kremlinul nu va fi speriat de un model de recrutare care nu este bine gândit, cu tineri bărbați și femei care stau degeaba în barăci. Civilii înrolați ar putea fi instruiți și utilizați, dincolo de stricta apărare”, a precizat expertul militar.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pt prostu l care ma injura, el fiind, probabil, un re tard care sigur nu ar trece de vizita medicala, la o eventuala inrolare: daca ma-ta, in loc sa te fete, te-ar fi kkt la un gard, nu ar fi fost nici o pierdere pt societate, ba dimpotriva, mah geniule din Carpati...
1
0
Bai cretinule, nu e bine! Cat fac prostii armata, raman gagigile lor pe mana unor idioti ca tine si apoi ies handcapati ca tine, asa cum te-a facut mata! Cred ca erai o javra cu grade care iti placea sa freci copii la instructie si sa ii pui sa faca taras, ca asa te-a invatat pe tine mata ca se caleste un om. Aia era o mizerie si o barjocora l, nu armata! Cu arme cu reava stramba din primul razboi mondial. Militarii erau pusi sa dezapezeasca sa mature, numai militari nu erau aia. Daca trageai o basina se cacau toti pe ei, ca armata era de ochii lumii. La trageri, te faceai ca tragi, ca nu existau nici gliante ma handicapatule volsevic imputit. Ai avut notoc ca nu ai dat de mine ca te puneam sa imi belesti p**a si nu iti mai doreai tu armata nici pt tine, nici pt altii! Handicapatule!
1
1
Mare p***t esti ma! Pai aia sunt in razboi ma boule! Tu sigur ai depasit varsta de inrolare, ca altfel nu scriai asemenea prostii! La cat esti de p***t si comunist nici nu ma mira! Numai ca daxa se face asta, o sa ramai singur ca pleaxa toti tinerii si o sa te futa invadatorii in c*r ma prostule, ca nu mai sta nimeni sa moara pentru un bou ca tine! Lumea s.a schimbat retardatule, nu mai suntem acum 50 de ani! Mori prostule ca ma pis pe tine!
1
1
Daca ar fi sa gandim corect si fara sa recurgem la mistocareala romaneasca am ajunge la concluzia ca un an si jumatate de armata ar fi foarte necesar tinerilor absolventi de liceu sau invatamant tehnic iar pentru cei fara scoala, crescuti prin camine de orfani sau pe strada ar fi aur curat. Ar invata multe s-ar maturiza si chiar ar invata o meserie. Orice forma de pregatire militara este necesara unui popor care vrea sa fie respectat si care vrea sa aiba tineri respomsabili.
4
3
de acord. primul pas : sa nu se mai fure zaharul din ceaiul de la popota !!!
3
1
sa mearga la lupta cei care vor razboiul, adica conducatorii si familiile lor, nu populatia nevinovata. nu-mi trimit eu fiul sa se omoare cu fiul altei mame pt. ciolanul javrelorr de politicieni lacommi si corrupti, crriminali si traddatori
7
4
Adoptati legislatia din Israel: dupa liceu, 3 ani de armata obligatorie pentru orice cetatean UE, indiferent de sex si/sau tara, in locatii cat mai departe de resedinta de domiciliu, sa se obisnuiasca fara mamicuta...
8
6
De ce m-as bate eu cu Ivan,cu Zincenko,cu Istvan,cu Fritz sau cu John pentru Ciolacu,Johanis,Orban,Merkel si altii ca ei?Solutia…mariti salariile soldatilor la minim 5-6000 lei pe luna,selectati-i pe cei mai buni,dotati-i si pregatiti-i ca pe niste trupe de comando si vom avea o armata de 100.000 de soldati care se pot oricand bate cu 500.000 de rusi sau chinezi fara motivatie.Asta inseamna profesionalism
10
4

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699