REPLICA ONLINE CONSTANTA

25.4° Constanța Mar., 30 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6806
25.4° Constanța Marți, 30 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6806
 

Sezonul estival îngropat de deschiderea prematură a școlilor

Sezonul estival îngropat de deschiderea prematură a școlilor

Replica API 3 septembrie 2022 | 00:00 2222

Sezonul estival se află pe punctul de a se încheia, fapt condus de începerea școlii atât de prematură, având în vedere temperaturile ce se mențin ridicate până spre finalul lunii septembrie, dar și lipsa turiștilor din ultimii ani cauzată de restricțiile împotriva răspândirii noului coronavirus, implementate de guvernele mondiale.

Anul școlar stă să înceapă, mai prematur ca nici o dată, fapt ce determină și încheierea sezonului estival, cu toate că temperaturile se mențin ridicate, și vremea va fi numai bună pentru un concediu la mare. Cu toate acestea, există părinți care susțin că nu își vor duce copiii la școală în prima săptămână, măsură determinată de planificarea concediului în septembrie, lună în care litoralul se eliberează, prețurile scad, iar apa mării atinge temperaturile cele mai ridicate din an.

După ce anii trecuți, din cauza pandemiei, hotelierii au stat cu camerele închise, anul acesta, ce părea a fi o revenire la normal, atât din punct de vedere sanitar, social, dar și al turismului, hotelierii au mai primit o palmă, dată de Ministerul Educației, care a decis începerea anului școlar să fie pe 5 septembrie, astfel, scurtând sezonul estival, care și așa a avut de suferit în unele zone ale litoralului, ori din cauza prețurilor considerate de turiști prea mari, ori din cauza plății parcărilor, ce ajungea în unele cazuri chiar cât o cameră de cazare.

Turismul reprezintă 5% din PIB-ul României, și totuși, acestui sector economic nu îi este atribuit un minister singular. După perioada lungă de pandemie, anul 2022 părea a fi un an normal, cu un sezon estival fără restricții, fapt ce s-a și întâmplat. Hotelierii s-au așteptat la o revenire în rândul numărului de sosiri turistice precum cele de dinainte de pandemiei. S-a dovedit că așteptarea a fost doar un vis frumos, pe lângă numărului mic de turiști ce au ajuns pe litoral anul acesta, începere anului școlar mai scurtează cel puțin cu o săptămână sezonul estival.

Comparativ cu anul 2020 și 2021, ani în care școala a început pe la jumătatea lunii septembrie, conform datelor statistice prezente pe Institutul Național de Statistică, în anul 2020 s-au înregistrat aproximativ 125 mii de sosiri turistice, iar în anul 2021 peste 127 mii de sosiri în cadrul județului Constanța, semn că și luna septembrie este atractivă din punct de vedere turistic.

” Începând cu 19-20 august, sezonul a fost rupt. Au reușit o chestie pe care nu a reușit-o nimeni, de după revoluție până în prezent.”

Contactată telefonic de către jurnaliștii de la Replica de Constanța, Anca Nedea, Director la Organizația Patronală Mamaia-Constanța, a spus cât de mult este afectat turismul de începerea școlii atât de timpurie, justificându-se astfel: ”Începerea școlii afectează foarte mult sezonul turistic. Efectul este îngrozitor. Această măsură, a reducerii vacanței de vară până la începutul luni septembrie, care s-a tot redus treptat, nu mai erau nici 2 săptămâni în septembrie, dar măcar erau 11-12 zile, ceea ce conta enorm. Întotdeauna este vorba de decizia consumatorului și precizia de cumpărare, noi trebuie să înțelegem cum afectează acest comportament și când luăm niște măsuri. Nișa noastră principală, a hotelierilor cu acte în regulă, sunt familiile, adică părinții cu copii, care cei mai mulți sunt integrați la școală. Începând cu 19-20 august, sezonul a fost rupt. Au reușit o chestie pe care nu a reușit-o nimeni, de după revoluție până în prezent. Să afecteze grav, singura lună de turism pe care am avut-o indiferent de situație, criză economică, pandemie. Luna august, a fost cea care, și pentru noi, dar și pentru toate serviciile conexe, salariații din destinație, pentru toată lumea, era singura lună care putea susține bugetul, să dea senzația că totuși ai o afacere, nu o bătaie de joc. În iunie vremea este capricioasă, plouă, anii trecuți a fost afectată de pandemie. Dar august a existat întotdeauna. Și guvernul, statul, au înțeles că dacă nu facem acest lucru, o să fie foarte rău, pentru că trebuie să înțelegem că și acești furnizori de servicii cu capital străin, aceste lanțuri, își fac vârfurile de profit pe destinația de vară a României, pe litoral. Noi putem investii, dăm bani celor care fac mobilă, amenajează clădirile, este un întreg lanț economic.”, a declarat Anca Nedea.

”Turismul la nivel de stat se face cu strategie”

Directorul Organizației Patronale Mamaia-Constanța a transmis că este pentru prima dată când, în luna septembrie, nu va fi deloc turism, și totul din cauza măsurilor pe care statul le-a luat, fără să aibă vreo strategie în acest sens, Anca Nedea, declarând: ”E prima oară când pe 20 august, turismul s-a dus în cap, am fost nevoiți să scoatem oferta ”Litoralul pentru toți” mai devreme, dar nu ne-a ajutat cu nimic. Pentru că în final, este vorba despre faptul că oamenii ăștia, cu două săptămâni, s-au retras pe la casele lor, pentru a-și pregătii copilul de școală, să îi cumpere ce trebuie. Iar noi nu mai avem în septembrie deloc turism, procente de 3, 5, 10, 30, 40% dacă e să prinzi un grupuleț pe partea de business. Nu sunt procente care să acopere măcar costurile. Contravine complet climei pe care o are România în ultima decadă. În iunie, chiar dacă se încălzește, apa mării rămâne rece, plouă foarte des în iunie. În schimb, vremea este foarte frumoasă până în octombrie. Sunt multe state unde se ia pe rând vacanță. Este foarte mult de vorbit de această afectare economică și a destinație, prin care, prin politica statului, împingi toți angajații să-și ia vacanță în luna august, apoi toți românii sunt frustrați că trebuie să plătească prețuri foarte mari, dacă nu și-au luat vacanțele din timp, pe vârf de sezon, ceea ce se întâmplă peste tot în lume când este o cerere masivă împinsă de stat, iar în rest toate capacitățile de cazare turistică rămân aproape goale. Turismul la nivel de stat se face cu strategie, gândind, ținând cont de toate domeniile care afectează turismul. Noi făceam litoralul pentru toți, pentru a răsplătii cumva turistul, care este nevoit să se înghesuie pe vârf de sezon, să aibă o variantă în care vremea este excelentă, nu mai este nici atât de cald, apa mării este excelentă, nu sunt probleme cu razele soarelui pentru copil, iar cei cu copii mici, pensionari, se pot bucura de cea mai bună perioadă pentru vacanțe.”, a declarat Anca Nedea pentru Replica de Constanța.

Victor ROTARU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta nu este patroana de la Irish Pub pe care il conduce cu mana de fier impreuna cu sotul sau, jegul numit Pavel zis si Relu ?.
1
0
O familie de penali frati su a dat tzeapa la turisti cu excursii la turci, a luat banii si a bagat firma in faliment
0
0
Pai sotul nu face biznis cu latino....Asa ca turismul e un hoby in familia ei...Sa dea la lopata daca nu i convine....
0
0
ati luat-o exact in..barba...asa va trebuie...luati una lopata si una cazma si...HAI LA MUNCA...TOVARASI... sa va stea foamea in..gat...succesuri...
1
0
Voi din horeca sunteti niste simpli samsari economici cu pretentii mari si evazine fiscala 200%.
0
0
Mama mama, adica nu au mai incasat cei domnii carciunari hotelieri cat au vrut ei. Nasol a fost afectat de diminuarea profitului un procent de doi la suta din populatia Constantei.
0
0
Statul v-a ajutat foarte mult prin voucherele pe care le-am dat! Practic luati banii statului! S-au mai facut bani de catre unii hotelieri si cand au fost cazati in pandemie cei care reveneau in tara,unii au facut bani si din cazarea refugiatilor ucraineni.Cand va umpleti buzunarele si nu se fiscalizeaza tot,nu zice niciunul nimic,cum au scazut incasarile sariti ca muscati de sarpe! Ati uratit Mamaia cel putin,cu constructiile voastre,este mai Putin spatiu verde decat in vechile cartiere ale Constantei,in afara de baie in mare,ce sa faci pe litoralul r*******?
1
0
nic nu o sa va ajute vreodata!ati slutit statiunile,ati taiat pomii,ati betonat totul,le.ati facut dupa mintea voastra,a prmarilor si sonsiglierilor inculti in niste mirlaneli asfaltate.In afata de prostani bugetari voucheristi mocangisti,numai un mare prst va alege sa.si petreaca concediul,asteptat tot anul,intr.o asemenea mirlaneala de statiune.Mergi tumanca cu mamica ta si primarii hoti,gen radu mangali.nu.l uita pe exul miliardar,iorgus vecinul!bouarilor!
0
0
Cu vrei sa te ajute lesinat-o dupa bani? Jupuiti turistii...
0
0
Anco vezi ca gunoiul ala de la Icar Cur se lauda ca te a babardit.
1
0
si copos ce mai zice? nu mai zice ca si-a luat sefa tanara cu acte
1
0
Anca, noi vrem doar sa ne arati tzatzele, ca nu te ia nimeni in serios
2
0
Patronul roman nu stie decat sa se planga!!! Este singurul an in care litoralul nu a functionat la capacitate maxima! Cat despre perioada de pandemie, foarte multe firme din turism si restaurante au obtinute granturi!!
1
0
Patronul roman nu stie decat sa se planga!!! Este singurul an in care litoralul nu a functionat la capacitate maxima! Cat despre perioada de pandemie, foarte multe firme din turism si restaurante au obtinute granturi!!
0
0
Aolo, ai ramas fara bani de botox...
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
17646484143
5/49
20164023815
joker
172536133513