SFATUL MEDICULUI: PRODUSELE de POST care NU trebuie CONSUMATE
SFATUL MEDICULUI: PRODUSELE de POST care NU trebuie CONSUMATE
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPostul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului, așa cum este cunoscut de către români, a fost rânduit de către Biserică pentru pregătirea credincioșilor în vederea praznicului Nașterii Domnului ce are loc pe data de 25 decembrie. Acesta durează 40 de zile și este considerat de credincioși ca fiind cel mai blând post, datorită faptului că în fiecare weekend se poate consuma pește. Cu toate astea, medicii recomandă foarte multă atenție și o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional pentru a evita o vizită neplăcută la spital.
(Monica Grasa, medic specialist în Diabet și Nutriție)
Postul Crăciunului este în plină desfășurare, un post ușor, bogat în mese la care se consumă pește, unul dintre cele mai sănătoase alimente. Acesta a început pe 15 noiembrie și se termină pe 25 decembrie, iar din cauza pandemiei provocate de temutul coronavirusul, medicii recomandă să fim atenți la alimentele consumate pentru a menține organismul sănătos și pentru a avea o imunitate bună. Iată care sunt cele mai periculoase alimentele pe care oamenii aleg să le consume în perioada postului, dar și cele mai importante sfaturi recomandate de medici.
Cele mai periculoase alimente sunt cele cu conținut mare de zahăr
Monica Grasa, medic specialist în Diabet și Nutriție, este de părere că ,,cele mai periculoase produse alimentare care ar putea fi considerate produsele cu conținut mare de zahăr, sub diverse forme, produsele obținute din făină cu conținut mare de grăsimi și aditivi. De asemenea, sucurile, sosurile ,,gata preparate” completează liste produselor nerecomandate.”, a declarat pentru Replica, medical specialist.
Iată ce produse trebuie consumate în timpul postului
Pentru a oferite organismului nutrienții necesari, medicul recomandă consumarea legumelor și a fructelor, consumul de grăsimi bune, proteine de calitate superioară, carbohidrați cu absorbție lentă. ,,Recomandările pentru o alimentație echilibrată din punct de vedere nutrițional fac referire la consumul de legume și fructe, consumul de grăsimi "bune" (din nuci, alune, semințe, ulei vegetal) în cantitate mică, consumul de proteine de calitate superioară (pește, proteine vegetale), consumul de carbohidrați cu absorbție lentă, în cantități moderate. Un orar de masă corect, aportul suficient de minerale și vitamine necesare, un somn calitativ și suficient cantitativ, activitatea fizică zilnică sunt și ele premisele unui mod de viață sănătos.”, a mai declarat Monica Grasa. (sursa foto: bzi.ro)
Fără exces de alimente bogate în grăsimi
Fără alimente bogate în grăsimi. Aceasta este recomandarea medicilor pentru cei care au ținut tot postul Crăciunului și trec la alimentația normală. După această perioadă în care nu s-au consumat produse din carne și lactate, pot apărea și efectele mai puțin fericite. De aceea, este necesar să avem grijă la această trecere bruscă. ,,Mai ales persoanele diagnosticate cu boli cronice (Diabet zaharat, Hipertensiune, Dislipidemie, Obezitate, Pancreatită cronică) trebuie să fie atente la conținutul în grăsimii al alimentelor, la cantitatea în care aceste alimente sunt consumate și se recomandă asocierea lor cu legume și salate. Se recomandă evitarea consumului de alcool în cantități mari, mai ales în asociere cu mese bogate în grăsimi și carbohidrați.”, a mai declarat aceasta.
Andreea VREJOIU
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News