REPLICA ONLINE CONSTANTA

26.5° Constanța Mar., 6 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6813
26.5° Constanța Marți, 6 August 2024 Anul XX Nr. 6813
 

Și-a INCENDIAT CASA, de FRICĂ să NU fie PĂRĂSIT!

Și-a INCENDIAT CASA, de FRICĂ să NU fie PĂRĂSIT!

Replica API 3 ianuarie 2022 | 23:26 4739

Un bărbat cu probleme psihice din Hârșova a incendiat casa mamei sale, deoarece credea că aceasta va pleca și îl va lăsa singur. Bărbatul a luat un chibrit și a dat foc la mai multe obiect de îmbrăcăminte, incendiul propagându-se apoi în întreaga casă. Prejudiciul cauzat a fost de 20.000 de lei.

Magistrații din cadrul Judecătoriei Hârșova l-au condamnat pe inculpat la 1 an și 4 luni de închisoare cu suspendare. Sentința a fost comunicată pe 2 februarie 2021 însă mama inculpatului a depus apel la sentință solicitând micșorarea pedepsei. Prin sentința din 15 decembrie 2021, magistrații Curții de Apel Constanța au decis respingerea apelului ca nefondat.

Bărbatul are probleme psihice

Potrivit declarațiilor inculpatului, în data de 27.04.2020 a însoțit-o pe mama acestuia la o vecină. Auzind-o pe mama sa că dorește să se mute, aceasta s-a gândit că îl va lăsa singur și din această cauză, s-a deplasat la locuință, a luat un chibrit și a incendiat mai multe articole de îmbrăcăminte dintr-un dulap de haine. Inculpatul a văzut cum incendiul se extindea, a ieșit din locuință, s-a deplasat în grădina imobilului și din acel loc a privit cum incendiul a cuprins întreaga locuință. Valentin C. a declarat că: ”Am dat foc, întrucât m-am supărat. Bănuiesc că în acea zi nu mi-am luat tratamentul.” Pe parcursul cercetărilor, a reieșit faptul că inculpatul suferă de o boală psihică, respectiv schizofrenie paranoidă, fapt pentru care medicul de gardă din cadrul Spitalului Orășenesc Hârșova, a luat decizia trimiterii acestuia la Secția de Psihiatrie Palazu Mare a Spitalului de Urgență Clinic Județean Constanța, unde a rămas internat din data de 27.04.2020.

Raportul medical

Potrivit raportului medicilor, inculpatul este diagnosticat, actualmente, în prezent cu Retard psihic ușor/moderat cu tulburari de comportament. Tulburare de personalitate de tip mixt, predominant impulsiv-exploziv. Atât în prezent, cât și la data săvârșirii faptei și în raport cu aceasta, discernământul este/a fost diminuat. Pacientul nu are conștiința afecțiunilor psihice și este parțial compliant la tratament în condiții de ambulatoriu. Prezintă pericol social ridicat.

Instanța a respins apelul

Sub aspectul individualizării pedepsei aplicate din perspectiva cuantumului acesteia, în sensul reducerii, Curtea a reținut că nu se impune reformarea sentinței nici din această perspectivă, întrucât împrejurările comiterii faptei relevă un grad ridicat de pericol social. ”La aprecierea reținerii de circumstanțe atenuante judiciare trebuie să se aibă în vedere și celelalte elemente de individualizare, printre care gravitatea faptei, urmările produse, antecedentele penale ale inculpatului. În speță, fapta săvârșită de inculpat este gravă, gravitate desprinsă din modalitatea de săvârșire, mijloacele folosite, urmările grave produse, dar și cele care s-ar fi putut produce, referitoare la integritatea bunurilor și persoanei. Trebuie avute în vedere și datele ce caracterizează persoana inculpatului, din care reiese că acesta nu a conștientizat consecințele și gravitatea faptei comise. Din aceste considerente, Curtea de Apel respinge apelul ca nefondat”, potrivit deciziei instanței.

Virgil STOIAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acum sigur va fi parasit
0
0

REPLICA



LOTO

6/49
9322182036
5/49
169403822
joker
3542312303