REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Și „regele eolienelor“ Emanuel Muntmark primește ajutor de la stat

Și „regele eolienelor“ Emanuel Muntmark primește ajutor de la stat

Andreea POPA 12 aprilie 2023 | 00:00 4451

Cel mai mare investitor în eoliene din România a fost declarat câștigătorul unui proiect prin care va primi ajutoare de stat în cadrul PNRR, pentru o unitate de producere a hidrogenului verde în comuna Nicolae Bălcescu. Interesant este faptul că Ministerul Energiei, cel care a ales proiectul depus de firma Monsson Alma SRL, refuză să spună câți bani va oferi miliardarului Emanuel Muntmark.

si „regele eolienelor“ Emanuel Muntmark primeste ajutor de la stat

Ministerul Energiei a semnat contracte de finanțare prin fonduri europene din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) pentru 7 proiecte de construire de capacități de producție de hidrogen verde, potrivit datelor publicate minister.
Este vorba despre componenta PNNR ”Sprijinirea investițiilor în construirea de capacități pentru producția de hidrogen verde în instalații de electroliză”, cu un buget total de 148,75 milioane euro, din care 114,42 milioane euro de la UE și 34,32 milioane euro cofinanțare de la bugetul de stat al României.

Din cele 35 de proiecte depuse, doar 7 au fost declarate câștigătoare. Prima pe listă este Monsson Alma SRL, compania deținută de ”regele eolienelor” Emanuel Muntmark, cel mai mare investitor în eoliene din România, cu proiecte energetice de miliarde de euro derulate în toată lumea.

si „regele eolienelor“ Emanuel Muntmark primeste ajutor de la stat

Cine a mai câștigat ajutoare de la stat

Proiectul pentru care Muntmark va primi ajutor de stat presupune ”Construcție capacitate nouă producție de hidrogen verde în instalație de electroliză –N. Bălcescu, Constanța”.
Ceilalți câștigători sunt Bplus Advisory SRL din grupul Renovatio, Nova Hydrogen Production SRL din grupul E-INFRA al

antreprenorilor clujeni Teofil Mureșan, Simion Mureșan și Marian Pantazescu, Chimcomplex Borzești SA a omului de afaceri Ștefan Vuza, gigantul OMV Petrom și Center Hub Sud SRL (o mică firmă de consultanță din Călărași).
Schema de ajutor de stat impune drept termen de finalizare și punere în funcțiune a capacităților de producție de hidrogen finalul

anului 2025. Prin schemă se urmărește instalarea în total a unor capacități de cel puțin 100 MW în instalații de electroliză, care să producă cel puțin 10.000 de tone de hidrogen anual.

si „regele eolienelor“ Emanuel Muntmark primeste ajutor de la stat

Monsson Alma are datorii de 69 milioane lei

Din motive necunoscute, Ministerul Energiei nu precizează câți bani a alocat fiecărui din cele 7 proiecte câștigătoare. Mai mult, ministerul a refuzat în mod explicit să facă publice sumele, chiar și la solicitările oficiale înainte de presă pentru furnizarea de informații publice. În aceste condiții, nu se știe cât din bugetul de 148,75 milioane de euro îi revine constănțeanului Muntmark.

Monsson Alma SRL are sediul în localitatea constănțeană Gălbiori, din comuna Crucea, a fost înființată în 1997 și are ca domeniu de activitate consultanța pentru management și afaceri. Firma este controlată de Emanuel Muntmark și a raportat pentru 2021 afaceri de 17,2 milioane lei și un profit net de 850.000 lei, cu 36 de angajați, dar și datorii de 69 milioane lei.

Afaceristul româno-suedez Emanuel Muntmark derulează business-uri de miliarde de euro în energia verde, motiv pentru care este supranumit ”regele eolienelor” din România. Numai ultimul proiect major inițiat, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va fi ridicat în Arad, presupune o investiție de circa 1,5 miliarde de euro. 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Acest articol este scris tendentios inca de la inceput!! In loc sa laudati aceste initiative, voi ce faceti, ii luati peste picior, de parca ar fi facut ceva rau, grav! Nu asa se scrie un articol!
2
0
demolat Electoputere ca sa faca un arab mall, in loc sa construiti motoare electrice si transformatoare. Cu ele, aveam eoliene romanesti. Din pacate guvernantii nostrii au preferat strainii din lipsa profesionalismului si poate, de dragul spagii.
9
0
Incredibil ba romanule
8
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510