REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.3° ConstanÈ›a Vin., 18 Oct. 2024
Anul XX Nr. 6886
12.3° ConstanÈ›a Vineri, 18 Octombrie 2024 Anul XX Nr. 6886
 

Și Emanuel Muntmark stă cu mâna întinsă la Ministerul Energiei

Și Emanuel Muntmark stă cu mâna întinsă la Ministerul Energiei

Andreea CONDURACHE 7 septembrie 2023 | 00:00 1364

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a afirmat în cursul zilei de marÈ›i, 5 septembrie a.c., că au fost depuse 19 proiecte pentru producÈ›ia de hidrogen, cu o valoare solicitată de aproximativ 400 de milioane de euro. Printre cele 19 companii care doresc să obÈ›ină fonduri se numără È™i Monsson Alma, deÈ›inută de colosul Emanuel Muntmark, Chimcomplex SA sau OMV Petrom.

si Emanuel Muntmark sta cu mana intinsa la Ministerul Energiei

MarÈ›i, 5 septembrie a.c., a fost ultima zi de depunere a proiectelor pentru finanÈ›are din PNRR (Planul NaÈ›ional de Redresare È™i Reziliență) pentru construirea de unități de producÈ›ie de hidrogen verde. 17 companii au depus 19 proiecte în cea de a doua tentativă a Ministerului Energiei de a implementa schema de ajutor dedicată acestui sector. Vă reamintim că prima tentativă a fost finalizată în primăvara acestui an, fiind încheiate 7 contracte, dar a fost anulată de Comisia Europeană pe motivul mai multor nereguli, fapt ce a dus la rezilierea acestora. Astfel, au fost înregistrare 19 proiecte cu o valoare solicitată de aproximativ 400 de milioane de euro, adică aproximativ 2 miliarde de lei.

si Emanuel Muntmark sta cu mana intinsa la Ministerul Energiei

,,Astăzi (n.r. – 5 septembrie 2023) a fost ultima zi de depunere a proiectelor pentru finanÈ›are din PNRR pentru producÈ›ia de hidrogen. Am pus la bătaie 150 de milioane de euro fonduri europene. Este apelul pe care l-am reluat, conform solicitării Comisiei Europene, după ce am reuÈ™it să reziliem amiabil toate cele 7 contracte încheiate anterior. Interesul deosebit pentru această oportunitate, exprimat prin numărul mare de aplicaÈ›ii, dovedeÈ™te că a fost o decizie corectă. Cu ajutorul experÈ›ilor Băncii Europene de InvestiÈ›ii trecem la evaluarea proiectelor depuse È™i ne propunem ca în cel mai scurt timp să semnăm contractele de finanÈ›are È™i astfel să mai închidem un important jalon din PNRR: cel puÈ›in 100 MW, cu un volum generat estimat de cel puÅ£in 10.000 tone de hidrogen regenerabil. Am înregistrat la finalul perioadei de depunere 19 proiecte cu o valoare solicitată de aproximativ 400 milioane de euro (aproximativ 2 miliarde de lei) depuse pe platforma proiecte.pnrr.gov.ro”, a transmis ministrul Sebastian Burduja.

si Emanuel Muntmark sta cu mana intinsa la Ministerul Energiei

Monsson Alma se numără printre companiile care au depus proiecte

AÈ™a cum spuneam anterior, 17 companii, printre care È™i una din judeÈ›ul ConstanÈ›a au depus proiectele pentru finanÈ›area prin PNRR, fiind vorba despre Monsson Alma SRL, deÈ›inută de familia Muntmark, care a depus È™i a fost declarat câÈ™tigător È™i în prima etapă.  

Monsson Alma SRL are sediul în localitatea constănÈ›eană Gălbiori, din comuna Crucea, a fost înfiinÈ›ată în 1997 È™i are ca domeniu de activitate consultanÈ›a pentru management È™i afaceri. Firma este controlată de Emanuel Muntmark È™i a raportat pentru anul 2022 afaceri în valoare de 36 de milioane de lei, un profit net în valoare de 2,7 milioane de lei, dar È™i 43 de angajaÈ›i. Afaceristul româno-suedez Emanuel Muntmark derulează business-uri de miliarde de euro în energia verde, motiv pentru care este supranumit „regele eolienelor” din România. Numai ultimul proiect major iniÈ›iat, cel mai mare parc fotovoltaic din Europa, care va fi ridicat în Arad, presupune o investiÈ›ie de circa 1,5 miliarde de euro. Proiectul pentru care Muntmark a depus proiectul vizează ,,ConstrucÈ›ie capacitate nouă de hidrogen verde în instalaÈ›ie de electroliză –N. Bălcescu, ConstanÈ›a”.

Ce firme au mai depus proiecte?

Pe lângă firma constănÈ›eană au mai depus È™i Chimcomplex BorzeÈ™ti SA a omului de afaceri Ștefan Vuza, gigantul OMV Petrom, BPlus Advisory din grupul Renovatio, Societatea de Administrare a  ParticipaÈ›iilor în Energie S.A., Frizon Holding SA, deÈ›inut de investitori olandezi, Sudarec Romserv SRL, Tehnomir SRL, controlată È™i condusă de Maria Cercel,  IntervenÈ›ii Active în Atmosferă SA, Copper Beech, Ground Investment, Elektra Power, Vermont Green, Termoficare Oradea, Infra Expert, Alternative Green Project È™i Rohidrogen One.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
18411739468
5/49
739244635
joker
630232677