REPLICA ONLINE CONSTANTA

28° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
28° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Silviu Coșa: Mă întreb oare de câte ori mai pot număra acele voturi de la Costinești?! Video

Silviu Coșa: Mă întreb oare de câte ori mai pot număra acele voturi de la Costinești?! Video

Mirela PASCAL 21 iunie 2024 | 00:00 1824

Situația electorală de la Costinești este departe de a se finaliza! Nu de puține ori, problemele de aici au ajuns în atenția Biroului Electoral Central, însă nici până astăzi nu a fost luată o decizie cu privire la câștigătorul alegerilor din 9 iunie. Prefectul județului Constanța, Silviu Coșa, s-a aflat joi în studioul Replica, unde a vorbit despre acest subiect, precizând faptul că nu este o problemă care să implice instituția prefectului.

Silviu Cosa: Ma intreb oare de cate ori mai pot numara acele voturi de la Costinesti?! Video

La sfârșitul întregii analize vom ști cine a câștigat alegerile pentru funcția de primar. Până în momentul de față, nu e o problemă care să implice instituția prefectului. Este o decizie a BEC prin care contestația PSD este respinsă și câștigătorul este, după șase runde de numărări, candidatul PNL”, a declarat Silviu Coșa.

De precizat faptul că BEC a dispus, recent, îndreptarea unei erori materiale strecurată în cuprinsul considerentelor Hotărârii Biroului Electoral Central nr. 328H/15.06.2024, în sensul înlăturării mențiunii „în plus, s-a constatat faptul că doamna Anafiieva Edilia a votat doar pentru alegerile membrilor din România în Parlamentul României”. În prezent, avem hotărârea Biroului Electoral de Circumscripție din Costinești care atestă o diferență de doar un vot între candidați, însă ea nu apare la BEC, deoarece BEJ nu a urcat informațiile în sistemul informatic. Sistemul conține doar procesul-verbal care indică o diferență de două voturi. Legat de acest aspect, prefectul a precizat: „Procesul verbal a fost urcat, în urma unei dispoziții BEJ, de azi sau de ieri. Ce se va decide, nu știu ce să vă spun. E atributul birourilor electorale, al Circumscripției Locale din Costinești, al Biroului Județean și Biroului Electoral Central. Acestea sunt îndreptățite să procedeze la tot ce consideră persoanele din cadrul lor, astfel încât rezultatul votului să exprime fidel și corect opțiunile electoratului. A fost o diferență foarte mică, esențial este ca, la sfârșitul întregului proces, oamenii să știe că sunt conduși de persoana pe care au ales-o să le reprezinte interesele”.

În ultima perioadă au circulat tot felul de zvonuri potrivit cărora s-ar face presiuni astfel încât candidatul PNL să fie desemnat câștigător. Prefectul Silviu Coșa a lămurit ia cest aspect. „Eu am auzit și invers. Am 25 de ani de când mă feresc de zvonuri, în domeniul administrativ. Dincolo de zvonuri, sunt instituții care au atributul legal să emită decizii și să informeze, ulterior, opinia publică, oricât de tentant ar fi să ne luăm după zvonuri”.

Prefectul lămurește „clinciul“ cu Vlad Jipa

Rămânem tot la Costinești și ne îndreptăm atenția spre purtătorul de cuvânt, sau mai bine spus fostul purtător de cuvânt al BEJ, Vlad Jipa, care, la câteva zile de la alegeri, s-a deplasat la Costinești pentru a fi observator la renumărarea voturilor. Ulterior, a declarat că l-ar fi sunat prefectul și i-ar fi spus că îi va face plângere penală. „A fost discuție în urmă cu câteva zile în momentul în care domnul Jipa a decis să se deplaseze la Costinești. A spus că se deplasează la Costinești pentru a asista la procesul de numărătoare, nu pentru a număra voturile. Asta a fost tot, nu a fost nicio altă discuție”, a lămurit Coșa. „Instituția prefectului nu are nimic de-a face cu stabilirea purtătorului de cuvânt al BEJ. Este exclusiv o decizie a BEJ pe cine împuternicește cu această calitate”, a mai precizat Coșa, referitor la schimbarea lui Jipa din funcție.

În continuare, Silviu Coșa a subliniat că „vom avea un rezultat la Costinești în momentul în care toate birourile electorale vor trage linie și vor decide că acela e rezultatul. Niciun birou electoral nu și-a încetat activitatea. Aseară (n.red. miercuri, 19 iunie) BEC a emis o decizie prin care toate birourile electorale își continuă activitatea. Nu va mai dura mult, probabil câteva zile, până vom avea un rezultat. Mă întreb și eu, ca și dumneavoastră, oare de câte ori mai pot număra acele voturi?

Video 1:

Silviu Coșa a făcut și o retrospectivă a modului în care s-au derulat alegerile, pe 9 iunie. „A fost un act democratic. Ne-am desemnat pe cei care să ne reprezinte în luarea deciziilor. Voința oamenilor a fost contabilizată exact așa cum oamenii s-au manifestat. Procesul democratic a fost 100 % corect. Au fost probleme, dincolo de problemele minore din ziua votului. Au fost probleme privind procesarea voturilor. Am fost pregătiți să-i primim pe cei de la Biroul Electoral și secțiile de votare din municipiu, dar și din județ. Îi așteptam la ora 12.00, primele secții din Constanța au ajuns la 3 dimineață, la 5 dimineață au ajuns 5 secții din județ și au continuat să vină”, a declarat prefectul Silviu Coșa.

Multe erori, deși procedura de vot a fost aceeași ca în 2020

Au fost multe procese verbale întocmite la nivelul secțiilor de votare greșit, au fost descoperite buletine de vot valabil exprimate printre buletine nule, au fost neconcordanțe în interiorul proceselor verbale, și toate acestea în condițiile în care procedura de la locale a fost aceeași cu cea de acum 4 ani de zile și în bună parte, chiar și oamenii au fost aceiași. De ce procentajul acesta de erori a fost infinit mai mare decât în 2020, asta nu știu să vă spun. Instruirea a fost făcută ca și acum patru ani, poate că acel slide al AEP-lui, cu 150 de pagini, a fost cam sec și nu a reușit să-i prindă pe președinții secțiilor de votare, pentru că ei au venit aici pentru două ture de instruire. Colegii mei, după ce au fost hamali și au cărat buletinele de vot, au fost și polițiști și se chinuiau să țină președinții secțiilor de votare în sală, la instruire... Vor trebui măsuri suplimentare în ceea ce privește instruirea președinților și locțiitorilor secțiilor de votare. Dacă AEP va decide modificarea cadrului legislativ e ok, dacă nu, noi suntem pregătiți să ducem această instruire la un nivel care să permită o mai bună pregătire a oamenilor. Similar, și în cazul informaticienilor care, cel puțin când s-au prezentat la Palatul Administrativ pentru prezentarea rezultatelor, au trebuit să fie ajutați destul de mult de către colegii de la Statistică. (...) Nu am reușit să ne explicăm de ce au fost atât de multe erori, de data aceasta”, a  mai subliniat prefectul Silviu Coșa.

Video 2:

Urmăriți interviul integral în materialul VIDEO de mai jos:

 

 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510