REPLICA ONLINE CONSTANTA

28.3° Constanța Vin., 16 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6823
28.3° Constanța Vineri, 16 August 2024 Anul XX Nr. 6823
 

Silviu Vexler: Astăzi am marcat o premieră mai mult decât nefericită. Regulamentul va trebui adaptat

Silviu Vexler: Astăzi am marcat o premieră mai mult decât nefericită. Regulamentul va trebui adaptat

A.F. 15 mai 2024 | 00:00 1049

Preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România (FCER), deputatul Silviu Vexler, a declarat că la şedinţa solemnă a Camerei Deputaţilor şi Senatului consacrată marcării Zilei Solidarităţii şi Prieteniei dintre România şi Statul Israel a avut loc "o premieră mai mult decât nefericită", context în care regulamentul parlamentar ar trebui adaptat pentru astfel de situaţii.

Silviu Vexler: Astazi am marcat o premiera mai mult decat nefericita. Regulamentul va trebui adaptatSilviu Vexler

"Aşa cum am văzut astăzi, din păcate ideea de "linie roşie" - cât de departe se poate merge - e depăşită din nou. Astăzi am marcat o premieră mai mult decât nefericită. Este pentru prima dată, în toţi anii pe care i-am petrecut în această instituţie, cu mai multe injurii sau comportament nepotrivit. Am ajuns la punctul în care au fost promovate public şi vizibil ideologii teroriste. Separate de toate accentele antisemite ale unor declaraţii susţinute în cadrul şedinţei comune de astăzi, a existat cineva care a strigat "Trăiască Hamas", organizaţie teroristă recunoscută internaţional ca atare şi care este direct responsabilă de comiterea masacrelor împotriva civililor din Israel, de anul trecut", a precizat Silviu Vexler la Parlament.

Potrivit acestuia, în acest moment nu există o legislaţie care să poată sancţiona acest lucru, iar ceea ce se întâmplă în plenul Parlamentului României, potrivit Constituţiei, este tratat ca o declaraţie politică.

"Dacă o astfel de declaraţie, dacă un sfert din declaraţiile care au fost făcute în Parlament astăzi ar fi avut loc în spaţiul public, ele ar fi fost sancţionate de legislaţia penală, care se aplică corespunzător. Sunt convins că atunci când Constituţia a fost realizată nimeni nu a avut în vedere că am putea ajunge într-o astfel de situaţie, dar, din păcate, am ajuns. (...) Ceea ce se întâmplă în plen practic şi în realitate nu poate fi sancţionat. Cred că Regulamentul mai devreme sau mai târziu va trebui adaptat pentru a avea în vedere astfel de comportamente. Mi-aş dori ca ele să fie întâmplări izolate, dar, după cum a arătat experienţa ultimilor ani, ele nu sunt izolate. Şi faptul că aceşti oameni ştiu că nu vor păţi nimic, îi încurajează să repete din nou şi din nou şi din nou. La Senat, de exemplu, este o persoană care săptămânal face apologia mişcării legionare sub forma unor declaraţii politice, pentru că ştie că nu va păţi nimic. Sigur, se poate deschide o acţiune la CNCD, dar rezultatul este o amendă civilă de 100 - 500 de lei, cât mai este acum, deci nu are impactul dorit", a explicat deputatul FCER.

El a amintit că la Camera Deputaţilor Regulamentul a fost modificat, fiind introduse nişte măsuri, între acestea fiind limitarea timpului de intervenţie sau limitarea indemnizaţiei.

"Personal cred în continuare că nu este suficient. Este o diferenţă între injuriile la nivel personal şi promovarea ideologiilor antisemite, a criminalilor de război în spaţiul public. Şi, mai ales, pentru prima dată după 18 ani aproape pe care i-am petrecut aici, într-o formă sau alta, am ajuns în punctul în care un demnitar al statului român a promovat şi şi-a asumat ideologia unei organizaţii teroriste. Problema este mesajul pe care îl trimitem în spaţiul public. Sigur, pentru cei care sunt aici poate că e amuzant. (...) Dar trebuie să ne gândim şi avem responsabilitatea să ne gândim la mesajul pe care Parlamentul îl transmite în societate, la felul în care aceste întâmplări sunt gândite şi influenţa pe care o au asupra oamenilor în mod individual", a transmis Silviu Vexler.

Senatoarea Diana Şoşoacă a susţinut, marţi, la şedinţa comună a Parlamentului dedicată Zilei solidarităţii şi prieteniei dintre România şi Statul Israel, că trebuia comemorată Ziua naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste şi a acuzat Legislativul de "trădarea" poporului român şi a intereselor ţării noastre.

Ea a susţinut că România are obligatorie Istoria evreilor, în schimb Israelul nu are obligatoriu Istoria românilor.

"Avem Zi naţională a Israelului în România, deşi, atenţie, noi am recunoscut Statul Israel în 11 iunie 1948. De ce a trebuit să instituiţi pe 14 mai, când este ziua celor care au fost omorâţi în temniţele comuniste? Ruşine Parlamentul României!", afirmat Şoşoacă, scrie Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Jegule, după părerea ta, ar trebui să fie executată orice persoană care își expune punctul de vedere, care este contrar intereselor tale meschine. Senatoarea d***a Șoșoacă a avut dreptate atrăgând atenția că în Parlament sunt mulți trădători, care în loc să comemoreze victimele comunismului, conform unei legi date de PNL în 2017, pupau în c.r statul Israel.
2
0
Da ma "patriotule" vrei sa ne închizi gura în propria tara? O sa dispară legile alea pe care le vrei tu ca oricum nu pot sa fie constituționale...
3
0

REPLICA



LOTO

6/49
20164714374
5/49
34336183913
joker
1452523620