REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Simptome ale cancerului la plămâni

Simptome ale cancerului la plămâni

Replica API 27 martie 2021 | 00:00 1322

Cancerul la plămâni este a doua formă de cancer din punctul de vedere al răspândirii. Anual, mai multe persoane mor din cauza cancerului de plămân decât din cauza cancerului de colon, a cancerului la sân, ori a cancerului de prostată.

Sursă foto: Shutterstock

În cazul bărbaților, 1 din 14 dezvoltă cancer la plămâni, în timp ce 1 femeie din 17 va avea această boală, scrie doc.ro.

Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari. Așadar, este esențial să știm care sunt simptomele acestui tip de cancer, pentru a-l identifica fie în cazul nostru, fie la persoanele dragi.

Din păcate, 1 din 4 persoane diagnosticate cu cancer pulmonar nu prezintă deloc simptome ale acestei boli, ci sunt diagnosticate în urmă unei radiografii făcute pentru identificarea altei probleme. Pe de altă parte, celelalte 3 persoane prezintă simptome care, cu puțină atenție, pot fi identificate.

Iată care sunt simptomele pe care nu trebuie să le ignori pentru că pot trăda cancerul la plămâni:

Tuse persistența pentru o perioada îndelungată

Durere în piept care este accentuate în timpul inspirului adânc ori a tusei

Apariția sângelui în spută

Respirație șuierătoare

Respirație sacadată

Bronșite și pneumonii frecvente

Oboseală

Răgușeală

Pierderea apetitului

Scădere în greutate

Dureri severe de umeri

Căderea unei pleoape

Dureri de oase

Icter

Dificultăți la înghițire

Probleme neurologice precum dureri puternice de cap, amețeală, apoplexie

Principalele cauze ale apariției cancerului pulmonar sunt următoarele:

Fumatul – 90% dintre cazurile de cancer la plămân apar din cauza fumatului. Fumătorii pasivi au șanse cu 24% mai mari de a dezvoltă cancer la plămân, în comparație cu persoanele care nu sunt expuse la fumul de țigară.

Azbestul – o altă cauza a apariției cancerului pulmonar o reprezintă expunerea la azbest. Azbestul este un minereu fibros de culoare albă, din care se fac țesături și piese izolatoare și neinflamabile. Multe case din mediul rural sunt încă acoperite cu azbest, folosit pentru izolare, chiar dacă se știe deja că este extrem de dăunător pentru sănătatea plămânilor. Azbestul eliberează fibre microscropice, care se depun pe plămâni declanșând nenumărate boli pulmonare, printre care și cancerul, chiar și după ani de zile de la inhalare. Prin arderea azbestului se eliberează și mai multe fibre toxice, riscul apariției cancerului pulmonar crescând și mai mult în asemenea condiții. În cazul fumătorilor, expunerea la azbest accelerează instalarea bolii.

Poluarea – poluarea aerului din cauza mașinilor și a industriei aflată în plină dezvoltarea este, de asemenea, o cauza a apariției cancerului la plămâni. Specialiștii susțîn că expunerea îndelungată la aerul poluat are aceleași efecte devastatoare că și fumatul pasiv.

Radonul – gaz radioactiv ce provine în urmă dezintegrării uraniului, radonul se regăsește în sol, în roci, dar și în apă și, din păcate, nu poate fi detectat fără aparatură specială, acesta fiind inodor, incolor și insipid. La temperaturi mai mici de -71 de grade Celsius, acesta capătă o culoare fosforescentă. Un procent de 12% din cazurile de cancer la plămân apar în urmă expunerii la radon.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510