REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.4° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
24.4° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Simptomele cancerului de ficat la copii. Primul semn se poate observa la nivelul stomacului

Simptomele cancerului de ficat la copii. Primul semn se poate observa la nivelul stomacului

A.F. 12 iunie 2023 | 00:00 296

Cancerul hepatic pediatric este un tip de cancer care apare la copii. Cel mai frecvent simptom este un nodul sau o umflătură în zona stomacului.

Simptomele cancerului de ficat la copii. Primul semn se poate observa la nivelul stomacului

Înțelegerea simptomelor cancerului hepatic la copii poate ajuta la identificarea afecțiunii cât mai devreme posibil. Medicul va putea confirma diagnosticul și va putea sfătui cu privire la un plan de tratament adecvat.

Cel mai frecvent simptom al cancerului hepatic pediatric este o masă sau o umflătură abdominală. Uneori, copilul poate simți și durere sau disconfort în jurul acestei zone.

Simptomele cancerului de ficat la copii

Apariția unui nodul în abdomen care se datorează cancerului de ficat poate fi un simptom al hepatoblastomului, fie al carcinomului hepatocelular (HCC). Acestea sunt cele mai frecvente două tipuri de cancer hepatic la copii.

Hepatoblastomul afectează în primul rând copiii sub 3 ani, în timp ce HCC tinde să se dezvolte la copiii mai mari și la adolescenți.

Alte simptome ale cancerului hepatic pediatric

Când apar alte simptome ale cancerului hepatic pediatric, acestea pot include:

  • durere abdominală
  • pierdere în greutate inexplicabilă
  • greaţă
  • vărsături
  • scăderea apetitului

Este important de reținut că prezența acestor simptome nu indică neapărat cancer de ficat. Ele pot apărea și din cauza altor afecțiuni.

Dacă oricare dintre aceste simptome persistă sau provoacă îngrijorare, cel mai bine este ca părinții să îl ducă pe cel mic la medic pentru evaluare și diagnostic.

Cum diagnostichează medicii afecțiunea

Diagnosticarea cancerului hepatic pediatric implică de obicei o combinație de examinări și teste.

Istoricul medical și examenul fizic

De obicei, medicul va începe prin a revizui istoricul medical al copilului, inclusiv orice simptome sau semne care pot sugera cancer la ficat.

Va efectua, de asemenea, un examen fizic amănunțit pentru a căuta orice problemă la ficat sau în alte părți ale corpului.

Analize de sânge

Medicul poate efectua analize de sânge pentru a evalua funcția hepatică și a măsura nivelurile anumitor markeri tumorali, cum ar fi o proteină numită alfa-fetoproteină.

Teste imagistice

Medicul poate recomanda diferite teste imagistice pentru a vizualiza ficatul și a detecta orice tumoră. Acestea pot include:

  • ecografie
  • scanare CT
  • RMN

Biopsie

Biopsia este adesea necesară pentru a confirma diagnosticul de cancer hepatic. Aceasta implică îndepărtarea unei mici mostre de țesut hepatic pentru examinare.

Dacă un copil primește un diagnostic de cancer la ficat, medicul poate efectua teste suplimentare pentru a determina stadiul cancerului și dacă acesta s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Tratamente pentru cancerul hepatic pediatric

Chirurgia este principalul tratament pentru cancerul hepatic la copii. Tipurile de intervenții chirurgicale pot include:

  • Hepatectomie parțială: Aceasta implică îndepărtarea unei părți a ficatului.
  • Hepatectomie totală și transplant de ficat: Chirurgii îndepărtează întregul ficat și îl înlocuiesc cu unul de la un donator.
  • Rezecția metastazelor: Aceasta implică îndepărtarea cancerului care s-a răspândit în alte părți ale corpului.

Alte tratamente pentru cancerul de ficat la copii pot include:

  • chimioterapie
  • terapie cu radiatii
  • terapie de ablație
  • terapie țintită

Întrebări frecvente despre cancerul hepatic la copii

Este cancerul hepatic frecvent la copii?

Cancerul hepatic la copii este relativ rar în comparație cu alte tipuri de cancer. Reprezintă aproximativ 1% din toate cancerele infantile.

Din ce cuaze apare cancerul de ficat la un copil?

Cercetătorii nu înțeleg încă pe deplin cauzele exacte ale cancerului de ficat la copii. Cu toate acestea, anumiți factori de risc sunt asociați cu cancerul hepatic pediatric, inclusiv unele afecțiuni genetice și o greutate foarte mică la naștere.

Ce șanse de supraviețuire are un copil cu care la ficat?

Șansele de supraviețuire pentru un copil cu cancer hepatic pediatric variază în funcție de mai mulți factori, inclusiv stadiul cancerului, starea generală de sănătate a copilului și răspunsul acestuia la tratament.

Hepatoblastomul are o rată de supraviețuire de aproximativ 80% dacă tumora este izolată în ficat. În cazurile în care există mai multe tumori la nivelul ficatului sau cancerul s-a răspândit, rata de supraviețuire la 3-5 ani de la diagnosticare este de 20-70%.

HCC are o rată de supraviețuire mai mică decât hepatoblastomul, cu o rată de supraviețuire la 5 ani mai mică de 30%. Cu toate acestea, este important să rețineți că fiecare caz este unic, iar șansele de supraviețuire pot varia, citează doctorulzilei.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768