REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Simptomul care apare înainte de deces la persoanele cu demență

Simptomul care apare înainte de deces la persoanele cu demență

A.F. 10 iunie 2024 | 00:00 238

Demența este deseori numită o lungă despărțire. Deși o persoană este încă în viață, această afecțiune îi distruge încet și ireversibil amintirile și calitățile care o fac să fie ceea ce este.

Simptomul care apare inainte de deces la persoanele cu dementa

Ca urmare, demența le răpește capacitatea de a comunica, de a se hrăni, de a înțelege unde se află și chiar de a recunoaște membrii familiei celor dragi.

Simptomul care apare înainte de deces la persoanele cu demență

Revenirea neașteptată a clarității mentale și a memoriei cu puțin timp înainte de deces la pacienții cu tulburări mentale și neurologice grave a fost raportată în studii recente.

Persoanele cu demență sunt raportate ca fiind capabile să aibă conversații semnificative, să împărtășească amintiri, să glumească și să ceară mâncare. Cu toate acestea, potrivit lui Yen Ying Lim, profesor asociat la Institutul pentru Creier și Sănătate Mintală, doctorand la Universitatea Monash, 43% dintre persoanele care experimentează o astfel de claritate pe termen scurt mor în decurs de 24 de ore, iar 84% în decurs de o săptămână.

De ce s-ar putea întâmpla acest lucru?

În 2009, Michael Nam și Bruce Grayson, oameni de știință de la Universitatea din Virginia, au inventat termenul de „conștientizare terminală”, deoarece astfel de episoade de conștientizare apar adesea cu puțin timp înainte de moarte.

Nu toate indică faptul că moartea este iminentă, dar în februarie 2024 o echipă de cercetători americani a raportat că multe persoane cu demență avansată prezintă scurte repere ale fostului lor sine cu mai mult de șase luni înainte de moarte.

Oamenii de știință au raportat, de asemenea, că există dovezi similare pentru alte afecțiuni care afectează creierul sau capacitățile de gândire, cum ar fi meningita și schizofrenia, precum și la persoanele cu tumori cerebrale sau care au suferit leziuni cerebrale traumatice.

Astfel de episoade, care nu înseamnă neapărat o moarte iminentă, sunt numite uneori luciditate paradoxală. Paradoxală deoarece contrazice evoluția așteptată a bolilor neurodegenerative, cum ar fi demența. Este important ca aceste momente să fie temporare și, din păcate, să nu însemne inversarea unei afecțiuni ireversibile.

De ce poate apărea luciditatea mentală?

Unele episoade apar datorită prezenței celor dragi, altele pot fi stimulate de muzică. Cu toate acestea, acest simptom nu are adesea un declanșator clar definit.

În 2023, o echipă de cercetători de la Universitatea din New York a sugerat că schimbările în activitatea cerebrală înainte de moarte ar putea duce la o stare de conștiință terminală. Cu toate acestea, acest lucru nu explică pe deplin de ce oamenii înainte de moarte își recapătă brusc abilitățile pierdute. Acest fenomen este foarte dificil de studiat.

Nu toate persoanele cu demență avansată experimentează un episod de conștiință înainte de a muri. Acest lucru este imprevizibil și, de obicei, se întâmplă fără un motiv anume, mai relatează oamenii de știință, potrivit actualno.com, citat de exquis.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166