REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
20.9° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

SIND România a lăsat în paragină Tabăra de la Năvodari, dar se umple de bani din chirii. Video

SIND România a lăsat în paragină Tabăra de la Năvodari, dar se umple de bani din chirii. Video

Ana Maria LIPAN 7 iulie 2023 | 00:00 3051

Tabăra de la Năvodari, locul unde și-au petrecut vacanțele de vară generații întregi de copii, a ajuns în prezent un adevărat „Cernobîl local”, așa cum îl numesc cu nemulțumire localnicii. În jur de 300 de clădiri care formau în trecut „Tabăra din Năvodari” arată de-a dreptul deplorabil, aducând o pată asupra frumuseții zonei. Dat fiind faptul că acele clădiri aparțin SIND România (societatea hotelieră a confederațiilor sindicale din România), aceasta trebuia să se ocupe de reînvierea fostei Tabere. În 2021, societatea a fost obligată să intabuleze construcțiile și să se apuce de reabilitare. Nici urmă de vreun progres. Din contră! Primarul Florin Chelaru a vorbit despre acest subiect într-un interviu acordat ziarului Replica.

SIND Romania a lasat in paragina Tabara de la Navodari, dar se umple de bani din chirii. Video

Tabăra de la Năvodari a fost ridicată în anii ’70, din banii Uniunii Generale a Sindicatelor din România -UGSR. Complexul avea sute de clădiri, întinse pe 134 de hectare, organizate în cinci tabere: Delfinul, Albatros, Perla, Cutezătorii şi Lebădă. Cu zeci de hectare de teren, aflate chiar pe malul mării, tabăra Năvodari a căzut pradă rechinilor imobiliari. Conform procurorilor DNA, un rol important în decimarea complexului l-a deținut chiar fostul primar al orașului Năvodari, Nicolae Matei, care în anul 2021 a și fost trimis în judecată pentru fapte de corupție. De-a lungul anilor, o parte dintre clădirile copiilor au fost dărâmate, iar terenul parcelat şi vândut. În zona respectivă, terenul aparține Primăriei Năvodari, în timp ce clădirile aparțin SIND România, care are obligația de a le intabula și reabilita. 

SIND Romania a lasat in paragina Tabara de la Navodari, dar se umple de bani din chirii. Video

Nici până în prezent nu au apărut însă îmbunătățiri, Tabăra conturând un tablou de groază, ce umbrește frumusețea litoralului românesc și aduce rușine locului care a fost destinația de vacanță a generații întregi de copii. În legătură cu această situație, primarul orașului Năvodari, Florin Chelaru, a făcut mai multe precizări. 

SIND Romania a lasat in paragina Tabara de la Navodari, dar se umple de bani din chirii. Video

“Tabăra Năvodari înțeleg că își intabulează din clădiri, conform hotărârii judecătorești. Vorbim despre SIND România. Nu plătesc încă impozite către orașul Năvodari, ceea ce ne deranjează cumplit. Cam toate documentele pe care noile facem către SIND România sunt atacate în instanță. Avem o mare dezamăgire. Per ansamblu nu încep sub nicio formă să facă turism, pentru că acesta era aspectul care ne deranja pe noi. Mi-ar fi plăcut să văd că își îngrijesc zecile de hectare pe care le au în folosință gratuită, pe perioada construcțiilor. Mi-ar fi plăcut să văd că lucrează și amenajează și vin la noi cu certificat de urbanism pentru reparații, pentru modernizarea acestor clădiri. Nu se întâmplă. La momentul acesta partea de tabără este într-o zonă gri și introducerea noastră într-o luptă de genul acesta nu știu ce sorți de izbândă ar avea. Soluția a fost dată de către instanță, anume ca toate clădirile să intre în gestiunea și proprietatea SIND România, pentru activitatea de turism, pentru tabăra de copii”, a declarat edilul. 

SIND Romania a lasat in paragina Tabara de la Navodari, dar se umple de bani din chirii. VideoFlorin Chelaru

Mai mult decât atât, Chelaru a afirmat că SIND nu doar că nu își respectă obligațiile, ci că încasează profit de pe urma clădirilor, fără a contribui însă cu nimic la bugetul local. Potrivit acestuia, societatea închiriază imobilele, care sunt apoi utilizate ca spații comerciale, fără a se respecta totuși niciuna dintre prevederile legale. 

“Există și altă problemă pe tema căreia nu ne-am înțeles sub nicio formă. Altă destinație în afară de cea de tabără pentru copii nu există. Ei închiriază și câștigă bani pe baza terenurilor din tabără, deși nu au așa ceva în obiectul de activitate. Pe SIND România ei nu funcționează ca și tabără, în schimb închiriază suprafețe de teren pentru zone de alimentație, unde nu poți să le dai sub nicio formă autorizație de funcționare pentru că terenul nu este al lor. Nici ei nu plătesc impozit pentru terenul respectiv. Sunt dezamăgit de relația cu ei. Până la urmă trebuie să plătească. Chiriașii desfășoară activitate economică. Nu le-am dat autorizații de funcționare. Sunt închiși. Au venit controale de la ANPC, de la mai multe instituții. Au închis, le-au dat amenzi, așa cum am făcut și noi. Au contestat sancțiunea pe care am impus-o noi. Am dat în judecată SIND România pentru că este ilegal să facă astfel de închirieri”, a declarat primarul din Năvodari, Florin Chelaru.

Video:

 


Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166