REPLICA ONLINE CONSTANTA

27° Constanța Dum., 28 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6804
27° Constanța Duminică, 28 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6804
 

Sindicaliștii din învățământ cer Guvernului să crească substanțial salariile

Sindicaliștii din învățământ cer Guvernului să crească substanțial salariile

Cristina BĂRBUCEANU 15 decembrie 2022 | 00:00 1349

Situația este foarte tensionată în învățământul preuniversitar de stat. Salariile prea mici, orele prea multe de muncă atât pentru personalul didactic, cât și pentru cel nedidactic, a făcut ca sindicaliștii din întreaga țară să se adune în fața Parlamentului pentru a protesta. Guvernul nu a rămas indiferent, dat fiind faptul că Executivul a luat la cunoștință toate datele problemei și au început negocierile în acest sens. Iosif Mitică, lider al Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar pe Constanța a oferit mai multe lămuriri despre ce s-a întâmplat mai exact la București, spunând că accentul s-a pus în special pe problemele personalului nedidactic din învățământul preuniversitar de stat; la protest au participat și zece membri de sindicat din Constanța. Rămâne să vedem cum se vor încheia negocierile și ce se va decide pentru cadrele didactice și nedidactice.

Sindicaliștii, scoși în stradă pentru prea multe nedreptăți

Personalul nedidactic din învățământul preuniversitar de stat e sătul de salariile prea mici și de prea multă muncă depusă. Astfel că, în cursul zilei de miercuri, 14 decembrie a.c., sindicaliștii au protestat în fața Parlamentului pentru a-și cere drepturile. Iosif Mitică, lider al Sindicatului Liber al Salariaților din Învățământul Preuniversitar pe Constanța a oferit mai multe detalii în acest sens: „Protestul din fața Palatului Parlamentului a fost organizat de Federația Sindicatelor Libere din Învățământ și Sindicatele județene afiliate. În principal, dorim să atragem atenția, și nu este prima dată, însă de data asta am încercat să o facem public, asupra situației dezastruoase în ceea ce privește salarizarea personalului didactic. Oamenii aceștia, în fiecare lună au un salariu net de 1600-1700 de lei. Poate sunt doi, soț și soție în această situație, poate au și un copil-doi în întreținere, ținând cont de faptul că au crescut atât de mult prețurile, că inflația este cea care este, practic oamenii aceștia nu sunt la limita subzistenței, ci sunt mult sub limita subzistenței. Am cerut pentru ei și aplicarea unui regulament de sporuri pentru că lucrează mult, lucrează în condiții grele, cu substanțe toxice, am cerut elaborarea unor noi normative de personal pentru acești oameni. Sigur că ne interesează foarte mult și situația personalului didactic dar și a personalului auxiliar.”.

Imagine de la protest

Din fericire, Guvernul nu a întors spatele acestei decizii, dat fiind faptul că „au existat niște întâlniri, pentru că în momentul în care noi am făcut public că vom face acest protest, ieri (n.r. marți, 13 decembrie), Guvernul a și dat un comunicat de presă. Reprezentanții Federației s-au întâlnit cu Primul Ministru, cu Ministrul Educației și au analizat situația tuturor acestor categorii de personal. Momentan sigur că nu era timp pentru a se lua o decizie, se analizează, colegii noștri de la Federație vor rămâne în contact cu factorul politic.”, după cum a adăugat Iosif Mitică.

Imagine de la protest

Politicienii nu au rămas impasibili în fața problemelor sesizate de către sindicaliști, Iosif Mitică afirmând: „Pe 14 decembrie, în timpul în care noi protestam, conducerea Federației noastre s-a întâlnit cu Marcel Ciolacu, cu Florin Cîțu și cu Marius Budăi pentru analiza acestei situații și sigur că se caută soluții. Noi nu vom renunța la aceste subiecte, vom sta pe lângă cei care au decizia, iar factorul politic și cu diplomație, și cu acțiuni sindicale de protest în așa fel încât să reușim să rezolvăm în cel mai scurt timp aceste probleme.” Însă, principala problemă rămâne „situația personalului nedidactic din învățământul preuniversitar de stat”, după cum liderul sindical din Constanța a susținut ferm. La protestul din Capitală au fost prezenți și zece membri de sindicat din Constanța.

Imagine de la protest

„O alocare de doar 2,1% din PIB”

Iosif Mitică a adăugat că o altă mare problemă este procentul alocat pentru învățământ de către Parlament, 2,1 % din PIB fiind o sumă mai mult decât insuficientă: „Sigur că am dorit să protestăm și pentru modul rușinos în care Parlamentul României și clasa politică au considerat să respecte copiii acestei țări, părinții acestor copii și pe noi, cei care lucrăm în sistemul de învățământ, hotărându-se să aloce din buget doar 2,1 % din produsul intern brut.

Imagine de la protest

Noi deocamdată așteptăm aceste runde de negocieri, să se întâlnească cu colegii noștri pentru a vedea cum elaborează aceste normative de personal pentru personalul didactic, să vedem cum reușim să obținem pentru ei aplicarea acestui regulament de sporuri pentru condiții de muncă, să vedem în ce măsură clasa politică este dispusă să mărească veniturile acestor categorii de personal. În discuțiile cu Primul Ministru au fost abordate și problemele directorilor pentru că și ei doresc salarii mai mari care să reprezinte importanța funcției, și pentru colegii noștri contabili și secretari care nu au mai avut o mărire salarială de 2-3 ani.”. Rămâne de văzut cum se vor termina negocierile și cât vor mai sta sindicaliștii în frig să își ceară drepturile.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Domnule Iosif, de ce nu luati atitudine impotriva acestor imposori?? Cum vin in inspectie in scoli, acesti impostori? Acesti spagari??? Nu au nicio jena! Se mai si afiseaza peste tot! Vai de invatamantul constantean! Acum au blocat accesul in inspectorat! Au pus cartele , sa nu fie deranjati! De ce nu ii gasim la birouri? Pentru ca alearga pe unde pot pentru….
2
0
Am fost colega cu fatalaul de la ISJ pe numele lui Mihai Sorin. A fost in hot din facultate cand mintea permanemt si merei incerca sa copieze al examene. Sluga de la partid sa ajunga sa stea in scaunul de sef la educatie, este odios! Acum am inteles de la colegi ca e despartit si are o relatie cu o educatoare isterica cu valente de videochat. Spagarul se lauda fostilor colegi ca a ajuns in trei ani milionar in euro si nu opreste aici. Fosta sotie care este acum cu unul din PNL a facut jocurile sa fie numit prostovanul sef, spun colegii si asa a scapat de slugoi. Bine ca nu am ales sa fiu profesoara, acum regretam cu asa sef la invatamant si asa sindicate teatrale. Invatamantul privat unde parintii sa plateasca minim 5000 de euro pe an, asa cum este in Europa este singura solutie, oameni buni!
4
1
da dar sa nu uitati ca tot un profesor il face pe unii copii destepti sa se creada p****i si multi elevi p****i emeriti tabularasa
1
0
Am plecat in west in 89 ,am muncit am pus bani de o parte ,nu am furat pe smecherii cum inca se practica in RO ,judecatori care vind roba pe cite un ciolanel extra la pachet ,politisti care vind anchete,primari care nu sunt satui de cit ciugulesc ,plus binenteles clanurile de mincatori de lebede ,carora statu roman ii este frica sa diluiasca cu ei.
4
1
Să nu uităm că tot un profesor sau educator va învățat să scrieții și să citiți..Dar de geaba că nu ați învățat nimica..Parlamentarii PWWULI
0
3
Sunt prea putini absolvenți "diplomati" pe bani, nu pe scoala, fapt pentru care le-au scăzut veniturile. Dar, pentru ca au dat diplome la toți prostii deveniți mari "prostfesori", vor ca toți "prostii" sa plateasca, nu numai ai lor!
4
2
Plecati daca nu va convine putorilor
2
4
Când a au făcut profesori nu știau ce salarii? Mergeți în șantier atunci!
2
4
Ba, dar nu va e rusine ? ? ? Aveti salarii de la 5.000 lei net in sus pe luna si vreti mariri !!!
5
4
MIHAI SORIN ESTE CEL MAI JOSNIC EXEMPLU DE IMPOSTURA. DEZASTRUL DIN JUDETUL CONSTANTA ESTE CAUZAT DE ACEST INCOMPETENT SPAGAR. DNA A DEMONSTRAT CUM LA ISJ SE COLECTAU SPAGILE DIN TRANSFERURI. SI AZI SE COLECTEAZA SPAGI FARA RUSINE DE CATRE LOREDANA SI ANEFI ICBAL. MIHAI SORIN NUMIT DE PNL SUSTINE ALT SPAGAR NOTORIU PE NUMITUL NICOARA VASILE. INSPECTORUL MIU SI NICOARA AU FOST IN TOPUL COLECTIONARILOR DE SPAGI IN EURO MAI BINE DE 10 ANI. DOAR SINDICATELE VOR SALVA INVATAMANTUL PREUNIVERSITAR. MIHAI SORIN i*******r DOVEDIT DE DNA !
10
0

REPLICA



LOTO

6/49
4219716334
5/49
91935222527
joker
51729436