REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.8° Constanța Dum., 4 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6811
21.8° Constanța Duminică, 4 August 2024 Anul XX Nr. 6811
 

Situație extrem de gravă în ceea ce privește producția de medicamente, în România

Situație extrem de gravă în ceea ce privește producția de medicamente, în România

A.F. 6 aprilie 2023 | 00:00 978

România se confruntă cu una dintre cele mai grave situaţii din Uniunea Europeană în ceea ce priveşte producţia locală de medicamente, după ce 15 situri de fabricaţie de substanţe active au fost închise "fără o analiză a efectelor", susţine Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) într-un comunicat remis, marţi, presei.

Situatie extrem de grava in ceea ce priveste productia de medicamente, in Romania

"Pentru a putea reintroduce producţia de substanţe active medicamentoase în ţară, Ministerul Sănătăţii ar trebui să ia legătura cu marii producători din India, ţara care furnizează 40% din necesarul mondial de substanţe chimice pentru industria farmaceutică", potrivit PRIMER.

În trecut, adaugă reprezentanţii patronatului, România a fost unul dintre cei mai mari producători de substanţe active din Europa, cu peste 15 situri de producţie, aflate în Bucureşti, Piteşti, Ploieşti, Râmnicu Vâlcea, Oneşti, Codlea, Târnăveni, Târgu Mureş, Cluj-Napoca, Baia Mare, Iaşi.

"Până în anul 1995, ţara noastră producea nu doar substanţe chimice, materii prime şi materiale pentru industria farmaceutică, ci şi ingredientele active necesare producerii medicamentelor. Acestea erau exportate în peste 50 de ţări, fapt ce contribuia, totodată, semnificativ la economia României. Aceste fabrici au fost închise total sau parţial sub pretextul condiţionărilor de mediu sau al standardelor de calitate, astfel încât, astăzi, într-o perioadă de criză a disponibilităţii medicamentelor, toate substanţele chimice utilizate în fabricile de medicamente din ţară trebuie importate, acest lucru contribuind la sincopele de aprovizionare cu medicamente pe care le reclamă pacienţii români", se arată în comunicat, scrie Agerpres.

PRIMER susţine că România nu mai produce "nici măcar" cutii, folie de aluminiu şi recipiente de sticlă sau plastic utilizate în producţia de medicamente. Iar pentru relansarea producţiei de materii prime din sectorul farmaceutic este necesar un schimb de experienţă cu marii producătorii de resort din India.

"Potrivit informaţiilor, India fabrica 40% din necesarul mondial de substanţe chimice utilizate în industria farmaceutică, estimând până în 2026 o cifra de afaceri de peste 15 miliarde de euro din producţia acestor substanţe chimice. Mai important, producătorii din India deţin knowhow în brevete, formule, reţete, standarde de fabricaţie şi de mediu a ingredientelor active medicinale, ceea ce este crucial, având în vedere reglementările extrem de stricte ale producţiei de medicamente", a declarat directorul executiv al PRIMER, Dragoş Damian, citat în comunicat, citează stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
L am impuscat pe Ceausescu pentru subminarea economiei nationale. Ce gluma de pro.sti suntem. Inclusiv eu. Ca m am bucurat atunci ca am scapat de dictatura. Si ca va curge lapte si miere. Si a curs totul spre prapastie. Daca pro.stul ala a subminat economia nationala in conditiile in care Romania producea si exporta in toata lumea de la ace brice si carice pana la diamante astia de dupa el nu au subminat economia nationala in conditiile in care nu mai producem aproape nimic si nu mai exportam decat materii prime din bogatiile naturale care se termina cu viteza sunetului? Astia nu merita impuscati. Astia merita torturati medieval impreuna cu toti membrii de familie, prieteni si amante. Statul reusea sa plateasca salarii pensii si datorii fara probleme. Si sa puna si deoparte. Si sa si investeasca in strainatate. Ce face acum statul? Se imprumuta prin PNRR in mod injositor. Pierde resurse naturale. Pierde teritoriu. Pierde muncitori. E pe pierdere. Asta nu e subminare?Asta nu e sabotaj?
5
0

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768