REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.9° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
20.9° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Slăbiciune și oboseală persistente? Este posibil să suferi de o boală a ficatului care poate avea complicații grave

Slăbiciune și oboseală persistente? Este posibil să suferi de o boală a ficatului care poate avea complicații grave

A.F. 1 august 2023 | 00:00 245

Durerile abdominale în partea dreaptă a abdomenului superior, îngălbenirea pielii și a ochilor, pierderea în greutate, lipsa apetitului și senzația de extenuare și slăbiciune pot indica o boală a ficatului tot mai frecventă: steatoza hepatică. Cunoscută popular și ca „ficat gras”, steatoza hepatică se manifestă prin acumularea unei cantități mari de grăsime în țesuturile hepatice.

Slabiciune si oboseala persistente? Este posibil sa suferi de o boala a ficatului care poate avea complicatii grave

Steatoza hepatică apare deseori la persoane care consumă alcool în exces. Când ficatul procesează alcoolul, apar substanțe care afectează celulele acestuia. Totuși, unele persoane au ficat gras chiar dacă nu consumă alcool. Obezitatea, diabetul zaharat de tip 2, unele medicamente, anumite boli metabolice sau de alt tip pot provoca acumularea anormală de grăsimi în ficat.

Atunci când se produce, pe lângă acumularea de grăsimi în ficat, și o distrugere celulară poate apărea steatohepatita, care se manifestă prin inflamația țesuturilor hepatice. Chiar dacă ficatul funcționează în continuare, inflamația produce cicatrici în țesuturi și în vasele de sânge locale, ceea ce duce la fibroză. În lipsa diagnosticului și tratamentului, ficatul gras se poate complica ajungându-se la ciroză și chiar la cancer hepatic.

Diagnosticarea ficatului gras se stabilește în urma unui consult amănunțit la medicul specialist gastroenterolog sau hepatolog. Pe lângă examenul fizic, se va recomanda un set de analize de sânge specifice, precum și investigații imagistice – RMN, CT și ecografie abdominală. În plus, în funcție de caz, se poate indica și efectuarea unor teste speciale, cum ar fi, de exemplu, elastografia hepatică, o investigație care măsoară elasticitatea țesuturilor ficatului, pentru a descoperi gradul de afectare a acestora. Dacă medicul consideră că este necesar, solicită și o biopsie hepatică.

Schimbarea stilului de viață are un rol important în prevenirea, dar și în reducerea riscului de apariție a complicațiilor. De aceea, specialiștii recomandă adoptarea unei diete bogate în legume, fructe, grăsimi sănătoase și cereale integrale și să se evite consumul în exces de alcool, sare, grăsimi și zahăr. Activitatea fizică, efectuată zilnic, este de asemenea importantă, iar somnul suficient și de calitate nu trebuie neglijat, scrie stiripesurse.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768