REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Slovacia alege la scrutinul prezidenţial între două viziuni opuse asupra relaţiei cu Ucraina

Slovacia alege la scrutinul prezidenţial între două viziuni opuse asupra relaţiei cu Ucraina

A.F. 22 martie 2024 | 00:00 131

Un număr de 4,3 milioane de slovaci sunt chemaţi sâmbătă la urne pentru a alege un nou preşedinte, cu doi candidaţi favoriţi care au poziţii diametral opuse asupra relaţiilor cu Ucraina şi asupra susţinerii acesteia în războiul cu Rusia, notează joi agenţiile AFP şi EFE.

Slovacia alege la scrutinul prezidential intre doua viziuni opuse asupra relatiei cu Ucraina

Aproximativ zece candidaţi s-au înscris în cursa pentru a-i succeda actualei preşedinte Zuzana Caputova, o avocată liberală şi proeuropeană, dar care a ales să nu candideze pentru al doilea mandat.

Însă potrivit sondajelor numai doi dintre ei au şanse. Primul este Peter Pellegrini, preşedintele Parlamentului şi lider al partidului social-democrat Vocea (Hlas), membru în coaliţia de guvernare cu partidul Direcţia Social-Democraţia (Smer-SSD), formaţiunea premierului Robert Fico şi din care partidul Hlas s-a scindat. Al doilea este fostul ministru de externe Ivan Korcok, apropiat de opoziţia liberală şi progresistă a preşedintei în exerciţiu.

Sondajele arată că Pellegrini şi Korcok ar urma să obţină fiecare în primul tur aproape 40% din voturi, cu un uşor avans al lui Pellegrini, astfel că cel mai probabil ei se vor confrunta pe 6 aprilie în turul doi.

Dacă câştigă, Pellegrini, în vârstă de 48 de ani, va fi un aliat al guvernului condus de Robert Fico, un politician apropiat ideologic de premierul ungar Viktor Orban. La fel ca în cazul lui Orban, Fico are relaţii tensionate cu Bruxellesul din cauza orientării conservatoare a guvernului său, din care, pe lângă cele două formaţiuni social-democrate, mai face parte şi formaţiunea naţionalistă Partidul Naţional Slovac (SNS). În plus, Fico se opune furnizării de ajutor militar Ucrainei şi pledează pentru negocieri între aceasta şi Rusia pentru încetarea războiului, poziţie care de asemenea îl disociază de politicienii europeni.

Atât Smer-SSD cât şi Hlas au fost excluse din Partidul Socialiştilor Europeni după ce s-au aliat la guvernare cu partidul SNS.

De îndată ce a preluat puterea în octombrie 2023, Robert Fico a sistat tot ajutorul militar slovac pentru Ucraina, care în guvernările anterioare apropiate preşedintei Caputova a fost consistent, Slovacia oferind Ucrainei mari cantităţi de arme şi muniţii, inclusiv toată flota sa de avioane de vânătoare MiG-29 şi singurul sistem antiaerian S-300 pare care-l avea.

Pellegrini a promis că, dacă devine preşedinte, în politica externă va menţine abordarea guvernului condus de Fico. "Scena politică slovacă este divizată între cei favorabili continuării războiului cu orice preţ şi cei care cer deschiderea negocierilor de pace", a declarat candidatul social-democrat pentru AFP. "Eu fac parte din a doua categorie", a recunoscut el.

În schimb, Ivan Korcok, în vârstă de 59 de ani, manifestă poziţii deschis pro-ucrainene, similare celei susţinute de preşedinta în exerciţiu Zuzana Caputova, o adversară a lui Fico. "Rusia a călcat în picioare dreptul internaţional (...) Nu cred că Ucraina ar trebui să renunţe la o parte din teritoriu său pentru a obţine pacea", a declarat candidatul liberal, tot pentru AFP.

Prerogativele preşedintelui slovac sunt limitate, fără atribuţii executive. Acesta ratifică tratatele internaţionale, numeşte principalii judecători, inclusiv preşedintele Curţii Supreme, şi se poate opune prin veto legilor adoptate de parlament.

Pe lângă războiul din Ucraina, care a fost o temă intens dezbătută în campania electorală, alegătorii slovaci mai sunt preocupaţi de situaţia economică a ţării, marcată de inflaţie şi de emigrarea forţei de muncă.

Secţiile de votare se vor închide sâmbătă la ora locală 22:00 (21:00) GMT şi nu vor fi efectuate sondaje la ieşirea de la urne, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166