REPLICA ONLINE CONSTANTA

22.2° Constanța Mar., 17 Sept. 2024
Anul XX Nr. 6855
22.2° Constanța Marți, 17 Septembrie 2024 Anul XX Nr. 6855
 

Slovacia: Organizaţia ''Reporteri Fără Frontiere'', îngrijorată de ameninţările la adresa libertăţii presei

Slovacia: Organizaţia ''Reporteri Fără Frontiere'', îngrijorată de ameninţările la adresa libertăţii presei

A.F. 23 februarie 2024 | 00:00 148

Organizaţia nonguvernamentală ''Reporteri Fără Frontiere'' (RSF) a atenţionat împotriva ameninţărilor la adresa libertăţii presei în Slovacia şi a cerut guvernului populist să protejeze jurnaliştii, la şase ani după asasinarea jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, informează AFP.

Slovacia: Organizatia ''Reporteri Fara Frontiere'', ingrijorata de amenintarile la adresa libertatii presei

Jurnalistul şi logodnica lui, Martina Kusnirova, au fost găsiţi asasinaţi pe 21 februarie 2018.

În ultimul său articol publicat postum, Kuciak a dezvăluit legăturile dintre mafia italiană şi guvernul de la acea vreme, condus de Robert Fico.

Asasinarea jurnalistului a provocat manifestaţii la nivel naţional care au pus atunci capăt mandatului lui Fico, însă liderul partidului populist Smer-SD a redevenit prim-ministru în urma alegerilor legislative din 2023.

De atunci, Robert Fico şi-a atras critici pentru că a impus o reformă foarte contestată a codului penal, care relaxează pedepsele pentru corupţie, şi că atacă media care critică guvernul său.

"Independenţa mass-media slovace este ameninţată de puternice presiuni politice", a declarat Pavol Szalai, responsabil al biroului UE-Balcani al RSF, organizaţie de apărare a libertăţii presei.

"Cerem guvernului lui Robert Fico să înceteze să atace verbal media, să le interzică accesul la informaţie şi să încerce să preia controlul asupra RTVS", societatea publică de televiziune şi radio, a adăugat el.

Potrivit lui Pavol Szalai, autorităţile slovace trebuie să ia măsuri pentru a spori securitatea reporterilor, a întări independenţa RTVS şi a-i proteja pe jurnalişti împotriva urmăririlor penale de intimidare.

Responsabilul RFS a estimat de asemenea că procedura judiciară asupra asasinării lui Jan Kuciak şi a logodnicei sale riscă "să fie sabotată" de noul cod penal, adoptat la începutul lui februarie de Parlamentul slovac şi considerat de Bruxelles o ameninţare pentru statul de drept.

Legea prevede inclusiv relaxarea pedepselor pentru corupţie şi delicte economice, în această ţară cu 5,4 milioane de locuitori, membră a Uniunii Europene şi a NATO. Manifestaţii la care au participat mii de persoane au fost organizate în mai multe oraşe slovace împotriva adoptării noului cod penal.

În ianuarie, UE a declarat că ia în calcul sancţiuni financiare împotriva Slovaciei dacă acest cod penal va fi adoptat, citează Agerpres

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA


LOTO

6/49
3861614329
5/49
2842529181
joker
17411423166