REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Slovenul Tadej Pogacar, noul 'Baby Cannibal' al ciclismului mondial

Slovenul Tadej Pogacar, noul 'Baby Cannibal' al ciclismului mondial

Replica API 28 decembrie 2021 | 00:00 715

Sezonul 2021 de ciclism a fost dominat de performanţa slovenului Tadej Pogacar, care a câştigat pentru al doilea an consecutiv Turul Franţei în stil de mare campion şi a cărui foame de victorii i-a adus porecla de ''Baby Cannibal'', purtată de legendarul Eddy Merckx, de cinci ori învingător în Marea Buclă, transmite Reuters, citată de Agerpres.

Tadej Pogacar

Pogacar, pe lângă Turul Franţei, s-a mai impus în cursele pe etape Tirreno-Adriatico, Turul Emiratelor Arabe Unite, Turul Sloveniei, dar şi în clasicele Liege-Bastogne-Liege şi Turul Lombardiei. La acestea se adaugă şi medalia de bronz în cursa de fond a Jocurilor Olimpice de la Tokyo.

''Îl văd pe el ca noul Cannibal'', a declarat Merckx, care a primit această poreclă pentru apetitul său insaţiabil pentru victorie şi care şi-a trecut în cont primul succes din Turul Franţei în 1969 la 24 de ani.

La fel Merckx, Pogacar s-a dovedit un competitor formidabil în cursele de o zi, câştigând două din cele cinci Monumente ale sezonului, Liege-Bastogne-Liege şi Turul Lombardiei, care i-au adus Velo d'Or, cel mai prestigios premiu individual din ciclism.

Ediţia din acest an a Turului Franţei a fost marcată încă din prima etapă de o căzătură colectivă spectaculoasă, declanşată de o spectatoare inconştientă care a pătruns pe şosea ţinând un banner în mâini. Ea a fost apoi amendată cu 1.200 de euro de către un tribunal francez.

Primoz Roglic

Slovenul Primoz Roglic, un alt mare favorit la victoria finală din Marea Buclă, a fost unul dintre rutierii prinşi în câteva căzături separate şi a fost nevoit să abandoneze. Pilula amară a fost însă îndulcită de victoria sa din Turul Spaniei, pentru al treilea an consecutiv, în timp ce columbianul Egan Bernal s-a impus în Turul Italiei.

Sezonul de şosea a oferit câteva momente epice din rivalitatea şi duelurile purtate între olandezul Mathieu van der Poel, belgianul Wout van Aert şi francezul Julian Alaphilippe.

Van der Poel a purtat tricoul galben după etapa a doua a Turului Franţei, cursă pe care bunicul său Raymond Poulidor (Franţa) nu a câştigat-o niciodată, deşi s-a clasat de opt ori pe podium în perioada 1962-1976. Olandezul era considerat mare favorit la Tokyo, la mountain bike, dar visul medaliei olimpice s-a năruit după o căzătură.

Alaphilippe a devenit primul francez care şi-a apărat titlul mondial pe şosea, într-o cursă în care şi-a năucit adversarii cu atacurile sale din final.

Julian Alaphilippe

La Jocurile de la Tokyo, Marea Britanie a cucerit cele mai multe medalii în cursele pe velodrom, la câteva luni după ce fostul medic al Team Sky şi al Federaţiei britanice de ciclism, Richard Freeman, a fost găsit vinovat că a comandat testosteron în 2011.

Cursa olimpică feminină de fond a furnizat una dintre cele mai mari surprize, după ce austriaca Anna Kiesenhofer a trecut prima linia de sosire, deşi a luptat cu patru olandeze în frunte cu Annemiek van Vleuten, campioana olimpică de la contratimp.

Traseul Turului Franţei la feminin, care revine în actualitate pentru prima prima oară din 1989, a fost dezvăluit în octombrie, cu startul la Paris şi sosirea după opt etape la Super Planches des Belles Filles.

Cu câteva săptămâni înainte a avut loc prima clasică feminină Paris-Roubaix, câştigată de britanica Lizzie Deignan.

Uniunea ciclistă internaţională a anunţat în decembrie că la Mondialele de şosea din 2022, care vor avea loc în Australia, pentru prima oară în istorie cursa de contratimp va fi deschisă atât seniorilor, cât şi senioarelor şi se va disputa pe aceeaşi distanţă, în acelaşi timp. O măsură luată de UCI pentru a promova egalitatea de gen.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510