REPLICA ONLINE CONSTANTA

27.1° Constanța Mar., 23 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6799
27.1° Constanța Marți, 23 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6799
 

Sonda rusească Luna-25 s-a prăbuşit pe Lună

Sonda rusească Luna-25 s-a prăbuşit pe Lună

Victor ROTARU 21 august 2023 | 00:00 1134

Luna-25, prima sondă lansată de Rusia spre Lună după 1976, s-a prăbuşit pe Lună în urma unui incident produs sâmbătă în timpul unei manevre prealabile aselenizării planificate pentru luni, a anunţat duminică agenţia spaţială Roscosmos, citată de France Presse.

Sonda ruseasca Luna-25 s-a prabusit pe Luna

Sâmbătă, "în jurul orei 14.57 (11.57 GMT), comunicarea cu Luna-25 a fost întreruptă", a anunţat agenţia spaţială rusă într-un comunicat duminică. "Conform rezultatelor preliminare" ale anchetei, dispozitivul "a încetat să mai existe în urma unei coliziuni cu suprafaţa lunară", a adăugat Roscosmos.

Luna-25 a fost prima misiune selenară a Rusiei după ce misiunea Luna-24 a Uniunii Sovietice a adus pe Pământ mostre de pe Lună, în 1976.

O rachetă Soiuz 2.1 care transporta sonda Luna-25 a fost lansată de pe cosmodromul Vostochni, la 5.550 km est de Moscova, pe 11 august, la 02:11, ora Moscovei. Sonda a fost propulsată de pe orbita Pământului către Lună puţin peste o oră mai târziu, relatează Reuters.

Sonda selenară a intrat pe orbita Lunii pe 16 august şi urma să aselenizeze în mod controlat luni.

Sâmbătă, "aparatul s-a mutat pe o orbită imprevizibilă" şi s-a prăbuşit pe Lună, după cum a explicat Roscosmos.

Agenţia a precizat că o comisie specială cercetează circumstanţele eşecului misiunii sondei selenare. "O comisie interministerială" va fi responsabilă de elucidarea "motivelor" incidentului care a provocat "pierderea" Luna-25, a mai anunţat Roscosmos, care nu a oferit informaţii privind posibilele cauze aflate la originea problemei tehnice.

Anterior, Roscosmos a anunţat că o "situaţie anormală" a survenit în timp ce centrul de control al misiunii încerca să poziţioneze sonda pe orbita de pre-aselenizare sâmbătă la ora 11.10 GMT, înaintea aselenizării programate luni.

Eşecul misiunii ar evidenţia declinul puterii spaţiale a Rusiei comparativ cu perioada de glorie din timpul Războiului Rece, când Moscova a fost prima care a lansat un satelit pe orbita Pământului - Sputnik 1, în 1957 -, iar cosmonautul sovietic Iuri Gagarin a devenit primul om care a călătorit în spaţiu, în 1961, notează Reuters.

Rusia nu a mai încercat să efectueze o misiune selenară de la Luna-24 în 1976, când Leonid Brejnev era la conducerea fostei URSS.

Potrivit programului misiunii Luna-25, sonda ar fi trebuit să execute o aterizare controlată la Polul Sud al Lunii la data de 21 august, conform oficialilor ruşi din domeniul spaţial.

Rusia concurează cu India, a cărei sondă Chandrayaan-3 este de asemenea programată să aselenizeze la polul sudic al Lunii săptămâna viitoare la 23 august, şi, pe scară mai largă, cu SUA şi China, ambele având ambiţii selenare avansate.

În ultimele trei decenii, Rusia a luat în considerare diverse misiuni selenare, care au fost amânate sau abandonate în contextul haosului produs de căderea în 1991 a Uniunii Sovietice şi de tulburările economice şi politice care au urmat.

Eşecul din 2011 al misiunii Fobos-Grunt, având ca destinaţie una dintre lunile lui Marte, a subliniat provocările cu care se confruntă programul spaţial al Rusiei: sonda nu a putut părăsi orbita Pământului şi a căzut înapoi pe planeta noastră, prăbuşindu-se în Oceanul Pacific, în 2012, potrivit agerpres.ro.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
S-ar parea ca echipa care se ocupa de programul spatial rusesc e aceeasi cu cea care construieste si dronele kamikaze, sonda lor spatiala a ajuns cu precizie unde trebuia, doar ca a incercat sa darame luna, ha, ha, ha...
2
0
tare idiot si cretin trebuie sa fi sa sustii animale bolsevice care in 2023 treg cu rachete in civili.Retardati fara nici o scapare....
2
1
dar vreau sa fwt in gat trolii sovietici si sa le dau mwie cu mult kkt !!!
5
3
Deci hai sa-ti mai repet odata ca poate procesezi informatia de data asta. Rusia niciodata in istoria ei nu s-a batut cu 950 milioane de oameni de-odata. Cu un bloc militar de calibru NATO. Chiar si cu mentalitatea ce-o invoci, vor ramane fara oameni. Est logica pura. Vor muri pe capete pana la ultimul rusnac, Sunt 140 milioane vs 950 milioane. Razboaiele din trecut ale Rusiei au fost de calibru mic adica Rusia s-a batut in acelasi timp doar cu cateva tari de-odata, mici, nu cu cele mai puternice puteri nucleare, militare si economice. Asa ca lasa propaganda aia ieftina ca nu tine. Mai ales ca Rusia de azi nu mai este nici macar 20 % din ce a fost URSS-ul. Cu ce-o sa trimita 140 milioane la lupta contra celorlalti 950 milioane. Cu prastii si betze ? De unde atatia bani sa inarmeze pe toti. Sa le asigure hrana, transport, etc. Este efectiv logica pura. Nu mai invoca evenimente din trecut. Niciodata de-a lungul istoriei nu a existat o alianta militara de rangul NATO. Intelege asta.
6
2
Ai uitat sau probabil nu cunosti mentalitatea ruseasca. Piriot ribeata iti zice ceva ? Rusul la razboi nu stie decat INAINTE !!! In cursul istoriei rusia nu a pierdut nici-un razboi decat o singura batalie in 1905 pentru insila Sahalin cu Japonia dupa care au recucerit-o. Asa ca, nu conteaza multimea ci mentalitatea ! La fel s-a intamplat si in 45 cu japonezii care tocau la americani. Mentalitatea japoneza versus americani care au dat de frica sa nu-i casapeasca de tot cu bomba atomica. Sa ne fereasca dumnezeu sa pornesca un razboi ca rusii nu se vor opri decat la Lisabona !
2
7
Rusia nu a reusit sa cucereasca si sa invinga Ucraina, tara cu 43 milioane de locuitori. Rusia are 140 milioane. Nato are o populatie de 960 milioane de oameni. Adica de 7 ori mai multi decat Rusia. Pe langa asta sa aducem in discutie si bugetul dedicat armatelor care este de sute de ori mai mare comparativ cu rusia. Pe langa asta Statele nato au deja rachete, avioane, drone din cu totul alta liga, pe care nu le vor avea rusii nici in 100 de ani, pentru ca nu isi permit dezvoltarea cu PIB-ul lor mai mic decat al Italiei. Ideea per total este ca rusii indiferent cat se dau peste cap, daca intra in razboi cu Nato , inseamna sfarsitul ei. Iara daca vor folosii arme nucleare, vor venii din toate directiile catre ei inca pe atat, in secunda doi. Rusia e depasita. Incomparabila puterii NATO. Oricat sunteti fan Rusia. E vorba de logica, si realitate, nu propaganda si minciuna.
4
3
Inceteaza coaiee sa-ti mai dai like-uri singur. Tu realizez cat de p*****l e ? :)))
1
3
Nu intervine fiindca Ucraina nu face parte din Nato geniule. Articolu 5 se aplica strict tarilor membre. Cand o sa faca rusia prostia sa agreseze un stat Nato, vorbim atunci. Pentru ce sa intervina acum ? Esta menintat teritoriul nato ? Nu.
3
3
@Dan "Daca intra NATO in ei nici rahat de analize nu mai ramane din ei" Si atunci de ce nu intervine NATO? Ce ii impiedica? @"PT CATALIN" Du-te baiatule la psihiatrie
15
3
Cataline, cand zici mai multe persoane, te referi la un singur debil, adica tu, care da mai multe mesaje si da singur like la toate nu ? Mortii tai de terminat fara viata :))
4
15
Ce sa te astepti de la o tara de analfabeti si betivi. Vechea URSS nu are absolut nici o treba cu actuala Rusie. Aia era cu adevarat o putere. Italia, Germania, Spania, Franta, UK, etc fiecare din tarile astea au PIB-ul mai mare decat al Rusiei. Daca intra NATO in ei nici rahat de analize nu mai ramane din ei. O stie si Putin, o stie fiecare sustinator al clovnului asta.
8
12
Pentru asta de sub mine. Amice, cand mai multe persoane iti spun ca esti beat inseamna ca esti beat, nu mai abera tu trolaci rusi, oricat te enervezi diversitatea de opinie exista asa ca stai jos si calmeaza-te.
18
4
Papagalii astia platiti in ruble care va raspundeti singuri la comentarii si va dati 50 de like-uri tot singuri, indiferent cat va aplaudati singuri in oglinda si latrati ca rusia nu e afectata, o stiti si voi ca realitatea e alta. PAPAGALILOR ! Va uraste si va ia la pwula 95 la suta din planeta asta. Doar nord koreeni, iran si belarus va mai iau in seama. Armata de doi bani, v-ati facut de kkt pentru 2 generatii de acu in colo. LAAA KAKATTTT CU VOIII HA HA HA
7
16
S-au activat trolacii rusi. Sa va luam Rusia-n pl. SI familiile voastre cu copii, parinti, tot ADN-ul vostru de salbatici slavi. Sa va umilim pe fiecare.
8
18
Nenea laika, citeste bre New York Times, America Today, CNN, Financial Report, etc sa vezi ca sanctiunile rusilor au avut ZERO efect pentru economia lor. Cauta si tu in wikipedia sau google sa vezi cum economia astora de "mor de foame" a crescut in ultimii doi ani. P.S. Firmele americane inca fac afaceri in Rusia asa ca mai usor cu manipularea pe scari
14
5
@laika Te invit in State sa vezi ce foame este si aici, nu mai pune botul la propaganda, este saracie in ambele tari, singura diferenta este ca una dintre ele se pricepe foarte bine la propaganda media.
15
3
Nu e destul ca e esti p rost, trebuie sa mai si semnalizezi...
16
4
Cu ma-ta au lansat-o, era cea mai prastie pe care au gasit-o, fmm de sclav infect.
23
4
Rusii nu se pot kka de foame, dar trimit sonde pe UR ANUS . Cu prastia , cu ce-au lansat-o ? Rusii si tehnologia, baba si mitraliera..
9
23

REPLICA

LOTO

6/49
26274422417
5/49
28142710620
joker
1241143699