REPLICA ONLINE CONSTANTA

32.7° Constanța Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
32.7° Constanța Marți, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Sondaj INSCOP - AUR aproape a egalat PNL, partidul lui Șoșoacă se apropie de vârf

Sondaj INSCOP - AUR aproape a egalat PNL, partidul lui Șoșoacă se apropie de vârf

Mirela PASCAL 28 septembrie 2023 | 08:50 895

Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul unui Sondaj de opinie naţional realizat de INSCOP la comanda News.ro.declară că în mod sigur ar merge la vot la alegerile parlamentare, PSD fiind pe primul loc în intenţiile de vot, cu 31%, urmat în ordine de PNL şi AUR. SOS, partidul lui Șoșoeacă, este pe locul 6, asta înseamnă că se apropie de podium. Diferenţa PNL-AUR este sub 1 procent.

Sondaj INSCOP - AUR aproape a egalat PNL, partidul lui sosoaca se apropie de varf

În cazul întregului eşantion, care include toţi votanţii, indiferent dacă merg sau nu să-şi exercite dreptul de vot, dar care şi-au declarat opţiunea pentru unul dintre partidele incluse în întrebarea privind scrutinul parlamentar, PSD se menţine pe primul loc, cu 29,1 % din opţiuni, însă poziţia a doua revine AUR, urmat la diferenţă de peste 2 procente de PNL. USR ar avea în prima variantă 12%. iar în cea de a doua 11,6%. ”PSD şi PNL obţin scoruri uşor mai bune pe votanţii foarte mobilizaţi, în timp ce AUR obţine scoruri mai bune pe votanţii care au o opţiune politică, indiferent de cât de mobilizaţi sunt”, remarcă directorul general al INSCOP Research, Remus Ştefureac.

Jumătate dintre cei chestionaţi în cadrul sondajului afirmă că în mod sigur ar merge la vot dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, însă aproape un sfert dintre ei declară că în mod sigur nu ar merge să-şi exercite dreptul de vot.

Intenţia de a merge la vot a fost evaluată pe o scală de la 1 - sigur NU la 10 - sigur DA, întrebarea fiind: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, cât de sigur sunteţi că aţi merge să votaţi?Pe scala de la 1 la 10, în care 1 înseamnă că ”sigur nu” voi merge la vot şi 10 ”sigur da” voi merge la vot, 23.7% dintre români au ales 1, 1.8% dintre români au ales 2, 1.7% au ales 3, 1.8% au ales 4, 6.8% au ales 5, 1.8% au ales 6, 2.7% au ales 7. 5.3% indică 8, 2.5% 9 şi 50.1% indică 10.

Sondaj INSCOP - AUR aproape a egalat PNL, partidul lui sosoaca se apropie de varf

Ponderea celor care aleg nota 10 - sigur DA este foarte mare în comparaţie cu prezenţa efectivă întregistrată la scrutinele anterioare.

În ceea ce priveşte intenţiile de vot, întrebarea a vizat o listă fixă de partide, fiind: ”Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare şi ar participa urmatoarele partide/ alianţe politice, dvs. cu candidaţii cărui partid/ alianţe aţi vota?”.

PSD conduce, iar AUR vine aproape de PNL

În cazul respondenţilor care şi-au exprimat preferinţa pentru un partid din listă şi au declarat că merg sigur la vot (37.8% din eşantion), 31% ar vota cu PSD, 20,4% ar opta pentru PNL, 19,7% ar vota cu AUR, iar 12% cu USR. Ar urma, în ordine, ca intenţii de vot, UDMR - 4,6%, SOS - 3,1%, Partidul Verde 2,7%, PMP - 1,7%, Pro România 1,5%, Forţa Dreptei 1%, REPER - 0.7%, Alt partid - 1,6%. Respondenţii care doar au optat pentru un partid din listă, indiferent dacă merg sau nu vot, fiind exclluşi nehotărâţii, au exprimat următoarele opţiuni: PSD - 29,1%, AUR - 22,4%, PNL - 20,4%, USR - 11%, celelalte formaţiuni situându-se sub pragul electoral de 5% necesar intrării în Parlament. ”INSCOP Research a decis să publice în mod transparent intenţia de vot raportată la două categorii distincte de respondenţi: aşa numiţii votanţi cei mai mobilizaţi, adică respondenţii care aleg un partid din listă, şi declară că ar merge în mod sigur la vot, fără a include nehotărâţii şi non-răspunsurile (37,8% din totalul eşantionului),  respectiv respondenţii care aleg un partid din listă, indiferent dacă declară că vin sau nu vin în mod sigur la vot, fără a include nehotărâţii şi non-răspunsurile (63,8% din totalul eşantionului). Ce constatăm din date este că PSD şi PNL obţin scoruri uşor mai bune pe votanţii foarte mobilizaţi, în timp ce AUR obţine scoruri mai bune pe votanţii care au o opţiune politică, indiferent de cât de mobilizaţi sunt. În acest moment nu putem vorbi despre tendinţe foarte clare de evoluţie/involuţie a intenţiei de vot. În următoarele luni,  conturarea acestor tendinţe va depinde în mare măsură de modul în care va evalua populaţia mersul economiei, al preţurilor, precum şi de politicile publice cu impact major precum cele legate de taxe, salarii sau pensii. De asemenea, un rol important asupra evoluţiei intenţiei de vot îl vor avea şi subiecte din afara spectrului politicilor guvernamentale precum cazuri de corupţie sau situaţii de criză neprevăzute”, explică directorul general al INSCOP Research Remus Ştefureac.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Anulam tot! Oricum sunt niste ilegitimi cu arme prin care se impun nu?Cand o sa citeasca ce scrie pe buletinele de vot ,dispare si SPP ul de langa ei.
0
0
Pentru astia 3 de sub mine care este aceeasi persoana. Daca iti anulezi votul avantajezi PSDul, ma gandesc ca ori esti cu PSD si intentionat vrei sa pacalesti lumea ori esti id.iot si nu intelegi cum functioneaza votarea.
1
1
Eu merg sa scriu pe buletinele de vot in dreptul fiecarui candidat despre viata personala a persoanelor iubite,copii,amante,neveste,secretare,cate un amanunt specific.O sa fie un mesaj puternic daca imi conving si 100 de prieteni si ei la randul lor macar unul.Sa le spunem in fata ca stim pe unde se plimba,mananca,calatoresc,totul pe buleteinele de vot anulate,nu ne ajung paginile dar pe cat se poate.
1
1
Mergem in masa la vot si anulam! Sa nu indeplineasca pragul electoral.Anulare e singura scapare!
0
1
Se fura la vot ,s-a intamplat in USA se intampla peste tot ca doar nu sunteti "mai LIBERI"...Sa fim seriosi,e un jaf,o rusine,niste derbedei care numara,fura,baga mana in sac,fac buletine de vot in China(fara Watermark,idiotii au crezut ca nu se afla) hacking pe masinile Dominion si cam pe toate de la Smartmatics,voi folositi alte companii? haha,nu exista! In concluzie,o bataie de joc pusa la cale de tradatorii care lucrau pentru noi si acum se vad stapanii tarii.Nu mai pune nimeni botu' la vot! E un fel de "Raceala WuHan" si asta cu votul! Lasti-ne cu sondaje ca va votati intre voi,noi o sa mergem la vot sa va anulam si mesaje cu pixul scrise pe fiecare buletin,o sa va luam mortii si copiii in toate stilurile verbale
0
1
cum “se apropie de podium sos” cand mai are nevoie de aproape 2% desteptilor ceea ce e foarte mult ? sondajele din ultima vreme cred ca sunt totusi corecte in mare posibil ca aur sa aiba cateva procente peste pnl dar nu foarte multe cum sustin toti aurolacii
0
1
Votam aur daca nu luati gunoaie traseiste de la partidul unic psdnl
3
2
Vrajeala, AUR a depasit PSD, de unde si paranoia cu care au inceput televiziunile in ultimele 4 saptamani sa arunce cu sondaje false. Nu conteaza dezinformarea, oricum o sa votam mai toti AUR, voi politicienii cu lipsa de bun simt ne fortati sa favem asta.
4
2
nu mai votam pnl si psd, vom vota aur sa va scoata de pe scaunele alea de acolo ca pe soareci
3
4
Mwe cu kkt pnlpsd, nu sunt simpatizant aur dar cu ei voi vota
4
4
nu da Dumnezeu si ajunge Sosoaca si partidul ei la conducere?
7
3
Sondaj mincinos , pnl nu are mai mult de 10%, iar aur are cat psd.Va tremura gaoaza faceti sondaje saptamanal.
7
3

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510