REPLICA ONLINE CONSTANTA

33.4° ConstanÈ›a Mar., 16 Iul. 2024
Anul XX Nr. 6792
33.4° ConstanÈ›a MarÈ›i, 16 Iulie 2024 Anul XX Nr. 6792
 

Sony ar putea cumpăra catalogul muzical al trupei Queen cu suma de 1 miliard de dolari

Sony ar putea cumpăra catalogul muzical al trupei Queen cu suma de 1 miliard de dolari

A.F. 3 iunie 2024 | 00:00 61

Sony Music ar purta în această perioadă o serie de negocieri pentru a cumpăra catalogul muzical al trupei rock Queen, care include o serie de piese celebre precum "Bohemian Rhapsody", "Radio Ga Ga" ÅŸi "Another One Bites The Dust", informează BBC.

Sony ar putea cumpara catalogul muzical al trupei Queen cu suma de 1 miliard de dolari

Potrivit Bloomberg, Sony colaborează cu un alt investitor pentru a finaliza această tranzacţie, ce "ar putea ajunge la suma totală de 1 miliard de dolari".

JurnaliÅŸtii de la BBC afirmă că negocierile sunt în curs de desfăşurare, dar este posibil ca ele să nu se finalizeze printr-o vânzare.

Dacă discuÅ£iile vor avea succes, tranzacÅ£ia va viza cântecele trupei Queen ÅŸi toate drepturile de proprietate intelectuală asociate - inclusiv drepturile asupra logourilor, videoclipurilor muzicale, articolelor de merchandising, drepturile de publishing ÅŸi alte oportunităţi de afaceri.

DiscuÅ£iile referitoare la această tranzacÅ£ie se desfăşoară începând de anul trecut.

De asemenea, se spune că Universal Music ar fi implicată în negocieri datorită relaÅ£iei sale de lungă durată cu trupa Queen, care a semnat cu casa de discuri britanică EMI în 1972 ÅŸi a rămas alături de acea companie după ce a fost cumpărată de grupul Universal în 2011.

Dacă grupul american va atinge preÅ£ul de 1 miliard de dolari, va fi vorba despre cea mai mare tranzacÅ£ie de acest gen, depăşind suma de 500 de milioane de dolari pe care Sony a plătit-o pentru a achiziÅ£iona catalogul lui Bruce Springsteen la sfârÅŸitul anului 2021.

În prima parte a acestui an, Sony a cumpărat 50% din catalogul muzical al lui Michael Jackson de la fondul care administrează averea megastarului american, cu un preÅ£ de cel puÅ£in 600 de milioane de dolari.

Trupa Queen este mai populară decât fiecare dintre cei doi artiÅŸti menÅ£ionaÅ£i, înregistrând 52 de milioane de ascultători în fiecare lună pe platforma de streaming Spotify - comparativ cu 41 de milioane de ascultători pentru Michael Jackson ÅŸi 20 de milioane de ascultători pentru Bruce Springsteen.

Acest lucru se datorează parÅ£ial succesului de care s-au bucurat filmul biografic "Bohemian Rhapsody" ÅŸi turneul mondial al trupei britanice alături de solistul Adam Lambert, dar mai ales faptului că piese precum "Crazy Little Thing Called Love" ÅŸi "We Will Rock You" rămân populare la nivel global ÅŸi extrem de profitabile.

În Regatul Unit, primul volum din materialul discografic "Greatest Hits" al trupei Queen este cel mai popular album din toate timpurile, cu vânzări care au depăşit 7 milioane de copii.

Acest disc a ocupat locul al 20-lea în topul celor mai bine vândute albume în anul 2023, depăşind noile albume lansate de Ed Sheeran ÅŸi The Rolling Stones.

Potrivit celui mai recent raport financiar al său, compania Queen Productions Ltd a obÅ£inut încasări de 52 de milioane de dolari în anul financiar care s-a încheiat în septembrie 2022.

Aceste venituri sunt împărÅ£ite în mod egal între chitaristul Brian May, toboÅŸarul Roger Taylor, basistul John Deacon ÅŸi fundaÅ£ia regretatului solist al trupei britanice, Freddie Mercury.

Afaceri de mai multe milioane de dolari

Vânzarea cataloagelor muzicale a devenit o afacere importantă în ultimii opt ani, în contextul în care mari case de discuri ÅŸi fonduri de investiÅ£ii au cumpărat drepturile asociate compoziÅ£iilor muzicale lansate de artiÅŸti precum David Bowie, Bob Dylan, Justin Bieber, Shakira, Neil Young, Blondie ÅŸi Fleetwood Mac contra unor sume de mai multe milioane de dolari.

Astfel de tranzacÅ£ii oferă o siguranţă financiară imediată pentru artiÅŸti ÅŸi fundaÅ£iile lor, în timp ce deÅ£inătorii de drepturi speră să obÅ£ină profituri prin dezvoltarea unor noi surse de venituri generate de acele produse muzicale, prin licenÅ£e pentru filme ÅŸi televiziune, articole de merchandising, versiuni cover ÅŸi redevenÅ£e din interpretări artistice.

Drepturile muzicale sunt considerate o investiÅ£ie atractivă, întrucât cântecele continuă să genereze venituri timp de multe decenii.

Cu toate acestea, acest domeniu de afaceri a cunoscut unele turbulenÅ£e pe măsură ce creÅŸterea ratelor dobânzilor a subminat valoarea pe termen lung a melodiilor de succes.

Fondul de investiÅ£ii Hipgnosis, care deÅ£ine drepturile asupra muzicii lansate de mai mulÅ£i artiÅŸti, de la Beyoncé la Barry Manilow, a acceptat recent o preluare de 1,6 miliarde de dolari de către compania de capital privat Blackstone, după luni de tulburări legate de structura sa de administrare ÅŸi management.

În pofida acestui fapt, catalogul trupei Queen este extrem de dorit, pur ÅŸi simplu datorită longevităţii extraordinare a muzicii lansate de formaÅ£ia britanică.

Ceea ce complică potenÅ£ialul contract cu Sony este faptul că Disney Music Group deÅ£ine catalogul muzical înregistrat de trupa Queen în America de Nord.

Formaţia rock deţine drepturile pentru restul lumii şi păstrează, de asemenea, drepturile de publishing la nivel mondial - drepturile de autor pentru muzică şi versuri, citează Agerpres.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
46143034444
5/49
2310722517
joker
43736234510