REPLICA ONLINE CONSTANTA

19.9° Constanța Vin., 2 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6809
19.9° Constanța Vineri, 2 August 2024 Anul XX Nr. 6809
 

Sorin Mihai este mulțumit de rezultatele obținute de elevii constănțeni la examene. Video

Sorin Mihai este mulțumit de rezultatele obținute de elevii constănțeni la examene. Video

Andreea VLAICU, Emilia BABU 2 august 2024 | 00:00 600

Sorin Mihai, inspectorul școlar general în cadrul ISJ Constanța, s-a aflat joi, 1 august a.c., în studioul Replica, unde a acordat un interviu în cadrul căruia a vorbit despre rezultatele de la examene la nivel național dar și despre situația locurilor la licee. 

Sorin Mihai este multumit de rezultatele obtinute de elevii constanteni la examene. VideoSorin Mihai și Emilia Babu

În debutul interviului, Sorin Mihai a vorbit despre ierarhia județeană, dar și despre ierarhia națională privind rezultatele obținute la examene. „Important este să ne raportăm pe de-o parte când discutăm despre Evaluarea Națională, la ce înseamnă ierarhie județeană și mai puțin sunt relevante notele, din punctul meu de vedere. Întotdeauna am spus, dacă anul viitor, să spunem prin absurd, cea mai mare medie de admitere va fi 8, înseamnă că acel elev va alege primul din toți elevii din județul Constanța. Raportat la nivelul județului Constanța, și mă refer acum la ierarhia națională, stăm cel mai bine din ultimii patru ani. Anul acesta ne poziționăm pe locul 17 în ierarhia națională, acum patru ani am fost pe locul 21, acum trei ani pe locul 19 și acum un an pe locul 22. Deci stăm cel mai bine din ultimii patru ani în ierarhia națională”, a spus acesta.

Atunci când s-a adus în discuție faptul că nu mai sunt locuri disponibile la liceele din Constanța, Sorin Mihai a spus că este un semn bun. „Ceea ce este foarte bine. S-a întâmplat, spre deosebire de alte județe. Nu este treaba noastră cum și-au stabilit planul de școlarizare dar faptul că la nivelul județului Constanța nu mai avem locuri pe licee, dar avem locuri pe învățământul profesional și mai cu seamă pe învățământul dual, asta înseamnă că am avut un plan de școlarizare echilibrat, un plan de școlarizare care are un principiu la bază. Anume 40% să fie învățământ teoretic și vocațional, 60% profesional și tehnic, ceea ce s-a întâmplat la nivelul Județului Constanța”, a relatat inspectorul școlar general.

Video 1:

Se îndreaptă elevii constănțeni către învățământul profesional?

Cât despre dorința elevilor de a opta pentru învățământul profesional, Sorin Mihai a spus: „Din punctul meu de vedere au fost deficiențe legate de consilierea acestor elevi și explic și de ce. Pe de-o parte avem 152 de elevi din cei 6.000 care au susținut evaluarea națională, care au intrat la liceele din județul Constanța cu medii mai mici de 5. Avem și 85 de elevi care nu au fost repartizați la aceleași licee având medii situate între 5 și 6,42. Din acești 85 numai 6 aveau medii peste 6. Asta înseamnă două lucruri, ori că acești elevi nu și-au dorit aceste licee, ceea ce poate fi corect, ori că nu au fost sprijiniți suficient astfel încât să meargă spre un liceu. Dar oferta educațională presupune mai multe componente”.

Sorin Mihai: Nu avem elevi cu media peste 7 nerepartizați

Vorbind despre elevii care au susținut examenul de Evaluare Națională, Sorin Mihai a relatat: „Nu avem elevi cu media peste 7 care să nu fi fost repartizați. Cea mai mare medie a unui elev nerepartizat este 6,42. Nu a fost repartizat pentru că probabil nu și-a dorit anumite licee sau nu a fost consiliat adecvat, cum am spus mai devreme. Putem să luăm în calcul și a treia variantă ca respectivul părinte și respectivul elev, în parteneriatul părinte-elev să nu-și fi dorit să intre la anumite unități de învățământ pentru că au preferat să vadă dacă intră pe anumite licee. Dacă nu intră acolo, au și posibilitatea să aleagă învățământul dual și învățământul profesională”, a specificat Sorin Mihai.

Video 2:

Sorin Mihai, despre rezultatele la Bacalaureat

Întrebat despre rezultatele liceenilor din Constanța la Bacalaureat, inspectorul școlar general a făcut și aici o ierarhie potrivit căreia județul este pe drumul cel bun. „În fiecare an procentul de promovabilitate al elevilor din județul Constanța a crescut constant. Am plecat din 2020-2021 la 66,3%. Dacă vorbim de toți, vorbim și de candidații care au fost din seria curentă în anul respectiv și din seriile anterioare și am ajuns la 77,10%. Am plecat de la o poziție în ierarhia națională de 27. În anul următor am avut 31. Am crescut excepțional în anul școlar anterior în 2022-2023, am ajuns pe poziția 17. Acum suntem pe poziția 21. Trebuie să ne gândim că față de acum 2 ani am crescut 10 poziții. Vorbim de toți candidații. Dacă vorbim numai din seria curentă, procentul este mult mai mare și tot așa, în creștere. Am plecat de la un 73% promovabilitate pe Bac acum 4 ani, iar acum suntem la 81,70%. Acum 4 ani eram pe poziția 24, acum suntem pe poziția 21”, a adăugat Mihai.

Rezultatele obținute de către profesori la examenul de Titularizare sunt în creștere

Și despre rezultatele obținute la examenul de Titularizare Sorin Mihai are o părere bună spunând că procentul de promovabilitate a crescut. „Datoria noastră este să-i pregătim pe elevi, ca beneficiari primari ai educației. Procentul de promovabilitate (n. red. al examenului de Titularizare) este unul destul de mare și chiar a crescut în urma contestațiilor. A ajuns la 82,70%. Ne dorim, de asemenea, instituțional vorbind, să avem mai multe cadre didactice calificate și care au trecut prin filtrul Titularizării. Din punct de vedere al salarizării s-au făcut eforturi”.

Urmăriți interviul INTEGRAL în materialul VIDEO de mai jos:

.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


REPLICA



LOTO

6/49
4022312423
5/49
141310402232
joker
1229312768