REPLICA ONLINE CONSTANTA

24.3° Constanța Mie., 14 Aug. 2024
Anul XX Nr. 6821
24.3° Constanța Miercuri, 14 August 2024 Anul XX Nr. 6821
 

Soții Pocora au scăpat, printre degete, lucrările la drumurile din Lumina

Soții Pocora au scăpat, printre degete, lucrările la drumurile din Lumina

Ana Maria LIPAN 26 iunie 2023 | 00:00 4436

Firma care a lăsat Năvodariul cu ochii în soare la capitolul drum modernizat cu bani europeni, PG Delta Electron SRL, controlată de soţii Elena şi Florin Pocora, a vrut să pună mâna pe contractul de amenajare a străzilor din comuna Lumina, însă oferta nu i-a fost acceptată. Societatea s-a adresat Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor, însă nici aici nu a avut noroc, cererea fiindu-i respinsă. În aceeași situație se află și Transnis Sud Construcții, societatea din Buzău, care a refuzat să mai continue lucrările pentru care a fost subcontractată de antreprenorul care se ocupă de extinderea bazei nautice a UMC din Mamaia, blocând astfel proiectul.

Sotii Pocora au scapat, printre degete, lucrarile la drumurile din LuminaElena Pocora

Două firme controversate au pus ochii pe contractul pentru amenajarea străzilor din comuna Lumina, lot 1, obiectiv finanțat prin Programului Național de investiții ”Anghel Saligny” al Guvernului României, a cărui valoare se ridică la suma de 4.284.075 lei.

Sotii Pocora au scapat, printre degete, lucrarile la drumurile din Lumina

PG Delta Electron SRL, societatea controlată de soții Elena şi Florin Pocora, cel din urmă fiind cunoscut în trecut ca fiind mâna dreaptă a fostului primar al orașului Năvodari, Matei Nicolae, a fost una dintre firmele care au râvnit la acest contract.

Sotii Pocora au scapat, printre degete, lucrarile la drumurile din Lumina

Oferta acestora a fost însă considerată a fi inacceptabilă şi neconformă. Acest fapt nu l-a oprit însă pe afaceristul din Năvodari, care a făcut contestație, solicitând obligarea autorității contractante la reevaluarea ofertei sale și a celorlalți participanți la procedură cu respectarea întocmai a cerințelor stabilite prin documentația de atribuire.

Sotii Pocora au scapat, printre degete, lucrarile la drumurile din Lumina

Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor a respins însă cererea înaintată de societate, prin decizia de pe 19 iunie a.c. 

Lucrări realizate în bătaie de joc

Reamintim că Primăria Năvodari anunţa, la începutul anului 2015, câştigătorul licitaţiei pentru reabilitarea DJ 226 (Năvodari-Lumina). Astfel, proiectul a fost adjudecat, la acea dată, de Asocierea SC PG Delta Electron SRL – SC Teloxim Con SRL, pentru suma de 37.785.718,37 lei, fără TVA. Interesant că, încă de la acel moment, reprezentanţilor Primăriei Năvodari li se atrăgea atenţia că Teloxim este în insolvenţă. Chiar şi aşa, reprezentanţii primăriei au încredinţat contractul, declarând că nu vor exista probleme. Mai mult, adăugau aceştia, la depunerea documentelor pentru participarea la licitaţie, reieşise că nici una dintre firmele din asociere nu ar avea datorii.

Trei ani mai târziu, adică în 2018, drumul era încă neterminat. Totul a fost stopat când Inspectoratul de Stat în Construcţii a constatat că lucrările sunt greşit proiectate. În luna aprilie a acestui an, de revoltă, mai mulţi şoferi au ieşit pe acest drum, încercând să astupe chiar ei gropile din carosabil.

Chiar şi aşa, Pocora de la PG Delta Electron a continuat să prindă contracte bănoase de la stat. Spre exemplu, Primăria Grădina a atribuit pe 16 aprilie 2018 un contract privind achiziția publică ”executarea unor lucrări de primă înființare rețea canalizare în localitatea Grădina”. 

Firma care a lăsat lucrările din cadrul proiectului de extindere a bazei nautice a UMC din Mamaia, o altă interesată

În aceeași situație se află și Transnis Sud Construcții, societatea din Buzău, care a refuzat să mai continue lucrările pentru care a fost subcontractată de antreprenorul care se ocupă de extinderea bazei nautice a UMC din Mamaia, blocând astfel proiectul.

Sotii Pocora au scapat, printre degete, lucrarile la drumurile din Lumina

Proiectul de extindere a bazei nautice este un eveniment important pentru întreaga comunitate UMC Constanța, care se lasă însă așteptat din pricina antreprenorului Icco Facility Management. Acesta din urmă a subcontractat lucrarea firmei Transnic Sud Construcții din Buzău, iar între cele două au apărut ceva probleme legate de niște bani pe care antreprenorul nu i-a achitat, așa că Transnic Sud Construcții refuză să finalizeze lucrarea.

Panait: Subconstructorul care era implicat în această operațiune nu mai vrea să vină

Sotii Pocora au scapat, printre degete, lucrarile la drumurile din Lumina

Cornel Panait, președintele Senatului, a oferit mai multe detalii despre această situație, în cadrul unui interviu acordat ziarului Replica.

„Noi avem de terminat acolo aproximativ 5% din totalul proiectului, sau poate sub 5%, însă constructorul, care a câștigat licitația a apelat la subcontractori care au dus, de fapt, greul activității din construcție, nu reușește să finalizez aceste procente, care nu înseamnă mare lucru. La ora actuală, clădirea este gata pe interior. Am reușit și am echipat-o cu scaune, cu partea electronică de comunicații, sunet, pe lumină, cu table inteligente etc., însă avem niște operațiuni care nu pot fi neglijate, de exemplu de terminat fațada. Fațada are niște panouri ceramice care au rămas descoperite o perioadă de timp, pentru că așteptam o confirmare și o verificare a unui diriginte pe partea de rezistență, ca să ne convingem că tot ceea ce s-a făcut este în regulă. Mai trebuie închisă fațada, în procent de cam 10%, cu panouri ceramice. Subconstructorul care era implicat în această operațiune nu mai vrea să vină, spunând că nu a fost plătit la timp de antreprenorul general, cel care a câștigat proiectul. Cel care a câștigat licitație vrea să vină, e acolo. Ei ne spun nouă că este o neînțelegere, că plățile nu au fost făcute la timp, deși noi am plătit la timp și de foarte multe ori am plătit înainte de momentul final. Un antreprenor de o asemenea anvergură, probabil că, având mai multe contracte, n-a reușit să îl plătească la timp pe acest subcontractor al lui”, a declarat acesta. 

Date despre firme

PG Delta Electron SRL este o firmă deosebit de activă în mediul imobiliar constănțean. În paralel, soții Pocora continuă și afacerile cu statul. Pe 3 iunie 2021, Compania Națională Administrația Canalelor Navigabile SA Constanța a atribuit firmei lor, PG Delta Electron SRL din Năvodari, un contract pentru reabilitarea drumului de acces la dana 12 a Portului Basarabi, în valoare totală de 1.199.546,56 lei, fără TVA. Firma a primit peste 40 de contracte de la stat în ultimii ani, în valoare de peste 10 milioane de euro.

PG Delta Electron a fost înființată în anul 1994 și are sediul în orașul Năvodari, pe strada Taberei, numărul 1. Administratori și asociați îi regăsim pe Pocora Cornel Florin (50%) și Pocora Elena (50%). Firma se ocupă cu lucrări de construcții a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. În anul fiscal 2022, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de afaceri de 27.098.248 de lei, profit  în valoare de 12.367.664 de lei și datorii ce se ridică la suma de 14.769.809 de lei. 

Transnis Sud Construcții  este o societate din Buzău care a înregistrat în anul fiscal 2022 o cifră de afaceri de 40.075.786 de lei, profit de doar 271.350 de lei și datorii de 17.587.053 de lei.     
 

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe derbedeul ala de la primaria Navodari nu-l intreaba nimeni de sanatate?
0
0
niste jeguri impreuna cu matei si cu majoritatea din primaria navodari
0
0
Din cacatul de drum dintre navodari si lumina, care e chiar periculos, si au tras macgedonii astia un hotel in Depozit 10 si isi mai fac unul. Drumul e praf, hotel e de lux. Sa mearga in p**a mea la oi si sa nu mai dea tepe pe banii publici.
1
0
Femeia asta zici că și-a pus mustăți în loc de gene hahahaha !!!!
4
0

REPLICA



LOTO

6/49
2353438259
5/49
33731101522
joker
5377104016